Niet alle katten in het donker zijn zwart

Over de afgelopen zes maanden is de AEX index met 19 procent gestegen terwijl de AMX index (+21 procent) en de ASCX index (+23 procent) het zelfs nog beter deden. Ondanks de algemene bezorgdheid voor een correctie is de beweeglijkheid op mondiale beurzen gedaald tot het laagste niveau sinds lange tijd en zijn aandelen tot dusver (veruit) de best presterende beleggingscategorie in 2017.

Ook dit kwartaal is het cijferseizoen in Europa weer goed begonnen. Tot en met afgelopen weekend heeft 43 procent van alle bedrijven die tot nu toe gerapporteerd hebben het 5 procent beter gedaan dan verwacht terwijl 20 procent teleurstelde. Hierdoor is er op netto basis sprake van een positieve score van 23 procent waarmee het één van de beste kwartalen over de afgelopen jaren zou zijn als deze trend zich voortzet.

Blijf dicht aan de kant zwemmen

Beursgenoten blijft van mening dat de langere termijn vooruitzichten voor aandelen onverminderd positief zijn gedreven door een sterk winstherstel van bedrijven en de vooruitzichten voor blijvende relatief lage rentestanden voor de nabije toekomst. Wel denken we dat onze leden op dit moment niet moeten schromen om hier en daar winst te nemen. Over de afgelopen weken hebben wij meer van onze adviezen verlaagd dan verhoogd wat een teken is dat de kortere termijn kansen even minder lijken.

"Sell in May and go away, but always remember to come back in September"

Over de afgelopen veertig jaar werd er in de maand april gemiddeld genomen het beste rendement gerealiseerd maar brak er in mei vaak een slechtere periode voor mondiale beurzen aan. Hier komt de beurswijsheid ‘sell in May and go away, but always remember to come back in September’ vandaan. Technisch gezien, ziet met name de Amerikaanse markt er op dit moment iets minder goed uit. De volatiliteitsgraadmeter VIX (beweeglijkheid van de aandelenindex) begeeft zich op een historisch laag niveau terwijl cyclische aandelen ‘overbought’ lijken versus de meer defensief ingestelde waarden. Ook bankaandelen lijken toe aan een correctie na een periode van forse koersstijgingen.

Daarbij komt dat de prijzen van belangrijke grondstoffen (olie en ijzererts) wederom onder druk zijn gekomen waardoor inflatieverwachtingen naar beneden bijgesteld kunnen gaan worden. Ook het feit dat de Chinese PMI index in april op het laagste niveau in zeven maanden uitkwam is voor Beursgenoten een reden voor enige kortere termijn bezorgdheid.

Recent hebben wij onze leden aangeraden winst te nemen op alle uitgekiende aandelen/optiestrategieën en ze hebben deze met vette winsten gesloten zodat zij decennia lang het abonnement op Beursgenoten terug hebben verdiend. Word ook abonnee van Beursgenoten dan kunt u dat nog nalezen op de site en doet u de volgende beleggingsstrategie met ons mee! KPN waar we tegen de algehele trend van de markt instapten laten we lopen. Het aandeel KPN is ook achtergebleven vinden wij. Besef dat niet alle katten in het donker zwart zijn.

Op de site staat een mooi artikel over Ajax dat eerder in het magazine is verschenen. Nu actueler dan ooit. Veel spelers van Ajax zijn prooi en dat kan sloten met geld opleveren, nog afgezien van de enorme bedragen waarover Ajax beschikt. Reken even snel mee. €100 mln op de bank plus €100 mln op het veld gedeeld door 13 mln aandelen. Het bezit in de Arena is een bonus zullen wij maar zeggen…

Volg onze dagelijkse rubriek “stand van zaken” op onze website goed. Stel de alert service op onze site in, voor de aandelen uit uw portefeuille. Dan komen berichten over uw aandelen automatisch naar u toe en mist u geen belangrijke advieswijziging. Dagelijks volgen wij het belangrijkste nieuws en daar waar nodig, schromen wij niet om onze adviezen aan te passen. Wat ons betreft geldt voor de kortere termijn de volgende beurswijsheid: van winst nemen werd nimmer iemand armer.

Beursgenoten wikt, maar u als belegger beschikt

Niet alleen onze site, maar ook ons magazine staat weer boordevol aanbevelingen, maar ook waarschuwingen. Beursgenoten wikt, maar u als belegger beschikt! Wij willen u tot een hand en een voet zijn! Word dus ook abonnee.

In ons magazine kunt u een analyse lezen over een Australisch technologiebedrijf, met een koers van AU$0,46 en marktkap AU$ 147 miljoen. Het is van oudsher gespecialiseerd in printoplossingen voor bedrijven, maar maakt nu een overgang naar cloud-gerichte IT-oplossingen. Als we naar de omzetgroei kijken lijkt dat goed te gaan. De winstgevendheid blijft wel wat achter, maar wij denken dat dat tijdelijk is. De koers heeft door de lagere winstgevendheid forse averij opgelopen, ondanks de groei van de omzet. Royale dividendbetaler: tegen de 20% per jaar, maar bij laatste halfjaarcijfers werd aangekondigd dat interim-dividend dit keer overgeslagen wordt. Wij rekenen nu op een (houdbaar) dividendrendement van ongeveer 10% (AU$ 0,05 per aandeel) bij een mooi koerspotentieel.

Of over een Zweeds vastgoedbedrijf, dat met name panden heeft in Stockholm en Gothenburg. Het heeft een goede mix aan klanten en doet ook aan projectontwikkeling. Het groeit hard: winst en activatotaal is de afgelopen vijf jaren meer dan verdubbeld. Desondanks is de schuldenposite goed onder controle: equity ratio is 35%. Het bedrijf is te goedkoop: koerswinstverhouding= 4, Koersboekwaarde = 0,6.

Wij denken dat Air France KLM veel te duur is. Wat zou u moeten weten over Royal Duch Shell. Waar gaat de koers van Brunel heen? Komt het goed met ArcelorMital? Dit en meer is allemaal te lezen op de site. Wordt abonnee en stap vandaag nog in de wereld van Beursgenoten.

Er zijn momenteel geen stijgers bekend.
Er zijn momenteel geen dalers bekend.