Komt er nou wel of geen recessie?

 Goldman Sachs selecteert een aantal recessiebestendige aandelen

Geplaatst op vrijdag 17 juni 2022 om 12:00.

De combinatie van inflatie, hogere rentevoeten en een voortslepende oorlog in Oekraïne hebben een negatieve invloed op de wereldeconomie. Het is nog geen jaar geleden dat de economen het snelle herstel vierden van de door de coronapandemie veroorzaakte recessie en nu maken ze zich zorgen over een nieuwe periode van economische neergang. In Amerika is de Fed vastberaden om de strijd aan te gaan met de hoge inflatie door de rente fors te verhogen en de balans te verkleinen. In Europa ondermijnt de dure energie de koopkracht van de consumenten en drukt de onzekerheid over de afloop van de oorlog in Oekraïne het sentiment. In China heeft een uitbraak van de omicron-variant van het coronavirus ertoe geleid dat de autoriteiten de strengste lockdowns hebben opgelegd sinds het begin van de pandemie. Hoewel die lockdowns inmiddels wel weer zijn versoepeld, blijft de kans op een herhaling van dat scenario aanwezig. Dit alles werpt een donkere schaduw over de wereldeconomie en de vooruitzichten worden steeds somberder. Komt er een recessie of niet?

Het antwoord op die vraag moeten we u schuldig blijven, maar voor de zekerheid stellen we u toch enkele aandelen voor die zich volgens Goldman Sachs staande moeten kunnen houden in een in economisch opzicht moeilijke tijd. De Amerikaanse zakenbank maakte een lijstje met recessiebestendige aandelen en uit die lijst kozen we er drie voor u.

Deutsche Bank vuurde het eerste schot voor de boeg af

Deutsche Bank voorspelde in april als eerste grote bank een recessie in de Verenigde Staten, zij het dat de bank toen nog sprak over een ‘milde’ recessie. Nu waarschuwt de Duitse grootbank voor een diepere economische neergang die wordt veroorzaakt door het streven van de Fed om de hardnekkig hoge inflatie te beteugelen. Volgens de bank is de kern van het probleem dat de inflatie misschien wel haar hoogtepunt heeft bereikt, maar dat het lang zal duren voordat de Fed de eigen doelstelling van een inflatie van 2% weer bereikt. Dat suggereert dat de centrale bank de rente dermate agressief zal moeten verhogen dat het de economie schaadt. “We achten het zeer waarschijnlijk dat de Fed nog krachtiger op de rem zal moeten trappen en dat er een diepe recessie nodig zal zijn om de inflatie op peil te brengen”, schreven economen van Deutsche Bank in hun rapport met de onheilspellende titel Waarom de komende recessie erger zal zijn dan verwacht. Inmiddels hebben ook andere toonaangevende banken soortgelijke geluiden laten horen. Jamie Dimon van JP Morgan Chase sprake zelfs van een op komst zijnde ‘hurricane’. Volgens Goldman Sachs mogen de volgende aandelen in een recessiescenario worden aangehouden of in portefeuille worden opgenomen.

Gratis

Gratis verder lezen?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis.

Privacyverklaring
  
Premium

Onbeperkt verder lezen

Premium lid worden?

Probeer direct
en lees meteen verder!
Al abonnee? Log dan in.
Er zijn momenteel geen stijgers bekend.
Er zijn momenteel geen dalers bekend.