Koers Azelis wacht op juiste moment om in beweging te komen

Uitkijken naar de beleggersdag in september

Geplaatst op woensdag 27 maart 2024 om 15:21.

We vallen meteen met de deur in huis: op de beurs heeft Azelis een onzekere periode achter de rug met zowel ups als downs. De koers slaagt er voorlopig niet in om een vuist te maken en dat heeft alles te maken met de flauwe cijfers die het bedrijf over de meest recente kwartalen publiceerde. Bovendien moest het management toegeven dat de vooropgestelde doelen niet werden gerealiseerd. Het management heeft beterschap beloofd in de vorm van een opnieuw aantrekkende autonome groei en zal die verwachting nu moeten inlossen. Ergens in 2024 zou uit de cijfers moeten blijken dat de beloofde groei een feit is. Beursgenoten gunt het aandeel voorlopig het voordeel van de twijfel en geeft een koopadvies. De beleggersdag die in september staat gepland, kan van doorslaggevend belang zijn om de koers in beweging te krijgen. Met als intermezzo natuurlijk de kwartaal- en halfjaarcijfers. Verder noteert het aandeel met een discount van 25% ten opzichte van branchegenoot IMCD, zodat het neerwaarts risico beperkt lijkt.

Profiel 

Als distributeur van speciale chemicaliën neemt Azelis wereldwijd de tweede plek in. Het bedrijf werd in 2021 naar de beurs gebracht en heeft EQT als referentieaandeelhouder. Sinds de beursgang is de trackrecord van Azelis gestaag verbeterd. Azelis profiteert daarbij van de trend naar toenemende outsourcing in de sector. De grotere spelers besteden steeds meer werk uit aan de kleinere branchegenoten. Deze trend creëert voor bedrijven als Azelis en branchegenoot IMCD een positieve cyclus van organische groei. 

Azelis exploiteert ruim 60 fabrieken, is actief in 57 landen en realiseerde in 2023 een omzet van €4,20 miljard. Met in totaal meer dan 51.000 klanten in verschillende sectoren, distribueert Azelis producten voor meer dan 2.300 leveranciers en het bedrijf heeft meer dan 3.000 mensen in dienst. Azelis heeft inmiddels twintig jaar van succesvolle expansie achter de rug, waarbij regelmatig overnames werden gedaan. In 2023 werd het in Istanbul gevestigde Oktrade overgenomen, een distributeur van speciale ingrediënten voor persoonlijke verzorging. Azelis was al actief op de Turkse markt voor persoonlijke verzorging en breidt zijn aanbod door deze overname verder uit, waardoor het toonaangevend kan worden in deze snelgroeiende markt. Vorig jaar werd eveneens het Australische Agspec Australia Pty Ltd overgenomen, een toonaangevende distributeur van gewasvoeding, gewasbescherming en speciale landbouwproducten. Ten slotte willen we nog de overnames vermelden van BLH SAS, een bekende distributeur van smaken en geuren gericht op de fijne parfummarkt in Frankrijk, en die van Vogler Ingredients, een gerenommeerde gespecialiseerde distributeur van voedselingrediënten in Brazilië. Azelis heeft dus zonder meer internationale uitstraling.

Gratis

Gratis verder lezen?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis.

Privacyverklaring
  
Premium

Onbeperkt verder lezen

Premium lid worden?

Probeer direct
en lees meteen verder!
Al abonnee? Log dan in.