Verduurzaming geeft (water)stof tot nadenken

Geplaatst op woensdag 29 maart 2023 om 16:00.

Groene waterstof wordt gezien als de sleutel om succesvol de uitstoot van broeikasgassen te verlagen en daarmee de klimaatdoelstellingen te halen. De Verenigde Staten investeren de komende jaren fors in de productie van groene waterstof en Europa gaat hen achterna. Om de boot niet te missen heeft Beursgenoten een aantal waterstofbedrijven onder de loep genomen die mogelijk kunnen profiteren van deze marktontwikkelingen.

Waterstof wordt gezien als een schoon alternatief voor aardgas. Waterstof is vloeibaar en heeft een hoge specifieke energie per massa-eenheid. Dit zijn twee eigenschappen die bij uitstek geschikt zijn om de CO2-uitstoot wereldwijd te verlagen. Waterstof kan worden gebruikt als energiebrandstof, energiedrager en grondstof. Innovatieve ontwikkelingen moeten het mogelijk maken dat waterstof op langere termijn gebruikt kan worden om energie op te slaan, zware voertuigen aan te drijven en grote industriële producenten van energie te voorzien.

Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) maakte waterstof in 2020 slechts 0,1% uit van het mondiale energieverbruik. In 2050 willen veel landen hun uitstoot hebben teruggebracht naar nul. Om deze reductie te realiseren denken marktkenners dat waterstof in 2030 ongeveer 2% van het mondiale energieverbruik gaat uitmaken en in 2050 moet dit zijn toegenomen naar 10%. Sommige marktkenners verwachten dat tegen 2050 zelfs 25% van de wereldwijde energiebehoeften wordt ingevuld door waterstof.

Nieuwsgierig naar meer?

Dit artikel is exclusief voor Beursgenoten abonnees. Bent u al abonnee? Log hier in om verder te lezen! Nog geen abonnement? Ontdek hier wat Beursgenoten te bieden heeft.