Sterk presterend aandeel HAL Trust met korting te koop

Geplaatst 8 oktober 2020 in de categorie Nederland

Het statutair op Curaçao gevestigde HAL Holding is een investeringsmaatschappij die is voortgekomen uit de cruisemaatschappij Holland-Amerika Lijn. Alle aandelen zijn in handen van HAL Trust, waarvan de aandelen in Amsterdam worden verhandeld. De aandelen van de trust hebben dezelfde economische rechten als die van HAL Holding. De trust oefent als juridische eigenaar het stemrecht uit, maar doet dat in opdracht van de trust-aandeelhouders.

HAL investeert vooral in beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde ondernemingen, waarbij het accent op Europa ligt. Daarbij wordt een langetermijnperspectief gehanteerd zonder dat er een voorkeur is voor specifieke bedrijfstakken of sectoren. De onderneming was in het verleden altijd behoorlijk succesvol en daar hebben de aandeelhouders van geprofiteerd. Als gevolg van boekwinsten en -verliezen kan de winst echter van jaar tot jaar sterk uiteenlopen, terwijl het bedrijf gezien de omvangrijke minderheidsbelangen in Vopak, Boskalis, SBM Offshore en de Italiaanse brillenproducent Safilo ook behoorlijk afhankelijk is van het beursklimaat.

HAL heeft eveneens een belang van bijna 77% in optiekketen GrandVision. Die onderneming is in de loop der jaren uitgegroeid van een bescheiden investering in 1996 (via de acquisitie van Pearle) tot een wereldwijd actieve keten met bijna 7.500 vestigingen en een omzet van ruim €4 miljard in 2019. In 2015 werd GrandVision naar de beurs gebracht, waarbij een minderheid van de aandelen bij nieuwe aandeelhouders werd geplaatst.

Verder lezen?

Dit artikel is alleen voor abonnees van Beursgenoten. Indien u nog geen abonnee bent, overweegt u dan ook een abonnement op Beursgenoten.


Er zijn momenteel geen stijgers bekend.
Er zijn momenteel geen dalers bekend.