Beleggers zwaar getroffen door het Coronavirus

Geplaatst op donderdag 12 maart 2020 om 20:20.

De mens wikt maar God beschikt leerde men ons vroeger. En zo is het. Voordat we over geld en aandelen beginnen te praten, willen we eerst onze steun uitspreken voor alle mensen in Brabant en aan onze abonnees die daar wonen. Vooralsnog is dit gebied zwaar getroffen en we leven met hen mee. Dit doen we in de wetenschap dat ook wij binnenkort de kans lopen om in dezelfde situatie terecht te komen. Ik wens iedereen samen met het gehele Beursgenoten team een goede gezondheid en dat het virus zonder gevolgen aan u voorbij mag gaan. Ook nu realiseren we dat geld belangrijk is, maar niet het allerbelangrijkste.

President Trump heeft Europa in de ban gedaan. Vanaf vrijdag om middernacht geldt er een reisverbod van Europa naar de Verenigde Staten. Dat gaat veel bedrijven pijn doen. Dan was daar vanmiddag de extra uitzending op de Nederlandse publieke omroep, waar Minister-President Rutte maatregelen aankondigde die ook veel mensen en ondernemingen raken. Zo gaan bijvoorbeeld tot en met 31 maart de deuren op slot voor bijeenkomsten, concerten, evenementen, enzovoort waar meer dan honderd mensen worden verwacht.

Financiële gevolgen

Het Coronavirus heeft ook in de economie een morbide voorkeur voor de zwakkere bedrijven. Bedrijven die bestaan van de export, rentegevoelig zijn, orders niet kunnen uitleveren en ga zo maar door. Denk ook aan de cateringbedrijven in de horeca die grote groepen verzorgen. Om een concreet voorbeeld te geven: voor hen kan een verkoudheid al uitmonden in een financiële overlevingsstrijd.

Maar niet alleen zwakkere bedrijven dreigen voor de bijl te gaan. Wat denkt u van landen met een hoge overheidsschuld, die al een lage economische groei hadden? Dat maakt hen extra kwetsbaar voor deze tegenslag. Ik noem als voorbeeld Italië, dat vol wordt getroffen door de Coronacrisis, terwijl er al sprake was van een zwakke groei en een hoge overheidsschuld. De Italiaanse overheid heeft weinig middelen om bij te springen en het bedrijfsleven te helpen. Daar zullen wij de rekening binnen Europa dus voor krijgen. Maar dit geldt voor meer Europese landen. De financiële markten beginnen opnieuw onderscheid te maken tussen de zwakkere en de sterkere eurolanden. Zo loopt het renteverschil tussen Italië en Duitsland opnieuw op. Het Coronavirus maakt herinneringen aan de Europese schuldencrisis weer heel levendig. En dat merken we op de beurs.

Recessie onafwendbaar

De financiële markten beseffen dat het Coronavirus een recessie gaat veroorzaken. Maar hoe moet dit nu op de aandelenkoersen worden doorberekend?

Gratis

Gratis verder lezen?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis.

Privacyverklaring
  
Premium

Onbeperkt verder lezen

Premium lid worden?

Probeer direct
en lees meteen verder!
Al abonnee? Log dan in.