Door onder meer de volatiele staalprijzen en een afgeketste fusie heeft Aperam een bewogen jaar achter de rug. Wij denken dat de roestvrijstaalfabrikant volgend jaar in rustiger vaarwater terechtkomt en de aandelenkoers zich zal herstellen.
Geplaatst op dinsdag 13 december 2022 om 08:00.
De staalmarkt kende een zeer volatiel jaar. In het eerste kwartaal stegen de metaalprijzen door de toenemende onzekerheid over het aanbod als gevolg van de inval van Rusland in Oekraïne. In maart was er voor nikkel, een belangrijke component voor roestvrijstaal, sprake van een ‘short squeeze’. Mogelijke sancties tegen Norilsk Nickel vielen samen met een enorme short door Tsingshan, de grootste producent van roestvrijstaal ter wereld. Het leidde er zelfs toe dat de London Metal Exchange (LME) de handel in nikkel een week opschortte en prijslimieten oplegde. Deze acties door LME heeft het vertrouwen van handelaren in de handelsbeurs geen goed gedaan. Sindsdien zijn de handelsvolumes op de LME gedaald, met als gevolg dat nikkel zelfs bij kleine verschuivingen in vraag en aanbod al wordt blootgesteld aan flinke prijsschommelingen.
De International Nickel Study Group verwacht voor dit jaar een overschot van nikkel van 144 kiloton en voor volgend jaar een overschot van nog eens 171 kiloton. Verder heeft de International Nickel Study Group als gevolg van de productiedaling van roestvrijstaal, de raming voor de wereldwijde vraag naar nikkel voor dit jaar verlaagd van 8,6% naar 4,2%. De staalproductie laat een vergelijkbaar beeld zien.
Uit recente cijfers van de World Steel Association komt naar voren dat de wereldwijde staalproductie in oktober uitkwam op 147,3 miljoen ton, waarmee het op hetzelfde niveau zit als een jaar eerder. China, dat met afstand de grootste staalproducent ter wereld is, zag de staalproductie op jaarbasis met 11% stijgen naar 79,8 miljoen ton. In India nam de staalproductie met 2,7% toe naar 10,5 miljoen ton en in Iran steeg de productie met 3,5% naar 2,9 miljoen ton. In alle andere belangrijke staalproducerende landen was er sprake van een afname. In Japan, de Verenigde Staten en Turkije daalde de productie met respectievelijk 10,6% (tot 7,3 miljoen ton), 8,9% (tot 6,7 miljoen ton) en 17,8% (tot 2,9 miljoen ton) en in Brazilië ten slotte, een van de groeimarkten voor Aperam, daalde de staalproductie met 4,5% tot 2,8 miljoen ton. De World Steel Association verwacht dat de wereldwijde vraag naar staal dit jaar met ruim 2% krimpt naar 1.797 miljoen staal, waar over 2021 nog een groei van bijna 3% werd gerealiseerd. Vanwege de vele investeringen in infrastructuurprojecten verwacht de World Steel Association dat de vraag naar staal in 2023 weer met 1% groeit tot 1.815 miljoen ton.
Dit artikel is exclusief voor Beursgenoten abonnees. Bent u al abonnee? Log hier in om verder te lezen! Nog geen abonnement? Ontdek hier wat Beursgenoten te bieden heeft.