ABN in het rood door kredietverliezen

Geplaatst 16 oktober 2020 in de categorie Magazine Oktober 2020

Beleggers hebben sinds de herintroductie van ABN Amro op de beurs weinig vreugde beleefd aan het aandeel. Na de nationalisatie in 2008 was de staat een aantal jaren de enige eigenaar tot er eind 2015 weer een beursnotering kwam. De staat bracht indertijd een minderheid van de aandelen naar de beurs en is nu nog steeds eigenaar van 56% van de aandelen. De koers steeg aanvankelijk van €18 naar €28 in januari 2018, maar daarna kwam de koers in een glijvlucht terecht, onder meer als gevolg van dalende resultaten. De coronacrisis gaf het laatste zetje en na een dieptepunt van € 6 medio mei ligt de koers nu rond de €7,50.

De resultaten van de bank hebben zwaar te lijden onder de coronacrisis, wat vooral tot uitdrukking kwam in hogere voorzieningen voor kredietverliezen. In het tweede kwartaal daalden de netto rentebaten met 10% tot € 1,5 miljard, mede als gevolg van een daling van de netto rentemarge van 1,7% tot 1,47%, terwijl de provisies met 9% afnamen tot € 375 miljoen. De overige baten halveerden ruimschoots tot € 96 miljoen. Tegenover de15% lagere baten stond een minder sterke kostendaling van 8%, met als gevolg een afname van het bedrijfsresultaat met 22% tot € 786 miljoen.

Verder lezen?

Dit artikel is alleen voor abonnees van Beursgenoten. Indien u nog geen abonnee bent, overweegt u dan ook een abonnement op Beursgenoten.


Er zijn momenteel geen stijgers bekend.
Er zijn momenteel geen dalers bekend.