Beestachtige groeicijfers bieden beleggers kansen

Geplaatst op vrijdag 10 juli 2020 om 14:12.

Al jarenlang wordt er steeds meer geïnvesteerd in de verzorging van huisdieren en vee. In de huisdierenbranche alleen al wordt hieraan wereldwijd circa $200 miljard per jaar uitgegeven en de verwachting is dat de rek er nog lang niet uit is. Beursgenoteerde bedrijven die zich volledig richten op dierverzorging, zagen ondanks de coronacrisis hun resultaten verder verbeteren. Beursgenoten ziet voldoende kansen voor deze dierverzorgingsbedrijven om ook in deze onzekere tijden te renderen.

Een huisdier mag wat kosten

De rol van dieren in ons dagelijks leven wordt steeds belangrijker en het aantal huisdieren neemt wereldwijd nog altijd toe. Zo heeft in Nederland inmiddels de helft van alle huishoudens minstens één huisdier. Aquariumvissen zijn met ongeveer 7,5 miljoen veruit de grootste huisdierengroep, gevolgd door 2,6 miljoen katten en 1,5 miljoen honden. Daarnaast worden er de nodige vogels, knaagdieren, reptielen, paarden en kleinvee gehouden. Al deze dieren moeten eten, gaan naar de dierenarts voor medicatie en hebben vermaak, onderkomen en aandacht nodig. Dat mag wat kosten, want dankzij verbeterde medicatie en levensverlengende behandelingen worden onze huisdieren gemiddeld ook steeds ouder.

Buiten Nederland is dezelfde tendens zichtbaar. Uit een door persbureau Bloomberg uitgevoerd onderzoek blijkt dat de Amerikaanse markt voor dierverzorging in 2019 goed was voor een omzet van $80 miljard, waar dat in 2001 nog slechts $30 miljard betrof. Wereldwijd wordt er jaarlijks zo’n $200 miljard aan huisdieren uitgegeven, waarvan het grootste deel is bestemd voor voeding, gevolgd door vrij verkrijgbare medicatie en goederen voor verzorging, zoals anti-vlo- en ontwormingsproducten. Ook dierenartsbezoeken bepalen een groot deel van de uitgaven. In de Verenigde Staten zagen dierenklinieken in de laatste elf jaar hun winst vervijfvoudigen. Deze sterke stijging is deels toe te schrijven aan de gestegen uitgaven aan diergeneeskunde. De kosten voor medische ingrepen zijn in de afgelopen tien jaar zo’n 40% duurder geworden. Bloomberg verwacht dat de wereldwijde markt voor dierverzorging de komende vijf jaar met nog eens 30% zal groeien.

Gratis

Gratis verder lezen?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis.

Privacyverklaring
  
Premium

Onbeperkt verder lezen

Premium lid worden?

Probeer direct
en lees meteen verder!
Al abonnee? Log dan in.