Nederlandse verzekeraars zijn goede aandelen en bieden beleggingskansen

Geplaatst op vrijdag 18 juni 2021 om 14:50.

De verzekeringssector is met drie ondernemingen goed vertegenwoordigd in de AEX. Een daarvan, Aegon, is een oude bekende, de twee andere, NN Group en ASR Nederland, zijn in 2014 en 2016 op de beurs geïntroduceerd nadat ze in de nasleep van de financiële crisis van 2008 werden afgesplitst van hun toenmalige moederbedrijven, respectievelijk ING en Fortis. NN Group werd meteen na de afsplitsing naar de beurs gebracht en bij ASR gebeurde dat in de vorm van privatisering nadat de aandelen een aantal jaren in overheidshanden waren geweest. Beide bedrijven hebben zich sinds de beursintroductie positief ontwikkeld. Beursgenoten heeft een afwijkende mening over de aandelen ten opzichte van de gemiddelde analist.

Voor alle drie de verzekeraars geldt dat ze in 2020 relatief weinig problemen van de coronacrisis hebben ondervonden. In sommige sectoren bleven de inkomsten weliswaar achter, maar dit kon vaak geheel of gedeeltelijk worden gecompenseerd door een lagere schadelast. Dat laatste was onder meer het geval bij autoschades, die aanzienlijk lager waren als gevolg van de lagere mobiliteit. De beperkte schade door corona was ook terug te vinden in de koersen: na de uitbraak begin 2020 volgde er, zoals overigens bij vrijwel alle beursfondsen, een sterke koersdaling, die echter snel weer werd goedgemaakt. De koersen van Aegon en ASR liggen nu ongeveer op het niveau van voor het uitbreken van de crisis en die van NN Group ligt er duidelijk boven.

De resultaten van (vooral levens)verzekeraars, en daarmee de koersen, worden traditioneel voor een deel bepaald door de rentestand: een hogere rente betekent dat de contante waarde van de (pensioen)verplichtingen lager wordt, en omgekeerd. Eind mei en begin juni daalden de koersen van de verzekeraars dan ook relatief sterk toen de kapitaalmarktrente na maanden van gestage stijging weer begon te dalen.

Gratis

Gratis verder lezen?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis.

Privacyverklaring
  
Premium

Onbeperkt verder lezen

Premium lid worden?

Probeer direct
en lees meteen verder!
Al abonnee? Log dan in.