Hoe doorstaan verzekeraars de zware economische stormen?

Geplaatst op vrijdag 18 maart 2022 om 12:00.

De aandelenkoersen van Nederlandse verzekeraars zijn gedaald. Aegon, ASR Nederland en NN Group verloren de afgelopen weken tussen de 15% en 24% aan waarde. Kunnen de Nederlandse verzekeraars hiervan herstellen?

Het conflict tussen Oekraïne en Rusland heeft niet alleen geleid tot humanitaire en materiële schade, maar ook tot flinke verliezen op de beurzen wereldwijd. Naast banken moesten vooral verzekeraars het ontgelden bij beleggers. De aandelenkoersen van Aegon, ASR Nederland en NN Group zijn sinds begin dit jaar met respectievelijk 15,5%, 16,7% en 23,7% gedaald. Beursgenoten vindt deze koersdalingen vrij opvallend. Nederlandse verzekeraars worden namelijk nauwelijks blootgesteld aan de opgelegde sancties tegen Rusland. Wel is de kans groot dat het Oekraïneconflict gevolgen gaat hebben voor de groei van de Nederlandse economie.

Een stresstest die verzekerings- en pensioentoezichthouder Eiopa eind vorig jaar uitvoerde onder 44 Europese verzekeraars, waar Aegon, ASR, NN, Achmea en Athora aan deelnamen, laat zien dat beleggers zich weinig zorgen hoeven te maken over de gevolgen voor Nederlandse verzekeraars. Een belangrijke conclusie uit de stresstest is namelijk dat grote Nederlandse verzekeraars een langere periode van stevige economische neergang goed kunnen doorstaan. De uitkomsten van de kapitaalcomponent van de stresstest laten zien dat de gemiddelde activa-over-passiva ratio van de deelnemende verzekeraars zowel voor als na doorrekening van het stressscenario boven de 100% ligt. Dat betekent dat verzekeraars voldoende activa hebben om de verplichtingen aan de polishouders te dekken. Verder komt naar voren dat de impact van het stressscenario op Nederlandse verzekeraars beperkter is dan het Europees gemiddelde. Nederlandse verzekeringsgroepen hebben hun renterisico beter afgedekt, wat leidt tot een waardestijging van de netto rentederivatenpositie. Als de waarde van veel beleggingen halveert en de economie in een diep dal belandt, kunnen de vijf grootste Nederlandse verzekeraars daar volgens Eiopa beter mee omgaan dan hun Europese concurrenten.

Een ander probleem vormen de recente stormen in Nederland. Volgens een eerste schatting van het Verbond van Verzekeraars komt de verzekerde schade aan woningen, auto’s en bedrijfsgebouwen door de stormen Dudley, Eunice en Franklin uit op minimaal € 500 miljoen. Uit data van het KNMI blijkt dat er vooralsnog geen toename is in het aantal stormen in Nederland en dat de gemiddelde windkracht de afgelopen tientallen jaren ook niet is toegenomen. Volgens het KNMI komt dat onder andere door de toename van het aantal hoge gebouwen, die aan het oppervlak de wind afremmen. De recente stormschade is ingecalculeerd door de Nederlandse verzekeraars en zal naar verwachting een beperkt effect hebben op de resultaten.

Gratis

Gratis verder lezen?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis.

Privacyverklaring
  
Premium

Onbeperkt verder lezen

Premium lid worden?

Probeer direct
en lees meteen verder!
Al abonnee? Log dan in.