Beleggers kijken door een trechter

Geplaatst 4 juni 2020 in de categorie Nieuwsflash

Een van de eerste dingen die ik (Geert Schaaij) tijdens mijn autorijlessen leerde, was om niet door de brede kant door de trechter te kijken. Dan zie je immers alleen het gezichtsveld van de wereld door het kleine tuitje op de andere kant van de trechter. Kijk je door het kleine tuitje dan zie je de hele wereld breed en overzichtelijk.

In een ideale wereld stijgen alle aandelen, waarbij het ene aandeel uiteraard wat sneller stijgt dan het andere, maar bij een goed marktsentiment gedijen ze allemaal. Onder de huidige covid-19-omstandigheden zien we echter dat slechts een beperkt aantal aandelen stijgt. Het maakt bovendien niet uit of we nu naar de Verenigde Staten of naar ons eigen land kijken, het geldt voor nagenoeg alle beurzen. De beurzen worden slechts door een beperkt aantal succesvolle aandelen gedragen en naar die aandelen richten de adviseurs van banken en vermogensbeheerders zich. Bij dat selecte groepje aandelen liggen echter ook de grootste risico’s. Het zijn aandelen als Takeway, ASML en Prosus die met hun koers-winstverwachtingen van respectievelijk 77x, 44x en 40x de Amsterdamse beurs trekken. In de Verenigde Staten zijn de stijgers ook met name te vinden in de technologiesector, waarbij we uiteraard denken aan Amazon, Google, Facebook etc.

Is er iemand die kan overzien hoe groot de door het coronavirus veroorzaakte crisis gaat worden? Ligt voor beleggers het risico dan niet bij de aandelen die het meeste zijn gestegen en torenhoge waarderingen hebben? In de Verenigde Staten worden de tien grootste aandelen gemiddeld verhandeld voor ongeveer 29 keer de geschatte winst voor 2021!

Beleggers kunnen het meeste geld verdienen door contra-intuïtief te zijn, met andere woorden door te kopen wat andere beleggers niet willen hebben.

Verder lezen?

Dit artikel is alleen voor abonnees van Beursgenoten. Indien u nog geen abonnee bent, overweegt u dan ook een abonnement op Beursgenoten.


Er zijn momenteel geen stijgers bekend.
Er zijn momenteel geen dalers bekend.