Amerikaanse centrale bank gaat te vuur en te zwaard het inflatiespook bestrijden

Geplaatst op vrijdag 23 september 2022 om 16:20.

De Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft een monster gecreëerd dat niet meer te controleren is, zo waarschuwde Peter Schiff, de bekende Amerikaanse belegger en medeoprichter van Euro Capital Corporation jaren geleden al. Hij zei dat de Fed met het laag houden van de rente een gevaarlijk spelletje speelde. De inflatie heeft nu immers de vrije hand gekregen. Volgens Schiff heeft de Fed de inflatie zwaar onderschat en te laat ingegrepen om die rente nog controleerbaar te houden. Dit zien we nu en de rente-ingrepen lijken niet teneinde. Welke gevolgen dat heeft voor de aandelen is ook duidelijk, want beleggers stappen voor nu massaal uit de markt.

De huidige Fed-voorzitter Jerome Powell zou om de inflatie te bestrijden moeten doen wat zijn voorganger Paul Volcker in de vorige eeuw heeft gedaan als de effecten uitblijven om de inflatie te beteugelen. Volcker verhoogde de basisrente in de Verenigde Staten van gemiddeld 11,2% in 1979 tot een piek op 20% in juni 1981. Vanwege de hoge schulden in de bedrijfswereld kan de Fed niet doen wat Paul Volcker indertijd deed.

De ingrediënten voor een wereldwijde recessie liggen op tafel

Bij de Fed klinkt een heel ander geluid. James Bullard, topman van de Federal Reserve Bank van St. Louis, gaf toe dat de hoge inflatiecijfers de centrale bank nog steeds zorgen baren, wat de noodzaak voor hogere rentetarieven volgens hem alleen maar versterkt. De inflatie is breder en hardnekkiger dan velen dachten en de Fed zal streng moeten optreden om de inflatie onder controle te houden.

Nieuwsgierig naar meer?

Dit artikel is exclusief voor Beursgenoten abonnees. Bent u al abonnee? Log hier in om verder te lezen! Nog geen abonnement? Ontdek hier wat Beursgenoten te bieden heeft.

Er zijn momenteel geen stijgers bekend.
Er zijn momenteel geen dalers bekend.