Geen woorden maar daden

Beursgenoten voorspelde op 17 januari, toen de AEX-index 385 punten stond en de hele wereld in koor riep en met vetgedrukte letters schreef dat de AEX Index nog verder zou dalen, dat we nog tijdens de zomer wel weer eens op 450 punten konden staan, bekijk het in deze video. In deze markten moet de belegger een boodschappenlijstje klaar hebben liggen. Beursgenoten sluit namelijk niet uit dat de beurzen kunnen corrigeren richting AEX-index 400/420 punten. Wees voorzichtig met verzekeraars, die hebben veel exposé naar de aandelenmarkten en zijn de afgelopen weken hard opgelopen, maar opereren daarbij in een marktomgeving van lage rente wat slecht is. Durf ook afscheid te nemen. Delta Lloyd staat bijna €4 en daar kan best 25% vanaf. Beleggers moeten ook mans genoeg zijn om winsten te durven nemen. Op de boodschappenlijst zouden wij aandelen zetten zoals Ahold, Heineken, Philips, RDS , ASMi, Brunel etc. Houd de rubriek “Stand van Zaken" goed in de gaten en volg de adviezen. We zouden geenszins overmoedig worden onder het huidige gesternte.. Wij hebben een gigantische “come back” rally gehad, met name omdat de cijfers van de beursgenoteerde bedrijven minder slecht waren dan gevreesd. Maar ook omdat vanuit Engeland blijkt dat we nog (steeds) niet in een recessie zijn. Toch is een correctie op de beurs, zoals we maandag zagen, begrijpelijk. De centrale banken hebben hun kruit verschoten voor de komende jaren en daar hoeven wij geen stimulans meer van te verwachten. De centrale banken in Europa, Japan en de Verenigde Staten hebben de afgelopen jaren gedaan wat moest om de economie aan te zwengelen, maar de mogelijkheden uitgeput lijken. We zagen de schrik toeslaan op Wall Street afgelopen vrijdag omdat de rente een tikkie omhoog moest gaan. Het vuurtje lijkt geblust, maar de lont zit in het vat…

Prinsjesdag en verkiezingen

Bij de verkiezingen in de VS belovenze gouden bergen met infrastructurele investeringen. In Duitsland zijn volgend jaar ook verkiezingen en ook daar wordt de roep om meer uit te geven door de overheid steeds groter. Nederland zal deze voorbeelden volgen. Beursgenoten verwacht dat op Prinsjesdag zoete koekjes worden gebakken en de economie verder zal worden gestimuleerd door het kabinet, als voorloper op de echte verkiezingen. Met andere woorden, nu de centrale banken lijken uitgeput moet deze taak door de overheden worden overgenomen. Dat vind ook het Internationaal Monetair Fonds dat steeds steeds harder aandringt. De ruimte is er.

Buy en Hold beleggers gaan mee over de golven van de beurs maar verruilen zwakke broeders tegen sterkere als de kans daar is. Alternatieven voor uw geld zijn er gewoonweg niet. Investeringen, dat is de toekomst. Maar een grafiek is in de beursgeschiedenis nooit een rechte lijn geweest. Actieve beleggers kunnen surfen op de sentimenten van de beurs. Dagelijks kunt u de adviezen volgen op de Beursgenoten site. Stel uw alert service in voor de aandelen van uw keuze.

Belangrijker dan ooit is om fundamenteel de bedrijven te volgen. De tijden van onderbuikgevoel en op goed geluk zijn voor wat Beursgenoten betreft voorbij. Bedrijven moeten nu presenteren, geen woorden maar daden.

Elke dag nieuwe adviezen. Vandaag onder meer dit op de site bij "stand van zaken":

Ahold Delhaize Koninklijke: Kopen

Ahold Delhaize: Amerikaanse concurrent Kroger heeft haar vergelijkbare omzetgroei- en winst per aandeel doelstelling voor geheel 2016 verlaagd. De groep verwacht nu een vergelijkbare omzetgroei van 1,5% (exclusief brandstof). Er is sprake van prijsdalingen van 1,25 – 1,5% waardoor de groep een volumegroei van 3% realiseert op dit moment. Management verwacht een aanhoudende periode van prijsdalingen voor de komende drie kwartalen terwijl de groep blijft investeren in structureel lagere prijzen. Beursgenoten verwacht dat aandeelhouders van Ahold Delhaize de komende jaren zeer fors beloond zullen worden in de vorm van dividend en terugkoop van eigen aandelen: Kopen.

ASR Nederland: Houden

ASR: op dit moment heeft de groep ruimte om voor maximaal 5% van de vrij verhandelbare aandelen (2% van het totale uitstaande kapitaal) aan eigen aandelen terug te kopen maar gezien de ijzersterke kapitaalpositie (191% versus de optimale 160%) sluit Beursgenoten niet uit dat management tijdens de komende vergadering van aandeelhouders toestemming zal vragen om voor maximaal 10% van het uitstaande kapitaal terug te mogen kopen (€300 miljoen). Op deze manier zou management de Staat de mogelijkheid kunnen bieden om een gedeelte van haar aandelen aan het bedrijf te verkopen. Beursgenoten zou een dergelijk initiatief enorm toejuichen maar heeft een voorkeur voor NN Group en Ageas binnen de sector: Houden.

Ordina: Houden

Ordina: ING verhoogde vrijdag 9 september haar advies naar Kopen. De bank stelt dat de groep zich in de finale fase van de turnaround bevindt en zich weer kan gaan richten op het belonen van aandeelhouder. Dit punt lijkt met de dag dichterbij te komen. Omdat Beursgenoten al meer dan 100% koerswinst hebben, en de koers naar aanleiding van de bericht meer dan fors is gestegen is vrijdag, begrijpen we dat in de huidige beurs beleggers een deel van de vette winsten veiligstellen. Vandaag terwijl de hele beurs daalt blijft het aandeel goed liggen, maar wij denken dat dit kopers zijn die vrijdag de (ING) aanbeveling misten. Buy en hold beleggers hoeven niets te ondernemen, maar traders (waaronder Geert Schaaij) stellen (een flink stuk) van de winst veilig om bij een dip weer aan boord te klimmen: Houden.

Fugro: Kopen

Fugro: het aantal aan het werk zijnde olieplatformen is in Amerika afgelopen week met 11 gegroeid tot 508 stuks. De groei zat hem voornamelijk in de golf van Mexico. Hiermee is er sinds de bodem (mei 2016) sprake van een groei van 104 (26%) welke de gemiddelde verwachting van analisten overtrof. Alhoewel Fugro op dit moment de wind nog vol tegen lijkt te hebben is Beursgenoten ervan overtuigd dat de groep zich zodanig zal positioneren dat het fors zal profiteren van een toekomstig marktherstel: Kopen.

Er zijn momenteel geen stijgers bekend.
Er zijn momenteel geen dalers bekend.