Zowel het WEF als de FAO waarschuwen voor grote voedselcrisis

Wereldwijd zullen meer mensen hongerlijden als gevolg van de pandemie, de hoge brandstofprijzen en het conflict in Oekraïne

Geplaatst op dinsdag 10 mei 2022 om 12:17.

De oorlog die Rusland in Oekraïne voert heeft grote gevolgen voor de rest van de wereld. Al sinds het begin van de oorlog worden we geconfronteerd met hoge energieprijzen, maar voor de markt van landbouwproducten zullen de gevolgen eveneens groot zijn. Rusland en Oekraïne zijn namelijk niet alleen belangrijke producenten van granen en andere landbouwproducten, maar ook belangrijke leveranciers van meststoffen. Als gevolg van de oorlog zullen de bestaande logistieke problemen voor het transport van graan en andere voedselproducten alleen nog maar erger worden, met grote prijsstijgingen tot gevolg. Zowel het WEF (World Economic Forum) als de FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) waarschuwen voor een op handen zijnde grote voedselcrisis.

Meer mensen zullen hongerlijden

Honger is een fenomeen van alle tijden. Zelfs voor de pandemie schatte de FAO dat 690 miljoen mensen, oftewel 9% van de wereldbevolking, te maken hadden met voedselonzekerheid. De oorlog in Oekraïne versnelt echter het bestaande probleem van inflatie, torenhoge prijzen en voedseltekorten. We zijn momenteel getuige van het begin van een wereldwijde voedselcrisis, die wordt aangedreven door de domino-effecten van de pandemie en meer recentelijk door de stijging van de brandstofprijzen en het conflict in Oekraïne. Wereldwijd had het vervoer van voedsel en graan al te kampen met logistieke problemen en die zijn ten gevolge van de oorlog alleen nog maar verergerd.

Gratis

Gratis verder lezen?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis.

Privacyverklaring
  
Premium

Onbeperkt verder lezen

Premium lid worden?

Probeer direct
en lees meteen verder!
Al abonnee? Log dan in.
Er zijn momenteel geen stijgers bekend.
Er zijn momenteel geen dalers bekend.