Turkse boete deert koers Unilever niet

Geplaatst op woensdag 7 april 2021 om 16:04.

Nadat Unilever begin februari de jaarcijfers over 2020 naar buiten had gebracht, kwam de koers flink onder druk te staan. Ondanks de op het eerste gezicht goede cijfers schrokken analisten en beleggers van de margedruk bij de producent van voedings-, was- en schoonmaakmiddelen en producten voor persoonlijke verzorging. In enkele dagen tijd ging er 10% van de koers af, maar in de weken daarna werd het verlies weer grotendeels ingelopen.

Voor het koersherstel was geen duidelijk oorzaak aan te wijzen. De onderneming zelf gaf geen indicaties over de gang van zaken in het eerste kwartaal en er was zelfs negatief nieuws in de vorm van een boete in Turkije. Unilever moest (omgerekend) €50 miljoen betalen vanwege oneerlijke concurrentie op de markt voor consumptie-ijs. De onderneming zou haar dominante positie hebben misbruikt om concurrenten op achterstand te zetten. Op de dag dat de boete bekend werd gemaakt, steeg de koers niettemin met 1,5%.


Koersverloop Unilever over de afgelopen 12 maanden.

Optimalisatie

Unilever is voortdurend bezig om de product- en merkenportefeuille te optimaliseren, om zodoende voldoende te kunnen blijven groeien. Er wordt gekeken naar bedrijven en activiteiten waarmee een robuuste groei kan worden gerealiseerd, en tegelijkertijd wordt afscheid genomen van activiteiten die onvoldoende groei tonen. Zo werd enige tijd geleden afscheid genomen van de margarinedivisie, een van de oerproducten van de onderneming, die in 1930 ontstond uit een fusie van het Nederlandse Van den Berg & Jurgens (de Margarine Unie) en het Britse Lever Brothers. Unilever kende sinds die tijd een duale structuur met twee houdstermaatschappijen, twee hoofdkantoren (Rotterdam en Londen) en twee soorten aandelen. Omdat deze structuur te complex werd bevonden, is besloten hieraan een eind te maken. Sinds november 2020 is het een volledig Engelse onderneming (Unilever PLC) met één soort aandelen, die zowel in Londen als in Amsterdam worden verhandeld, en met een hoofdkantoor in Londen.

Gratis

Gratis verder lezen?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis.

Privacyverklaring
  
Premium

Onbeperkt verder lezen

Premium lid worden?

Probeer direct
en lees meteen verder!
Al abonnee? Log dan in.