Kan de groene tractorfabrikant voor groene rendementen zorgen?

Geplaatst op donderdag 11 april 2024 om 15:53.

De iconische, groene machines van Deere & Company, beter bekend als John Deere, zijn een vertrouwd gezicht op boerderijen over de hele wereld. In de koers van het aandeel zit al drie jaar nauwelijks beweging. De omzet en winst zijn in de tussentijd echter wel gestegen en ook het dividend stijgt gestaag door. Reden genoeg om uit te zoeken waarom de koers achterblijft.

Profiel

John Deere is opgericht in 1837 in Illinois, Verenigde Staten, en is wereldleider in de productie en verkoop van landbouwmachines en landbouwapparatuur. Het begon allemaal met de uitvinding van de eerste zelfreinigende ploeg door oprichter John Deere. Tegenwoordig staat John Deere wereldwijd bekend om zijn tractoren met de groengele kleurencombinatie. Naast tractoren produceert John Deere ook een breed scala aan andere landbouwmachines en apparatuur, zoals oogstmachines, zaaimachines en spuitmachines. Sinds 1912 opereert het bedrijf internationaal en het heeft in ruim dertig landen meer dan 83.000 werknemers in dienst. 

John Deere maakt gebruik van leningen om de groei te kunnen financieren. De ROIC (return on invested capital) is 13,77%, terwijl de gemiddelde rente die moet worden betaald 4,9% is. Op het vreemd vermogen zit dus een marge van 8,9%. In 2023 bedroeg de ratio nettoschuld/ebitda 3,22, wat hoger is dan bij de concurrent AGCO-corporation. De landbouwmachinefabrikant die onder andere merken als Fendt en Massey Ferguson voert, had een schuldverhouding van 0,49. De internationale ratingkantoren vinden de kredietwaardigheid van John Deere echter goed en de aflossingstermijnen zijn bovendien goed gespreid.

Gratis

Gratis verder lezen?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis.

Privacyverklaring
  
Premium

Onbeperkt verder lezen

Premium lid worden?

Probeer direct
en lees meteen verder!
Al abonnee? Log dan in.