Wie is de beste in de sector?

Zoals onze leden weten zijn we van mening dat we nu de laatste fase van de opgaande conjunctuurgolf zijn ingegaan. Dat wil niet zeggen dat we op de beurzen de top gezien hebben, want zeker in Europa zijn er nog heel veel beleggingskansen. Wel is de kans groot dat 2016 het jaar van de omslag zal worden, dan zal de aandelenportefeuille echt anders moeten worden ingericht. Voor nu liggen mijns inziens nog goede kansen in met name een aantal cyclische waarden in Europa. In het verleden heeft een cyclische rally ook vaak pas plaatsgevonden aan het einde van de conjunctuurgolf (denk bijvoorbeeld aan 1999). Ook nu zijn er veel cyclische aandelen die behoorlijk zijn achtergebleven bij de rest van de markt.

In Nederland zien wij bijvoorbeeld goede mogelijkheden in de bouw waar op dit moment echt een omslag ten goede plaatsvindt, die nog niet in koersen is gereflecteerd. Ook in andere sectoren zoals de auto-industrie en luchtvaart etc. zijn er selectief kansen voor opportunistische beleggers. Juist om die reden zijn wij bezig met een groot artikel voor het Beursgenoten magazine waarin we een aantal cyclische bedrijven uitlichten. Wat u meteen op zal vallen is dat Beursgenoten verder kijkt dan Slotervaart en de A15. Nu de wereld een groot dorp is geworden zullen we binnen een sector dieper moeten kijken. We geven u vast een kijkje in onze keuken hoe we met de bouwbedrijven bezig zijn.

Grafiek: koersverloop Grupo ACS

 

De interessantste lijkt Grupo ACS uit Spanje. ACS is één van de grootste bouwondernemingen ter wereld. Het is onder andere de moedermaatschappij van de Duitse bouwgigant Hochtief en van Dragados. Het is niet alleen interessant omdat de Spaanse bouwmarkt eindelijk weer aantrekt, maar vooral omdat het naast de bouwactiviteiten ook veel waardevolle bezittingen heeft in andere sectoren zoals nutsbedrijven, tolwegen, telecommunicatie, satellietenexploitatie en industriële activiteiten. Deze activiteiten genereren stabiele bronnen van inkomsten waardoor ACS veel defensiever is dan de NL-bouwers. Het is niet duur en heeft veel upside, althans dat is onze eerste indruk…

Grafiek: koersverloop Vinci

 

Ook de Franse bouwonderneming Vinci heeft naast zijn bouwpoot een heel stabiel activiteitenbezit zoals tolwegen. Het is niet erg duur en veel defensiever dan de NL-bouwers.

Grafiek: koersverloop Skansa

 

Skanska in Zweden, vinden wij kwalitatief het beste bouwbedrijf. Goed gespreid, goede executie, maar het heeft de afgelopen jaren goed gepresteerd op de beurs; toch nog steeds niet heel duur en dividendrendement van bijna 5%. We trekken de conclusie in ons magazine, maar u kunt ook vast een visie vormen en deze tegen die van onze analisten aanhouden. Twee weten meer dan één.

Grafiek: koersverloop BAM

 

Wij hebben altijd vertrouwen gehad dat BAM zou overleven. Op €2 gaven wij dan ook als een van de eerste een koopadvies. Zelfs toen Teun Teeuwisse van de daken schreeuwde dat BAM failliet zou gaan. Ook de laatste kwartalen heeft BAM goed gepresteerd, al moet er nog wel wat pijn genomen worden. Wat betreft Heijmans en Ballast is inmiddels duidelijk dat er zeer grote risico's aan zitten. Gelukkig is beleggen in deze aandelen geen verplichting. Maar we zullen rationeel en fundamenteel alle mitsen en maren tegenover elkaar zetten. Dat is ons werk, dat is Beursgenoten.

Er zijn momenteel geen stijgers bekend.
Er zijn momenteel geen dalers bekend.