Biedt koersval Philips instapmoment?

Geplaatst op vrijdag 17 december 2021 om 12:30.

De aandelenkoers van Philips kwam recentelijk verder onder druk te staan. Vanwege problemen met de apparatuur voor slaapapneu verlaagde het bedrijf eerder dit jaar al zijn verwachtingen voor heel 2021. Na de recente tik op de vingers door de FDA denken analisten dat Philips meer schadeclaims aan de broek kan krijgen, die samen in de miljarden euro’s kunnen lopen. Inmiddels staat de aandelenkoers dermate laag dat sommige analisten een overname van Philips niet uitsluiten.


Aandelenkoers van Philips over de afgelopen drie jaar, waarin duidelijk te zien is dat het aandeel vaker op dit koersniveau heeft gestaan.

Sinds Philips in 2007 voor $5,1 miljard Respironics inlijfde is het actief op de Amerikaanse markt voor slaapapneu-oplossingen. Het was tot op dat moment de grootste deal ooit voor Philips. Samen met marktleider ResMed heeft Philips inmiddels tussen de 80-90% van de markt voor slaapapneu-apparaten in handen. Lange tijd spinde Philips hier garen bij, sinds begin dit jaar staat het product in een negatief daglicht. Geluiddempend purschuim dat in de slaapapneu-apparaten wordt gebruikt, bleek te verbrokkelen, waardoor patiënten brokstukjes konden inademen. Daarnaast kunnen er tijdens het gebruik van het apparaat chemische gassen vrijkomen die mogelijk kankerverwekkend zijn. Sinds 2009 heeft Philips 15 miljoen slaapapneu-apparaten geproduceerd die voorzien waren van dit purschuim, maar een groot aantal is niet langer meer in gebruik. Uiteraard heeft Philips de productie van de apparaten stilgezet en daarnaast heeft het in totaal 3,5 miljoen apparaten teruggeroepen om het purschuim te vervangen met siliconenschuim. Voor de kosten van deze terugroepactie is tot nog toe € 500 miljoen gereserveerd. Philips dacht daarmee de problemen achter zich te kunnen laten, maar niets is minder waar. Halverwege november waarschuwde de U.S. Food and Drug Administration (FDA) dat de gerepareerde slaapapneu-apparaten van Philips eveneens gevaarlijk zijn. Het siliconenschuim dat Philips gebruikt zou namelijk niet voldoen aan de normen van de FDA. Daarnaast zou de Amerikaanse toezichthouder ook ontevreden zijn over de procedures en risicoanalyses van Philips en acht serieuze tekortkomingen hebben gemeld. Philips is in overleg met de FDA en verwacht dat de resultaten van de tests die het zelf met het siliconenschuim heeft gedaan, in het vierde kwartaal zijn afgerond.

Gratis

Gratis verder lezen?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis.

Privacyverklaring
  
Premium

Onbeperkt verder lezen

Premium lid worden?

Probeer direct
en lees meteen verder!
Al abonnee? Log dan in.