Wat een ellendig halfjaar en wat brengt de tweede helft?

Geplaatst op maandag 11 juli 2022 om 14:07.

Wat een ellendig halfjaar hebben we achter de rug. We gaan de geschiedenisboeken in met een berenmarkt die vele oorzaken kent. Zal het verhogen van de rente genoeg zijn om tegengas te bieden aan de ergste inflatie van de laatste decennia en kan een recessie in de Verenigde Staten en Europa nog worden voorkomen? De Federal Reserve (FED) in de Verenigde Staten is voortvarender dan de Europese Centrale bank (ECB), hoewel er juist gisteren berichten kwamen dat ook sommige leden van de ECB de rente in forsere stappen omhoog willen brengen.

Als het op Wall Street regent, dan drupt het hier. Wat kunnen we in de tweede helft van dit jaar verwachten? Het antwoord op de vraag of het verhogen van de rente voldoende zal zijn om de inflatie te beteugelen en een neergang in de Europese en Amerikaanse economie te voorkomen, heeft een directe impact op de markten. Strategen zeggen dat een economische inzinking in combinatie met zwakke bedrijfswinsten de S&P 500 verder naar beneden zou kunnen duwen. De koersen zouden dan ten minste met nog eens 10% kunnen dalen, waardoor het verlies van 18% dat de benchmarkindex tot nog toe heeft geleden nog eens wordt verergerd. Als de bedrijven de huidige inflatie kunnen doorberekenen en we een scenario krijgen met solide winststijgingen en een matigende inflatie, kunnen de aandelenkoersen omhoogvliegen en terugkeren naar de koersen van begin dit jaar. Voorlopig anticiperen beleggers erop dat we met een vertraging te maken gaan krijgen. De grote vraag is hoe diep deze vertraging zal zijn?

Het pleidooi voor een dreigende economische neergang kreeg vrijdag te maken met een flink tegengeluid, nadat uit een rapport van het ministerie van Arbeid in de Verenigde Staten bleek dat werkgevers in juni veel meer werknemers in dienst hebben genomen dan was verwacht. Dat duidt niet op een economische vertraging en het zal de Fed munitie geven om deze maand nog eens een renteverhoging van 75 basispunten door te voeren. “Het werkgelegenheidsrapport in de Verenigde Staten van juni geeft aan dat de economie niet aan de vooravond staat van een recessie, laat staan zich al in een recessie bevindt", was in Oxford Economics te lezen.

Meer belangrijke informatie over de koers van de economie wordt later deze maand verwacht. De komende weken stromen de winstcijfers over het tweede kwartaal binnen en beleggers zullen de nieuwe cijfers en de fundamentele feiten ontleden en daar nieuwe dividendverwachtingen en koersdoelen aanhangen. Hoewel de Fed heeft gezegd dat het vertrouwen heeft de economie zacht te kunnen laten landen doordat het de inflatie verlaagt zonder de economie te verstoren, suggereren de felle aandelendalingen van dit jaar dat een zekere mate van economische vertraging al is ingebakken in de aandelenkoersen.

Beursgenoten heeft contact met veel analisten en volgt veel voorspellingen. We zien dat de voorspellingen variëren van een 5 tot 6% lager tot fors hoger. Dergelijke verschillen geven aan hoe grillig de economie kan worden.

In een notitie waarin verschillende economische scenario's door de analisten van UBS Global Wealth Management worden geschetst, staat dat de S&P 500 in de Verenigde Staten zou kunnen dalen tot 3.300, wat neerkomt op een daling van ongeveer 31% gemeten vanaf het hoogtepunt van januari. Dit scenario geldt wanneer een economische inzinking leidt tot een steile daling van de bedrijfswinsten, evenals in het geval van stagflatie, een situatie waarin de inflatie hoog is en de economische groei vertraagt met een oplopende werkloosheid tot gevolg. De analisten van de bank gaven het inzinkingsscenario een kans van 30% en koppelden de kans op stagflatie aan 20%. Het scenario van een ‘zachte landing’ is echter de meest waarschijnlijke uitkomst en dat zou de S&P 500, die het jaar afsloot op 3.900, op het huidige peil kunnen houden. UBS kent aan dit laatste scenario een kans toe van 40%. Het valt of staat wel met de overtuiging van beleggers dat de inflatie onder controle is en dat de winst veerkrachtig kan blijven, ondanks krappere financiële omstandigheden.

In een recente notitie waarin de “toenemende kans op een stagflatoire omgeving” wordt geschetst, raden strategen van BofA Global Research beleggers aan om delen van de aandelenmarkt die zouden profiteren van inflatie, zoals energie, te combineren met defensieve sectoren, zoals de gezondheidszorg. Strategen van Wells Fargo Investment Institute riepen eerder deze week een "gematigde Amerikaanse recessie" uit en verlaagden de eindejaarsdoelstelling voor de S&P 500 tot 3.800 - 4.000.

Sommige analisten zien het echter allemaal niet zo somber in en zijn van mening dat de beurzen hogere niveaus aankunnen. De strategen van City Bank schatten het scenario van een ‘zachte landing’ in op 55%, een milde recessie op 40% en een ernstige recessie op 5%. Hun doelstelling voor de koers van de S&P 500 aan het einde van dit jaar is 4.200. John Stoltzfus, chief investment strategist bij Oppenheimer Asset Management, hanteerde in december nog een koersdoel voor de S&P 500 van 5.330 voor in december van dit jaar, maar verlaagde dat deze week tot 4.800. Zijn koersdoel ligt daarmee nog steeds 23% boven de koers waarop de index vrijdag 8 juli sloot. “We hebben te maken met een veerkrachtige economie”, was zijn conclusie.

Beursgenoten denk dat we te maken krijgen met meer volatiliteit in de markt. Meer dan ooit tevoren houden we de vinger aan de pols en zullen we alert blijven om al het nieuws omtrent de aandelen en de beurzen te analyseren en te duiden. Er zullen zeker bedrijven zijn die met tegenvallende resultaten komen, maar ook bedrijven die positief verrassen. De energieaandelen zullen met goede cijfers komen, maar dat zit al in de meeste koersen verwerkt.  Nu de overheden de mogelijkheid onderzoeken of de winstbelasting bij de oliebedrijven kunnen worden verhoogd, omdat die bedrijven volgens hen wel heel gemakkelijk geld verdienen, is het de vraag of er nog veel ruimte is voor verdere koersstijging. Deze week komt het nieuwe Beursgenotenmagazine uit met daarin een analyse van Shell waarop we een houdadvies geven. SBM Offshore, een ander oliegerelateerd bedrijf, krijgt van ons daarentegen een koopadvies.

Blijf spreiden en volg al het nieuws over uw aandelen op onze site. Zet ze in de alert-service op de Beursgenotensite, zodat u niets mist als we erover schrijven. U ontvangt dan namelijk meteen een mail en hoeft dan zelf niet meer actief op zoek naar nieuws. Gemak dient de mens en Beursgenoten dient u.

Laatst bijgewerkt op maandag 11 juli 2022 om 14:07. Eventuele posities van Beursgenoten/Auteur kunt u vinden op de website van Beursgenoten onder het kopje Mededelingen.