Beleggen doen wij samen

Geplaatst op donderdag 28 oktober 2021 om 17:00.

Beursgenoten heeft een aantal uiteenlopende nieuwe acties voor 2022 op het programma staan, die u als abonnee gratis ontvangt of waaraan u deel kunt nemen. Ook zijn we aan het kijken hoe we aandelen kunnen forceren, want Beursgenoten wil winnen en 2022 gaat daarvan in het teken staan!

De beurzen blijven sterk, maar het zijn vooral de aandelen die een hoge koerswinstverhouding en een laag dividendrendement hebben die de lucht in schieten. Juist gister sprak ik, Geert Schaaij, met een van de grotere ondernemers die ons land heeft en die u allen wel kent over de waarderingen op de beurs. Hij vertelde mij dat hij het zo knap vond dat een bedrijf als Tesla, dat amper wat verdiend, een veel hogere waarde heeft dan een Daimler, Volkswagen of BMW. Of de Bitcoin, dat een enorme polariteit heeft onder beleggers terwijl we allen weten dat er geen onderliggende waarde is, geen regelgeving en vooral gebruikt wordt in het misdaadcircuit.

Wat drijft de koers omhoog? Emotie en perceptie was mijn antwoord. Een droom is vaak mooier dan de realiteit. Beursgenoten belegt op basis van fundamenten, zo loopt men niet in zeven sloten tegelijk. We proberen pareltjes te zoeken, we hebben juist weer een aantal aandelen ontdekt die allen moeten kunnen stijgen en die u de komende weken van ons kunt verwachten.

Parels vinden we sneller in een dalende markt dan in de huidige. We hoeven niet bang te zijn dat de aandelenmarkt niet meer gaat dalen, dat is een kwestie van tijd. Het sentiment slaat vanzelf een keer om. Een beurs is in de geschiedenis nog nooit in een rechte streep omhoog gegaan en bedenk dat het dalen van aandelen sneller gaat dan het stijgen. In dat soort markten zullen wij de juiste parels een koersimpuls geven door ze als eerste te ontdekken als we de kans krijgen.

Elke dag verwerkt Beursgenoten de enorme brei aan cijfers en komen we aan de hand van alle eerder genoemde feiten tot een beleggingsopinie waar we in de media om worden geroemd en ook professionals onze researchrapporten overnemen. Onze adviezen en visies zijn gericht op een termijn van 12 tot 18 maanden. In die tijd kan er veel gebeuren, vandaar onze site met de “Stand van Zaken”. U hoeft door de alert service de aandelen van uw keuze enkel maar aan te vinken, dan hoeft u niets meer te missen, de berichten komen dan automatisch bij u in de mailbox. Uiteraard is het geen garantie dat de adviezen het gewenste effect scoren, maar wel dat degelijkheid en toetsing zorgen dat Beursgenoten een betrouwbare partner is, uw ogen en oren op de beurs.

Afgezien van trade-adviezen (dit staat er dan expliciet bij) analyseren wij aandelen op fundamentele gegevens van een onderneming. Dat behelst veel, heel veel. Dat is niet alleen kijken naar de cijfers van bedrijven en de balansen, hoewel dat zeer bepalend is, maar ook kijken naar de marco-economische gegevens als rente, inflatie, grondstofprijzen, valuta, belasting en alle andere marktomstandigheden.

Laten we eens wat aandelen bij langs gaan waar beleggers redelijk in belegt zitten of waar sommige beleggers emotie bij hebben, blijkens uit de mails die Beursgenoten ontvangt.


Royal Dutch Shell A: Volgens de Wall Street Journal en persbureau Bloomberg zou de activistische beleggers Third Point (TP) een groot belang opgebouwd hebben en er bij de energiereus op aandringen om zich op te splitsen. Het belang zou meer dan $500 miljoen waard zijn waarmee het één van de grootste aandeelhouders zou zijn. Third Point is van mening dat Shell zou moeten overwegen om twee zelfstandige bedrijven op te richten: één met de oude activiteiten, zoals raffinage, die voor een stabiele kasstroom zorgen, en een tweede bedrijf voor zijn duurzame activiteiten en andere divisies die aanzienlijk investeringen vergen, schreef de activist in een brief aan zijn beleggers. Beursgenoten verwacht niet dat RD het ongevraagde advies zal volgen, omdat de belangrijkste cash cow dan het zwarte schaapje zal worden op de beurs vanwege de antipathie tegen fossiele brandstof: Houden.


Adviezen van derden voor Royal Dutch Shell. Het aandeel zit vlak bij het gemiddelde koersdoel van €21,95. Even nieuw triggers afwachten, tot dan de nieuwe aandeelhouders aan de zijlijn.


Ordina: Wij gaan lekker met het aandeel en staan vet 10% in de plus, maar een echte doorbraak komt nog niet. Sectorgenoot Cap Gemini boekte over het afgelopen kwartaal een autonome omzetgroei van 13,2 procent (verwacht 9%). De belangrijkste groei indicator (book to bill) kwam wederom boven de 100 procent uit (101%) wat verdergaande groei voor de nabije toekomst indiceert. Het management rekent nu voor het gehele jaar op 9,5 – 10 procent autonome omzetgroei (was 7 – 8 procent) terwijl de marge boven de 12,7 procent zal uitkomen (was 12,5 – 12,7 procent). Analistenschattingen kunnen verder omhoog. Beursgenoten blijft van mening dat Ordina zou moeten kunnen profiteren van sterke marktcondities waarbij de waardering goedkoop blijft, en is daarnaast een overnamekandidaat: Kopen.


Adviezen van derden voor Ordina. Het gemiddelde koersdoel van €4,97 is koren op onze molen!


Fugro: Beursgenoten is spuugziek van dit aandeel. Hoe capabel is CEO Heine van Fugro voor zijn functie? Het aandeel is onder zijn bewind een sof en wij zien hem het liefst opstappen. Fugro heeft in het derde kwartaal op jaarbasis de omzet nog wel zien oplopen, maar de resultaten onder druk zien komen te staan. De omzet steeg op een vergelijkbare basis met 3,7 procent naar 378 miljoen euro, waar over het derde kwartaal van het vorig jaar nog 360,7 miljoen werd gerapporteerd, dat was goed. De marge daalde van 11,2 naar 7,6 procent. In het tweede kwartaal van dit jaar lag dit percentage nog op 8,1 procent. Dit was een forse tegenvaller. De kasstroom steeg van 36,7 miljoen naar 77,4 miljoen euro, wat weer prima was. De nettoschuld verslagperiode kwam uit op 306,6 miljoen euro. Dat was aan het einde van juni 368,4 miljoen euro, ook prima. Fugro herhaalde de outlook voor dit jaar waarin het uitgaat van omzetgroei en een gematigde margeverbetering en een break even vrije kasstroom. Voor de middellange termijn, die nu strekt tot 2023 en 2024, mikt Fugro nog altijd op een EBIT-marge van 8 tot 12 procent. "Ik heb er vertrouwen in dat we op schema liggen" zei topman Mark Heine over de outlook. Op basis van fundamenten en balansgegevens geeft Beursgenoten adviezen. Het aandeel daalde vanmorgen en stelde hiermee voor de zoveelste keer beleggers teleur. Gelukkig hebben wij keer op keer aangegeven het aandeel niet te overwegen, waarmee we bedoelen het in de juiste verhouding binnen de sector en spreiding van uw vermogen te kopen. Dan drukt de teleurstelling niet zwaar op het totale resultaat. Hoewel professionele partijen ons vanmorgen aangaven aandelen bij te kopen gaan wij het gegeven advies onder beraad zetten en we gaan eerst bellen: Onder beraad.


Adviezen van derden voor Fugro. Beursgenoten denkt ook dat het aandeel kan stijgen, zo zien we maar dat een slechte leider van een CEO de hele wereld op het verkeerde been kan krijgen. Geduld is dan een schone zaak.


ABN AMRO: Het leuke en transparante op onze website is dat u kan zien wanneer we het aandeel (weer) op kopen zetten en dat ook de slotkoers van dat moment zichtbaar is. Dit blijft bewaard en u kunt dat terugkijken, bijvoorbeeld “Slotkoers van ABN AMRO was 10,74 op 29 april 2021”. Vandaag weer een bericht. ABN Amro klanten van de bank krijgen straks ook een negatieve rente vanaf een ton spaargeld. Daarmee ligt de drempel voor een negatieve spaarrente bij alle grote banken in het land op €100.000. Eerder dit jaar gingen ING, Rabobank en SNS immers ABN Amro al voor met het verlagen van de drempel voor een negatieve spaarrente naar een ton. Bij ABN Amro lag de grens nog op €150.000. Dit gaat de klanten geld kosten maar ABN geld opleveren: Kopen.


Adviezen van derden voor ABN AMRO. Beursgenoten ziet wel koersstijging voor ABN AMRO, tegen de gevestigde orde in moeten we maar denken.


Unilever: Sectorgenoot Kraft Heinz hadden we op kopen gezet rond de jaarwisseling 2020. Het aandeel heeft het goed gedaan. Wat u vaak bij ons ziet is dat we ook nieuws van sectorgenoten vermelden, immers wanneer het bij de een regent, drupt het bij de ander! Zo ook nu bij Unilever. Sectorgenoot Kraft Heinz realiseerde een autonome omzetgroei van 1,3 procent (verwacht -1,5%). De volumedaling bleek achteraf minder erg dan bevreesd. De brutomarge kwam uit op 32,5 procent (verwacht 32,7%). De EBITDA-marge kwam uit op 22,6 procent (verwacht 23,1%) wat resulteerde in een winst per aandeel van $0,65 (zoals verwacht). Voor geheel 2021 rekent het management op een stabiele autonome omzet waar analisten uitgingen van een daling van 0,7%. Het advies voor Unilever blijft: Houden.


Adviezen van derden voor Unilever. Unilever kan omhoog en dat denken de analisten van Beursgenoten ook. Goed aandeel, stevig vasthouden.


Heineken: Wij zien geen triggers waarom het aandeel zou kunnen stijgen, hoewel het aandeel wel meevaart in de slipstream van AB Inbev. Verkopen is ook jammer omdat het wel een buy en hold aandeel is. Heineken boekte een volumedaling van 5,1 procent (verwacht -2,3%) waarbij in iedere regio iets minder dan verwachte trends werden gerapporteerd. Het eigen merk blijft goed presteren (volumes +8%). De grootste daling vond plaats in Asia Pacific waar de volumes met 37 procent daalden. Met name in Vietnam (-50%) kreeg de groep een klap. Wel handhaaft management de eerdere voorspellingen voor geheel 2021. Opmerkelijk is dat sectorgenoot Carlsberg wel beter presteerde dan verwacht met een autonome omzetgroei van 7 procent (verwacht 6,2%). Volumes stegen met 3,4 procent op organische basis (verwacht 2,3%). Beursgenoten ziet weinig heil in het Nederlandse aandeel op dit moment: Houden.


Adviezen van derden voor Heineken. Goed aandeel, maar even geen triggers. Buy en hold aandeel.


Arcadis: Beursgenoten is al langere tijd terughoudend over dit aandeel. Ook de koersdaling van vandaag veranderd daar niets aan. Arcadis boekte een operationeel EBITA-resultaat van €64 miljoen (verwacht €67 miljoen). De netto omzet steeg met 5 procent (tot €636 miljoen) wat conform de verwachting was. De autonome omzetgroei bedroeg 4 procent waar analisten vooraf rekenden op 5 procent. De kasgeneratie van de groep was ijzersterk (€75 miljoen, verwacht €36 miljoen) waardoor de schuld verder werd afgebouwd. Het management geeft aan dat de groep goed op weg is om haar doelstellingen voor 2023 te realiseren. Na een aantal beter dan verwachte kwartalen zouden beleggers wel eens wat winst kunnen realiseren wat de aandelen op kortere termijn wat kwetsbaar zou kunnen maken: Houden.Arcadis: Beursgenoten is al langere tijd terughoudend over dit aandeel. Ook de koersdaling van vandaag veranderd daar niets aan. Arcadis boekte een operationeel EBITA-resultaat van €64 miljoen (verwacht €67 miljoen). De netto omzet steeg met 5 procent (tot €636 miljoen) wat conform de verwachting was. De autonome omzetgroei bedroeg 4 procent waar analisten vooraf rekenden op 5 procent. De kasgeneratie van de groep was ijzersterk (€75 miljoen, verwacht €36 miljoen) waardoor de schuld verder werd afgebouwd. Het management geeft aan dat de groep goed op weg is om haar doelstellingen voor 2023 te realiseren. Na een aantal beter dan verwachte kwartalen zouden beleggers wel eens wat winst kunnen realiseren wat de aandelen op kortere termijn wat kwetsbaar zou kunnen maken: Houden.


Adviezen van derden voor Arcadis. Beursgenoten gunt de adviseurs hun gemiddelde koersdoel van €45,75 (een plus van 8%). Wij zien die voorlopig niet.


Ontex: liet een stabiele autonome omzet zien (verwacht +1,2%). De aangepaste EBITDA-marge daalde met 340 basispunten (tot 7,8% versus verwacht 8,6%) wat resulteerde in een EBITDA-resultaat van €40 miljoen (verwacht €44 miljoen). Voor geheel 2021 rekent het management nu op een aangepaste marge van circa 9 procent waar deze eind juli naar beneden werd bijgesteld tot 10 procent. Analisten rekenden vooraf op een marge van 9,6 procent. Ook de omzetverwachting wordt naar beneden bijgesteld (met 100 basispunten) tot een daling van 1 procent. Analisten hielden hier al rekening mee. Analistenschattingen zullen met een procent of 5 naar beneden worden bijgesteld. Ons pareltje is nu nog meer een parel dan het al was. Reden om de feiten uit onze conclusie nog even te benoemen. De Braziliaanse groep Hypera betaalt Ontex een bedrag van omgerekend € 81 miljoen als schadevergoeding. Daarmee kan het Belgisch bedrijf dus een streep trekken onder een hoofdstuk dat het zo snel mogelijk wil vergeten. Ontex blijft op korte termijn met overgangsproblemen worstelen. Het management staat ongetwijfeld te trappelen om zichzelf te bewijzen en wij zien vandaag dat ze niet schromen om de (laatste) pijn te presenteren. Met de sluiting van de fabriek in het Duitse Mayen is nog maar een eerste stap gezet in die reorganisatie. Mogelijk kan wanneer de geruchten kloppen en de Braziliaanse dochter wordt verkocht de koers gaan knallen. Een aandeel wat kan schommelen maar ook een aandeel met geduld dat past bij een heuse turn-around kandidaat: Kopen.


Adviezen van derden voor Ontex. Beursgenoten denkt dat de stijging begint wanneer de turn-around wordt bevestigt. Wij denken dan dat de analisten de koersdoelen omhoog zullen gaan brengen.

Laatst bijgewerkt op donderdag 28 oktober 2021 om 17:00. Eventuele posities van Beursgenoten/Auteur kunt u vinden op de website van Beursgenoten onder het kopje Mededelingen.