Fugro een weglegger en Refresco een achterblijver? En meer...

Beursgenoten kijkt met regelmaat naar algemeen economische feiten die de beursen zouden kunnen stuwen. Vergelijk onze informatie eens met die van uw huidige adviseur(s). Beursgenoten wordt door beleggers gezien als de meest informatieve website met het mooiste magazine. Oordeel zelf, de abonnemensprijs is maar een fractie van wat het aanreiken van een juist advies u kan opleveren! Klik hier om de abonnementen te bekijken.

Het cijferseizoen is IJZERSTERK; meer dan 50% van de Europese bedrijven die gerapporteerd hebben, doen het op winstniveau beter dan verwacht (in Amerika zelfs 74% van alle S&P 500 bedrijven). In Europa tot nu toe 11% winst per aandeel groei, waarbij 10 sectoren positieve groei laten zien! 62% van de Europese bedrijven laten een beter dan verwachte omzet zien. Laten we even puntsgewijs de feiten benoemen:

 • In Europa: het is voor het vijfde kwartaal op rij dat er sprake is van beter dan verwachte cijfers.
 • De omzetgroei cijfers zijn sterker dan de winstgroeicijfers. Dit is positief en kan voor versnelde winstgroei gaan zorgen.
 • Na VIJF jaar van dalende winstniveaus zal 2017 het EERSTE jaar van winstgroei worden in Europa!
 • Voor het eerst sinds 2e kwartaal 2015 laten alle vier de gebieden; US, Europa, Eurozone & Japen POSITIEVE groei zien.
 • De samengestelde PMI voor de Eurozone bevindt zich op het hoogste niveau sinds april 2011 (op een stand van 56) terwijl hetzelfde geldt voor de IFO cijfers.
 • Historisch gezien werd een PMI van 56 gevolgd door stijgende beurzen op 1,3 en 6 maands basis terwijl cyclische waarden het beter deden dan defensieve aandelen.
 • Veel beleggers verwachten een correctie en zijn als zodanig gepositioneerd. Vooralsnog lopen ze achter de feiten aan. Achterblijvers kopen en Buy en Hold beleggers blijven bovenop hun aandelen zitten.

Kijk op de site bij de rubriek “Dagelijkse gang van zaken”. Iedere dag evalueren wij daar aandelen. Stel ook de alert service in dan mist u nooit meer een koop- of verkoopadvies.

AB Inbev

Geplaatst op donderdag 2 maart 2017 om 11:11

AB Inbev: als gevolg van zwakker dan verwachte volumes kwam de autonome omzetgroei lager uit dan verwacht (0,2% versus 3,4%) terwijl het bedrijfsresultaat 6% lager was dan verwacht. Met name Brazilië en Azië stelden teleur. Positief is dat de groep de synergievoordelen uit de overname van SABMiller nu al verhoogd met $350 miljoen (tot $2,8 miljard). Management geeft aan een versnelling van de omzetgroei te verwachten. Analisten schattingen zullen fractioneel naar beneden bijgesteld moeten worden. Beursgenoten blijft van mening dat aandeelhouders de komende jaren fors zullen profiteren van de overname van SAB. Beleggers lijken door de moeilijke kortere termijn marktomstandigheden heen te kijken: Kopen.

Adecco

Geplaatst op donderdag 2 maart 2017 om 11:10

Adecco: realiseerde over het laatste kwartaal een autonome omzetgroei van 5% (6% aangepast voor aantal werkbare dagen) waar werd gerekend op 3,1%. Met name Italië (24% groei gecorrigeerd voor werkbare dagen) en Frankrijk (9% groei) waren de groeimotoren. Het bedrijfsresultaat (€300 miljoen) was 3% beter dan verwacht, terwijl management aangeeft voor €300 miljoen eigen aandelen te gaan inkopen. Het dividend wordt vastgesteld op CHF 2,40. In de eerste twee maanden van het jaar was sprake van 4 – 5% omzetgroei waar analisten voor 2017 rekenen op 3,6%. De sector blijft de wind in de zeilen houden maar is stevig gewaardeerd: Houden.

Grandvision

Geplaatst op donderdag 2 maart 2017 om 11:09

Grandvision: concurrent Luxottica zag het bedrijfsresultaat over 2016 met 0,7% dalen nadat het eerder al bekend had gemaakt dat de omzet met iets minder dan 2% was gestegen op autonome basis. De marge daalde met 20 basispunten, wat met name gedreven werd door een verdere brutomargedruk over de laatste zes maanden van het jaar. Voor het lopende jaar rekent management op een laag tot mid enkelcijferige omzetgroei (0-5%) terwijl er wordt gerekend op een groei van het bedrijfsresultaat van 0,8 – 1x de omzetgroei. Eerder deze week verlaagden we ons advies na een mooie rit: Houden.

SBM Offshore

Geplaatst op donderdag 2 maart 2017 om 11:08

SBM Offshore: ExxonMobil heeft gisteren tijdens een dag voor beleggers aangegeven dat het ervan uitgaat dat fase 1 van het Liza project in 2020 aanvangt. Dit veld zou een potentieel van meer dan 1 miljard vaten olie hebben. In eerdere instantie heeft SBM een zogenaamd FEED contract voor 1 FPSO ontvangen, maar Exxon spreekt over een veld waar meerdere FPSO’s ingezet zullen gaan worden. Positief nieuws. Aangezien het aandeel recent is achtergebleven verhogen we ons advies: Kopen.

Fugro

Geplaatst op donderdag 2 maart 2017 om 11:10

Fugro: zag de omzet met 23% dalen tot €1,776 miljard. Het ebitda resultaat was wel iets beter dan verwacht, wat ook geldt voor het bedrijfsresultaat. Een typisch aandeel dat nog steeds gewaardeerd staat op het feit dat de activiteiten zich rond de bodem begeven. Management is er echter duidelijk over dat de bodem in zicht is en derhalve voor Beursgenoten focus het genormaliseerde winstniveau. We verwachten de komende jaren een fors koersherstel van het aandeel Fugro.

 • Voor het eerst in meer dan 2 jaar is er op kwartaal basis sprake van een verbetering in het orderboek (+7,3%) waarbij eigenlijk alleen Geoscience nog een forse daling laat zien.
 • De schuldpositie is meer afgebouwd dan verwacht (tot €351 miljoen versus verwacht €410 miljoen).
 • Management verwacht stabilisatie in 2e helft van het jaar.
 • De balans is helemaal gerepareerd.
 • Het werkkapitaal management is fors verbeterd.
 • Waardering ZEER goedkoop versus historische waardering, discount van 30-50% op verschillende waarderingsmaatstaven.

Een typisch aandeel dat de belegger moet kopen en weglegt. Beursgenoten verwacht dat op het moment dat het winstherstel doorkomt de beleggers over elkaar heenvallen.

Refresco Group

Geplaatst op donderdag 2 maart 2017 om 11:11

Refresco Group: na twee tegenvallende kwartalen op rij wist de groep nu analisten en beleggers te bekoren, maar de gedaalde koers toont aan dat het geheugen kort is. In de toelichting van de cijfers werd bekend dat de groep een Poolse fabriek gaat sluiten. Management klonk duidelijk optimistischer over de contractonderhandelingen. Overnames kunnen het aandeel Refresco €3 tot €5 hoger zetten volgens analisten. De maar liefst 21 deals in de afgelopen 26 jaar bewijzen dat de bottelaar succesvol is op overnamegebied en Refresco beschikt over een oorlogskas van €570 miljoen voor de komende twee jaar. Inmiddels handelt het aandeel op een 20% korting versus haar directe concurrenten terwijl het vrijekasstroomrendement 7 – 8% bedraagt. Het neerwaartse risico lijkt hiermee beperkt. Beursgenoten verhoogde eerder al het advies en u kunt alles gaan lezen op onze site.

Geert Schaaij is door Harry Mens wederom uitgenodigt voor het programma Business Class, aanstaande zondag om 10.30 uur weer bij RTL7. U kijkt toch ook?

Er zijn momenteel geen stijgers bekend.
Er zijn momenteel geen dalers bekend.