Beursgenoten geeft beleggers een voorsprong profiteer mee..

Beursgenoten zendt haar abonnees met regelmaat een overzicht van een lijst die we meten aan de hand van onze Beursgenoten site. Dit is unieke informatie en deze informatie is alleen al vele honderden euro’s waard. Beleggers schaduwen uiteraard aandelen die ze in hun portefeuille hebben en dus door beleggers als attractief worden beoordeeld. U kunt op de lijst van vandaag zien dat Fugro op nummer één staat, dus beleggers hebben daar een verwachting over. Beursgenoten vindt de aandelen zeer koopwaardig maar dat wist u al van ons. Kijk anders op de site bij dit aandeel, daar vindt u veel heel veel informatie en onze onderbouwde opinie. Opmerkelijk in onze lijst is dat ING, die lange tijd op nummer 1 stond in onze lijst, is teruggezakt naar plaats 15. Dit zou kunnen betekenen dat beleggers daar winstnemen en de kat uit de boom kijken. Calls schrijven op de aandelen is dan ook een goede manier. U kunt via de vraagbaak altijd om raad vragen, twee weten meer dan één! Aandelen die op deze lijst voorkomen zijn aandelen die de beleggers dus aantrekkelijk vinden om te volgen. Zie de lijst.

Diagram: meest geschaduwde aanelen Beursgenoten

 

Het is altijd goed om te weten wat de massa vindt. Koersstijgingen komen niet tot stand omdat u of wij aandelen kopen maar om wat de massa vindt van een aandeel. Massa is kassa.

Parels

Beursgenoten is vermaard om haar parels. Stel dat we 1 x per jaar een parel aanreiken, dan is het abonnement al terugverdiend. Makkelijker kan niet.

Toen een columnist van RTL Z via hun site opriep om een Parelbelegging, met een door ons uitgekiende beleggingsstrategie met 30% rendement per jaar zelfs bij gelijkblijvende koersen, te kraken was dit wel het grootste compliment wat ze Beursgenoten konden maken. Spontaan reageerde Geert Schaaij naar hen toe om daaraan mee te werken en nam de uitdaging met beide handen aan. Helaas heeft niemand dit aangedurfd blijkbaar of kunnen kraken, want we hebben niks meer gehoord van hen. Hadden we kunnen weten. De media komt meestal niet verder dan twijfel en insinuaties onder het motto: “Kan dat wel waar zijn?”. Maar zoals Geert Schaaij zegt: “waar is waar”. Een rendementsconstructie is een wet van meden en persen. Cijfertjes liegen namelijk nooit. Het resultaat was sneller en beter, namelijk ruim 100% winst echt gerealiseerd binnen 6 maanden. Onze abonnees waren zeer blij. Taart op ons beleggingskantoor.

Pennystocks

Kansrijke aandelen die voor een habbekrats te koop zijn. Voor een paar penny’s speculeren is leuk en kansrijk. De afgelopen periode hebben we maandelijks in het Beursgenoten magazine een aantal small- en microcaps onder de aandacht gebracht. Small- en microcaps vormen een aparte beleggingscategorie, waarvoor andere regels gelden dan voor de meeste andere beleggingscategorieën. Smallcaps zijn zeer volatiel, de markt is minder rationeel en bovendien is het moeilijk om belangrijke gegevens boven tafel te krijgen. Het beleggen in smallcaps is daarom in alle opzichten intensief en bewerkelijk, maar daar staat tegenover dat de potentiële rendementen hoog zijn. Om met het beleggen in smallcaps niet te veel risico te lopen, dienen beleggers de spelregels goed te kennen.

We kijken ook altijd terug op een aantal van de analyses van de afgelopen maanden en hebben de intentie dit te blijven doen. We kijken dan nog een keer naar de aandelen van de bedrijven die we de afgelopen perioden hebben geëvalueerd en hoe de koers is verlopen. Kijkt u eens mee. Deze week hebben we maar liefst drie grote analyses van mooie kansrijke Pennystocks. Wilt u die ook snel ontvangen? Maak dan gebruik van deze aanbieding.

Hoewel Beusrgenoten natuurlijk bekend staat om de grote, betere aandelen van de (Nederlandse) beurs zijn PennyStocks een super aantrekelijk sluitstuk van een portefeuille. Kijkt u voor de aardigheid eens terug met ons. De laatste zes van de afgelopen tijd:

  • AcuityAds Holding
  • Emerson Radio
  • FreightCar
  • Luna innovations
  • Lingo Media
  • UrtheCast

AcuityAds (AT:CN)

AcuityAds was een van de eerste smallcaps die we analyseerden en waarover in juni vorig jaar een artikel verscheen. Het jonge bedrijfje beschikt over intelligente-algoritmes die omvangrijke datasets (“Big data”) onderzoeken. Het beschikt over een softwareprogramma waarmee bedrijven efficiënt en geautomatiseerd kunnen bieden op advertentieruimte bij grote internetbedrijven, zoals Google en Facebook. Onze investment case was gebaseerd op het feit dat de omzet explosief steeg en het bedrijf op ebitda-niveau juist het break-even niveau had overschreden. De koers had op deze zeer gunstige nieuwsberichten echter nog nauwelijks gereageerd. Inmiddels zijn er ruim zeven maanden verstreken, waarin het bedrijf nog twee maal zijn kwartaalcijfers publiceerde en een indicatie gaf voor het vierde kwartaal van 2016. De omzetgroei op jaarbasis bleef aanhoudend boven 60% en de prognose voor het laatste (vierde) kwartaal was zelfs boven de 100%. Daardoor zal de winst op ebitda-niveau verder oplopen naar $2 miljoen. Helemaal onder de streep wordt er nog geen winst behaald, maar het verlies loopt zienderogen terug. Voor AcuityAds zijn er talloze mogelijkheden om de komende jaren hard te groeien. Met name de internationale uitbreiding vanuit de Canadese thuismarkt naar Europa en Amerika biedt veel mogelijkheden. De aandelenkoers is gestegen van ongeveer $ 1,20 in juni 2016, naar $3,75 nu. Hoewel de vooruitzichten goed zijn, raden we beleggers die in juni zijn ingestapt toch aan om een deel van de winst veilig te stellen. Zij hebben immers bijna 300% winst gemaakt, terwijl de risico’s van het jonge explosief groeiende bedrijfje zeker niet verwaarloosbaar zijn. We adviseren de helft van de positie te verkopen.

Grafiek: koersverloop AcuityAds

 

Emerson Radio (MSN)

Over Emerson Radio, de kleine producent van huishoudelijke apparaten en elektronica, schreven we in juli 2016 een analyse. Onze investment case was gebaseerd op het feit dat het bedrijf weliswaar klanten verloor en slechte vooruitzichten had, maar dat de liquidatiewaarde ongeveer drie keer zo hoog was als de beurswaarde. De risico’s waren verder beperkt en de balans was ijzersterk. De kans op een superdividend of een overname was daarom aanzienlijk. De koers is van $0,60 in juli 2016 opgelopen naar $1,08, waardoor de liquidatiewaarde nu nog maar 60% boven de marktwaarde noteert, wat aanzienlijk lager is dan voorheen. Positief nieuws is dat moet worden vermeld dat het bedrijf een programma heeft aangekondigd om voor $5 miljoen eigen aandelen in te kopen, wat neerkomt op ongeveer 15% van het totale aantal aandelen. Daarnaast is ook positief dat Emerson weer een positieve cashflow kon presenteren van $3 miljoen, al zal dat dit jaar lager uitvallen omdat een aantal belangrijke klanten wegvalt. Beleggers die in Juli zijn ingestapt raden we aan de winst geheel te pakken door hun positie te verkopen.

Grafiek: koersverloop Emerson Radio

 

Freightcar America (RAIL)

Over de Amerikaanse bouwer van wagons voor goederenvervoer, Freightcar, presenteerden we een artikel in september 2016. De investment case was gebaseerd op het feit dat de markt voor goederenwagons een zware cyclische neergang doormaakte, maar dat Freightcar het best was gepositioneerd om die zwakke periode goed door te komen. Dat lag met name aan de balans die ijzersterk was en ook veel sterker dan die van de meeste concurrenten. Bovendien was het aandeel erg goedkoop geworden. De afgelopen maanden is gebleken dat de laagconjunctuur in de wagonbouw langer aanhoudt dan aanvankelijk verwacht. Daarnaast is er sprake van enkele factoren die structureel tegenzitten. Zo zal de markt voor transport van steenkool op lange termijn dalen en zal de vraag naar vervoer per spoor verminderen door de onlangs aangekondigde bouw van een aantal oliepijplijnen. Het aandeel daalde de afgelopen maanden van $14 in september naar $11 om vervolgens weer te herstellen naar $14,80 op het moment van schrijven. Wij denken nog steeds dat Freightcar bij een marktherstel uiteindelijk te goedkoop zal blijken te zijn, maar dat herstel kan lang op zich laten wachten. Aangezien we op korte termijn van andere smallcaps een hoger rendement verwachten, raden we aan een deel van de positie te verkopen.

Grafiek: koersverloop Freightcar America

 

Luna Innovations (LUNA)

Luna Innovations is een Amerikaans technologiebedrijf dat geavanceerde meetapparatuur produceert en allerlei toepassingen van glasvezelkabels ontwikkelt en levert. We presenteerden afgelopen november een analyse over Luna. De investment case was gebaseerd op de combinatie van enerzijds een sterke balans met anderzijds sterk teruglopende verliezen uit operationele activiteiten. We verwachtten een fors koersherstel wanneer het bedrijf weer in staat zou blijken te zijn de operationele activiteiten weer winstgevend te krijgen. Sinds de publicatie van onze analyse is er echter helemaal geen nieuws over het bedrijf naar buiten gekomen, maar de koers is zonder aanwijsbare reden wel gestegen van $1,30 naar $1,95. Door die koersstijging van 50% is de investment case niet meer geheel in tact. Bovendien begrijpen we de reden van de koersstijging niet en zijn we er onvoldoende zeker van dat die stand zal houden. We raden beleggers in het aandeel aan winst te nemen en hun positie te verkopen.

Grafiek: koersverloop Luna Innovations

 

Lingo Media (LM.V)

Over Lingo Media, het Canadese bedrijfje dat cursussen maakt om Engels te leren, publiceerden we afgelopen oktober een analyse. De investment case was gebaseerd op de lage waardering en de hoge groei. De resultaten over het derde kwartaal waren echter teleurstellend, waardoor de koers inzakte. In oktober, toen we de analyse presenteerden, stond de koers op een tijdelijke piek van rond de CAD 0,60. We adviseerden toen even te wachten met aankopen, omdat we verwachtten dat de koers zou terugvallen naar de range tussen de CAD 0,40 en CAD 0,50. Nadat de teleurstellende resultaten over het derde kwartaal werden gepubliceerd, daalde de koers echter door naar CAD 0,22, waar hij nu nog steeds staat.

We hebben vraagtekens bij het businessmodel, omdat de meeste inkomsten eenmalig zijn en het bedrijf weinig terugkerende bronnen van inkomsten heeft. Toch raden we aan om niet op dit niveau te verkopen. Wanneer er bijvoorbeeld een langverwachte order wordt binnengehaald, zou de koers fors kunnen herstellen. We vinden het bedrijf echter niet geschikt als langetermijnbelegging en zouden bij een forse koersstijging de winst volledig nemen.

Grafiek: koersverloop Lingo Media

 

UrtheCast (UR.TO)

UrtheCast rapporteert sterke financiële resultaten over de eerste helft 2016. “De financiële resultaten beginnen het sterke momentum van omzet en een aanzienlijke operationele leverage in onze business te weerspiegelen', aldus Wade Larson (CEO en mede-oprichter van UrtheCast). Ze blijven focussen op een sterke uitbreiding van de sales pijplijn van hun huidige business alsmede zijn ze een aanzienlijke vooruitgang aan het realiseren van de richtlijnen binnen de doelstellingen voor UrtheDaily en OptiSAR. Juist vorige week melden ze de tweede order in korte tijd. Onze eerdere aanbeveling met een uitgebreide analyze bleek een schot in de roos. De koers is van $0,88 gestegen naar $1,88 in minder 7 maanden. We raden belegers aan op de helft winst te nemen, dan zitten we gratis met de andere helft in onze portefauile en verlagen het advies naar Houden.

Grafiek: koersverloop Urthecast

 

Conclusie

Beleggen in smallcaps is een apart maar aantrekkelijke specialisme waarbij hoge verwachte rendementen gepaard gaan met hoge risico’s. We hebben zes van de bedrijfjes die we de afgelopen maanden hebben gepresenteerd, opnieuw onder de loep genomen. Van die zes hebben er vijf een koersprestatie laten zien, die uiteenliep van gematigd positief tot uitstekend. Daarentegen leverde één van die zes een uitgesproken slechte prestatie (Lingo Media). We schatten in dat die verhouding overeenkomt met hetgeen ook in de toekomst redelijkerwijs mag worden verwacht van onze smallcap analyses. Dat wil zeggen dat 20-35% van de gepresenteerde bedrijven niet aan de verwachting zal voldoen. De koersen van deze bedrijven kunnen hard dalen en een deel zal zelfs failliet gaan. Daar staat tegenover dat de overige 65-80% van onze verwachtingen wel uit zal komen. Van die bedrijven kunnen de koersen hard stijgen.

Voor beleggers is het van groot belang om goed te spreiden over een groot aantal bedrijven, waarbij wij denken aan een minimum van tien smallcaps per portefeuille. Sterk risico-afkerige beleggers raden we zelfs aan om twintig smallcaps in portefeuille te houden. Als dan onverhoopt één bedrijf in de portefeuille failliet gaat, verliest de belegger daardoor hooguit 5% van zijn vermogen. Dat zal dan weer worden gecompenseerd door de andere smallcaps, die wel goed presteren. Voor minder risico-afkerige beleggers die met overtuiging posities hebben ingenomen, volstaat een portefeuille van tien verschillende aandelen.

Er zijn momenteel geen stijgers bekend.
Er zijn momenteel geen dalers bekend.