Nikola vs. Tesla: Beursgenoten vergelijkt de twee elektrische voertuigbouwers

Geplaatst 28 juli 2020 in de categorie Nieuwsflash

Tesla is op dit moment 's werelds meest waardevolle autobedrijf dat de hele auto-industrie verstoort met auto's op batterijen. Nikola heeft tien jaar na de start van Tesla als beursgenoteerd bedrijf vergelijkbare ambities om een van de meest waardevolle transportbedrijven op de weg te worden. Deze twee bedrijven zijn de vergelijkbare rivalen aller tijden.

Tesla is het best bekend om zijn luxe auto's, zoals de Model S die tegen de €100.000 kost in de detailhandel. Nikola gaat geen auto's maar (grote) trucks maken. Maar ook Tesla heeft daar ambities voor en heeft een volledig batterij-aangedreven semi-truck gepland voor 2021, dus gaat concurreren met Nikola. Bovendien zijn zowel Nikola als Tesla uitsluitend elektrische voertuigmakers die geen verleden hebben in benzine- of dieselvoertuigen.

Tesla is een ouder bedrijf dat miljarden omzet en inmiddels ook winst maakt. Nikola zal de komende paar jaar nog geen cashflow genereren. Maar Nikola heeft in één opzicht de overhand op Tesla: de beurswaardering. De aandelen zijn op dit punt in Nikola's geschiedenis waardevoller dan die van Tesla destijds: Nikola kwam op de markt tegen een waarde van ongeveer 12 miljard dollar. Tesla werd gewaardeerd op ongeveer 2 miljard dollar na de beursgang van 2010.

Tesla

Tijdens de beursgang haalde Tesla ongeveer 225 miljoen dollar op met de verkoop van aandelen voor 17 dollar. De afgelopen tien jaar heeft het bedrijf ongeveer 15 miljard dollar netto aan schuldaflossingen opgehaald om zo zijn activiteiten voor elektrische voertuigen verder op te bouwen. De omzet is in die periode gestegen van ongeveer $100 miljoen naar een verwachte 30 miljard dollar in 2020. De marktwaarde van Tesla is gestegen van ongeveer 2 miljard dollar tot 280 miljard dollar. Na de beursgang heeft Tesla ongeveer vijf jaar nodig gehad om 100.000 voertuigen cumulatief te verkopen en het duurde ongeveer negen jaar om een positieve vrije kasstroom te genereren. Tesla heeft voor de nieuwe truck al een aantal opmerkelijke pre-orders ontvangen, zoals van J.B. Hunt Transport Services en Walmart.

Verder lezen?

Dit artikel is alleen voor abonnees van Beursgenoten. Indien u nog geen abonnee bent, overweegt u dan ook een abonnement op Beursgenoten.


Er zijn momenteel geen stijgers bekend.
Er zijn momenteel geen dalers bekend.