Einde van overnamegolf in de oliesector is nog niet in zicht!

Snelle groeiers binnen de goedkoopste sector op Wall Street

Geplaatst op maandag 3 juni 2024 om 15:57.

In de oliesector was er de afgelopen tijd sprake van een sterke toename van fusie- en overnameactiviteiten (M&A), waarbij alleen al in de tweede helft van mei twee grote transacties plaatsvonden. ConocoPhillips (COP) heeft ingestemd met de overname van Marathon Oil (MRO), terwijl de aandeelhouders van Hess (HES) de verkoop van het bedrijf aan Chevron (CVX) hebben goedgekeurd. Deze deals hebben de speculatie over verdere overnames aangewakkerd. Vorig jaar kende de sector de meeste M&A-deals sinds 2012 en deze trend zal zich waarschijnlijk doorzetten. De oliesector is momenteel namelijk nog steeds de goedkoopste sector op Wall Street. Beursgenoten ziet daarom nog kansen weggelegd voor opportunistische beleggers. Onze voorkeur gaat uit naar een enkele snelle groeiers in deze sector, die bovendien een aantrekkelijke waardering hebben.

Reden voor M&A golf ligt bij te weinig investeringen in de voorbije jaren

Bedrijven in de olie- en aardgassector hebben de afgelopen tien jaar te weinig geïnvesteerd, wat ze aantrekkelijk maakt voor fusies en overnames. 

De politieke en regelgevende onzekerheid over de toekomst van olie en aardgas en de aanhoudende druk om over te stappen op hernieuwbare energiebronnen heeft geleid tot een duidelijke terughoudendheid om te investeren. Plannen om te investeren werden ‘on hold’ gezet, waardoor veel tijd verloren ging. De bedrijven moeten die verloren tijd nu dus inhalen. Inmiddels is namelijk wel duidelijk geworden dat de wereld nog lang niet zonder fossiele brandstoffen kan. De energietransitie verloopt trager dan verwacht, terwijl het energieverbruik nog steeds stijgt. Nadat de prijs voor een vat ruwe olie na de Russische invasie van Oekraïne in 2022 enorm was gestegen, bereikte de olie- en aardgasproductie in 2023 nieuwe hoogtepunten. Die grote vraag naar energie wordt nog eens extra gevoed door de onstuitbare groei van AI-datacenters, die zeer veel energie gebruiken. 

De Verenigde Staten produceren momenteel meer dan 13 miljoen vaten ruwe olie per dag, meer dan welk ander land dan ook. Zelfs in Saudi-Arabië wordt momenteel niet meer olie naar boven gepompt dan in de Verenigde Staten. Het optrekken van de Amerikaanse productie heeft geholpen om een verdere stijging van de prijzen voor olie en aardgas af te remmen. Een toename van de hoeveelheid olie op de markt drukt nu eenmaal de prijs voor een vat ruwe olie. Bovendien werd zo de invloed van de OPEC en Rusland verkleind. Boom-bust-cycli zijn niet meer dan normaal voor de oliesector, maar veel bedrijven bereiden zich deze keer terdege voor op minder goede tijden. Door fusies en overnames en het vervolgens zo goedkoop mogelijk aanbieden van olie proberen de bedrijven hun winstgevendheid te vergroten en hun concurrentiepositie te versterken. De oliesector staat door overnames in vuur en vlam en dat kan nog een tijdje zo blijven. Beursgenoten heeft uitgezocht welke bedrijven nog betrokken kunnen worden in de consolidatiegolf in de energiesector.

Gratis

Gratis verder lezen?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis.

Privacyverklaring
  
Premium

Onbeperkt verder lezen

Premium lid worden?

Probeer direct
en lees meteen verder!
Al abonnee? Log dan in.