Geert Schaaij met uitspraken die beleggers gezond houden in de huidige manische markten

Geplaatst op donderdag 9 september 2021 om 16:16.

Geert Schaaij van Beursgenoten voorspelde een tiental jaren geleden al, toen de rente op het spaargeld nog pakweg 6% was, dat geld waardeloos zou worden. Inmiddels betalen we boeterente over ons spaartegoed op de bank. Ook zijn bestseller “De wolf jaagt op uw geld” lijkt angstvallig op het angstaanjagend scenario dat zich elke dag meer en meer aftekent. Wie veel leest weet veel en de jarenlange beleggingservaring maakt dat we een aantal uitspraken willen aanreiken die u kunnen helpen bij de huidige beurs.

1. Pas op voor inflatie, die is zeker nog niet definitief verdwenen

“Inflatie werkt als een gigantische lintworm in de ingewanden van de bedrijfswereld. Die lintworm consumeert zijn vereiste dagelijkse dieet van geïnvesteerde dollars (of euro’s), ongeacht de gezondheid van het organisme van de gastheer (lees: de bedrijven, maar ook de portefeuilles van de beleggers).” Jarenlang hebben de centrale banken de inflatie zonder echt succes aangejaagd. Nu zien we prijsstijgingen waarvan we achterover slaan in grondstoffen als ijzer, hout, graan en noem maar op. Een kwestie van tijd en de lonen komen daar achteraan. Het is dus niet uitgesloten dat er anno 2021/2022 een enorme inflatie op komst is. We raden beleggers aan om daar op voorbereid te zijn.

2. Volg de kudde niet, maar beleg tegendraads

“De meeste mensen kopen aandelen als ze stijgen, dus wanneer iedereen dat doet. Contrair denken levert echter het meeste geld op. Moeilijk is het zeker; wanneer koersen dalen worden beleggers onzeker.” Volgens een eerder dit jaar verschenen rapport van de Bank of America zijn er massa’s geld naar de beurs gestroomd tussen november 2020 tot maart 2021 en dat heeft ons de wenkbrauwen doen fronsen. De massa koopt, zo lijkt het, tegen elke prijs. Misschien is het toch maar beter om wat voorzichtiger te worden wat nieuwe aankopen betreft. Koop achterblijvers en laat de winnaars maar even de winnaars blijven.

3. Bereid je portefeuille op alles voor, zelfs al dreigt er niet meteen gevaar

Een belegger kan zich moeilijk voorbereiden op dingen die ver weg lijken, maar die toch mogelijk zijn en vroeg of laat gaan gebeuren. De pandemie heeft aangetoond hoe slecht voorbereid onze samenleving is om met noodsituaties om te gaan. Voor de belegger is de eenvoudigste manier om zich op alles voor te bereiden door middel van een goede diversificatie in de beleggingsportefeuille. Geert Schaaij hamert al jaar en dag op het spreiden van in de portefeuille. “Spreid over sectoren. Wanneer u belegt in de zonnebrilfabrikant maar ook in de paraplufabrikant dan stijgen de aandelen van de één als de zon schijnt en de ander wanneer het regent. De groei van de winst per aandeel van beide ondernemingen zorgen voor een evenwichtige uptrend”.

4. Volatiliteit maakt deel uit van het spel; hou daar goed rekening mee

De echte belegger verwelkomt beweeglijkheid. Een wild fluctuerende markt betekent dat er periodiek irrationeel lage prijzen worden opgetekend voor solide bedrijven. Dan kan men de pareltjes scoren. Beleggen is een achtbaanrit, ups en downs zijn ingebouwd in het beursgebeuren. Beleggen in aandelen is beleggen in emotie. Niemand weet met 100% zekerheid wanneer die forse koersbewegingen (lees: correcties) komen en hoe lang ze duren. Wie jarenlang in aandelen investeert, zal vaststellen dat er weken, maanden of zelfs jaren zijn dat uw portefeuille niets dan verliezen oplevert. Besef dat periodes van dalingen enorme kansen bieden om hoogwaardige aandelen tegen lage prijzen te kopen. Beleggers die aandelen kochten tijdens het hoogtepunt van de COVID-pandemie hebben flink geprofiteerd. Helaas hebben degenen die verkochten anderzijds spijt als de haren op hun hoofd. Wanneer u beseft dat volatiliteit een regel is en niet de uitzondering op de beurs dan kunnen langdurige dips en schommelingen in uw voordeel werken.

5. Ga voorzichtig te werk als u Bitcoin wilt kopen; de crypto’s hebben nog veel te bewijzen

Geert Schaaij zegt al jaren: “Als ik iets niet begrijp dan beleg ik er ook niet in.” Er is geen enkele fundamentele reden te bedenken wat de bitcoin onderbouwt. Er is geen toezichthouder. Het wordt vooral gebruikt in circuits waar beleggers beter bij weg kunnen blijven. Schaaij heeft geen interesse voor cryptocurrencies. Wanneer u toch van plan bent om in Bitcoin of aanverwanten te investeren, zorg er dan voor dat u alleen een bedrag investeert dat u zich kan veroorloven te verliezen. Ook hier geldt juist spreiding!

6. Leg steeds de focus op kwaliteit; die drijft altijd boven

Wanneer aandelen fors dalen, ontstaan er koopjes. Het op tijd analyseren maakt dat men bij beleggen in de eerste trein kan zitten. Geert Schaaij zegt altijd: “Weet wat je koopt en waarom je het koopt” en dan weet men ook dat het aandeel echte fundamentele waarde bezit. Beursgenoten analyseert de aandelen op fundamentele wijze en zoals Schaaij ook altijd zegt: “Cijfertjes liegen nooit.”

7. Denk op lange termijn, zelfs als u relatief weinig te beleggen hebt

Denk bij alle aandelen die u koopt ook aan de lange termijn. Ook al verwacht u dat een koers van een aandeel snel kan stijgen dan nog is het belangrijk om te beseffen dat de tijd alle wonden kan helen wanneer dit niet gebeurt. Geert Schaaij zegt hierover: “Een mislukte speculatie kan altijd een goede langetermijnbelegging zijn!” En dat is een waarheid als een koe. Vooral kleinere beleggers willen altijd snel van één naar twee hollen, maar juist deze categorie moet een plan B achter de hand hebben. Besef: “Tijd is uw vriend.”

8. Ren niet achter gestegen aandelen aan als een kip zonder kop

Binnen een bullmarkt stijgen bijna alle aandelen; de goede en de slechte, terwijl in een bearmarkt goede en slechte aandelen dalen.

9. Beleggen is voortschrijdend inzicht

Geert Schaaij zegt: “Wat vandaag goed is kan morgen slecht zijn en vica versa.” Wanneer een aandeel enorme prestaties levert en de winsten stijgen de pan uit dan kan er zomaar iets gebeuren wat een streep door de rekening zet. Bijvoorbeeld het neerstorten van de nieuwste Boeing 737 MAX vliegtuigen dat beleggers deed sidderen. Wat goed bleek werd plots zorgwekkend. Dat is ook waarom Beursgenoten elke dag het nieuws in “Stand van Zaken” bijhoudt en u aandelen van uw keuze in de alert-service kan zetten. U mist dan het nieuws niet als er iets goeds of zorgwekkends gebeurt en u zelf druk bent, maar het komt per e-mail naar u toe.

10. Twee weten meer dan een

Geloof niet alleen in uw eigen oordeel, maar neem ook kennis van de mening van anderen. Kennis is macht. Uiteindelijk neemt u de beslissingen, maar uw oordeel is zuiver tot stand gekomen.

Laatst bijgewerkt op donderdag 9 september 2021 om 16:16. Eventuele posities van Beursgenoten/Auteur kunt u vinden op de website van Beursgenoten onder het kopje Mededelingen.

Er zijn momenteel geen stijgers bekend.
Er zijn momenteel geen dalers bekend.