Toch weer goed dividend bij Acomo

Geplaatst op woensdag 21 februari 2024 om 14:30.

Acomo heeft op zijn zachtst gezegd een bewogen jaar achter de rug. Zo leed het handelshuis in natuurlijke voedingsproducten en ingrediënten zeldzame verliezen op termijncontracten op cacao en was er sprake van interne onrust die werd gevolgd door het vertrek van de nog maar twee jaar zittende ceo. Beleggers die in het aandeel zitten voor het dividend merken er echter weinig van.


Eenjarig koersverloop Acomo.

Jaar in jaar uit steeg de winst van het ogenschijnlijk zo voorspelbare handelshuis Acomo. De kracht van de handelsteams zorgde voor een ijzersterk trackrecord. Medio vorig jaar werd het bedrijf echter verrast door de hard gestegen cacaoprijs, waardoor de fysieke vraag snel inzakte en Acomo scheef kwam te zitten met zijn futurepositie. Dit soort risico’s loopt het bedrijf altijd, maar het wist het aldoor te voorkomen. De cacaohandel maakt onderdeel uit van het eind 2020 overgenomen bedrijf Tradin Organic, dat tevens actief is met biologische producten als gedroogd fruit. Acomo heeft zich echter verslikt in de mega-overname, die de omzet ruimschoots deed verdubbelen. Onder leiding van de in november 2021 aangestelde ceo Kathy Fortmann zou de integratie van Tradin verkeerd zijn aangepakt wat tot de nodige interne onrust zou hebben geleid. Harde conclusies zijn niet te trekken, maar onenigheid op de werkvloer zorgt niet voor de beste handelsresultaten. Acomo nam uiteraard wel gelijk maatregelen. Navraag bij het bedrijf leert echter dat er ook in de tweede jaarhelft nog verliezen op termijncontracten op cacao zijn geleden als gevolg van de verder gestegen cacaoprijs. En dat is een toch wel uitzonderlijke marktsituatie die niet alleen Acomo kan worden aangerekend.

Nieuwsgierig naar meer?

Dit artikel is exclusief voor Beursgenoten abonnees. Bent u al abonnee? Log hier in om verder te lezen! Nog geen abonnement? Ontdek hier wat Beursgenoten te bieden heeft.