Roche uitstekende symptoombestrijder

Geplaatst op dinsdag 27 april 2021 om 16:22.

Roche groeide het afgelopen jaar uit tot een belangrijke leverancier van testapparaten, zelftests en een medicijn om ernstig zieke coronapatiënten te helpen er weer bovenop te komen. Met een sterke pijplijn aan medicijnen en tests voor andere ziektes biedt Roche ook op langere termijn veel groeipotentieel.

Roche is een van de grootste farmaceuten ter wereld. Het Zwitserse bedrijf focust zich op farmaceutische producten en diensten die ziektes in een vroeg stadium ontdekken, kunnen voorkomen en behandelen. De twee belangrijkste divisies zijn Roche Pharmaceuticals en Roche Diagnostics. Onder Roche Pharmaceuticals vallen onder meer het medicijn Micera, voor de behandeling van patiënten met symptomatische bloedarmoede dat gepaard gaat met chronische nierziekten, en Valium voor de behandeling van angststoornissen. Een ander medicijn van Roche is RoActemera voor de auto-immuunziekte reumatoïde artritis. Vorig jaar begon Roche RoActemera ook te testen op covid-19-patiënten en eind 2020 meldde het UMC Utrecht dat ernstig zieke mensen die behandeld worden met het medicijn, bijna twee keer zoveel kans hebben op een beter herstel dan patiënten die het middel niet krijgen. Inmiddels is RoActemera omgedoopt tot Tocilizumab en worden er door ziekenhuizen tests uitgevoerd om de effectiviteit voor de behandeling van covid-19-patiënten verder te onderzoeken.

De divisie Roche Diagnostics biedt onder meer bloedglucosemeters voor mensen met diabetes, en testapparatuur voor artsen. Diagnostics richt zich sinds de uitbraak van het coronavirus met name op oplossingen om de ziekte snel op te sporen. Het overgrote deel van de ziekenhuizen heeft testapparaten van Roche en om deze machines te gebruiken zijn er ook spullen van Roche nodig, zoals pipetjes, plastic platen en vloeistoffen. Verder was Roche het eerste bedrijf dat vorig jaar van onder meer de Europese Unie, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk de goedkeuring kreeg om zijn testkit te leveren voor het opsporen van het coronavirus. In korte tijd ontstond er een groot tekort aan deze testkits. Ook ontwikkelde Roche een zelftest die sinds kort verkrijgbaar is bij apotheken en drogisterijen. De zelftest is gebruiksvriendelijker dan de pcr-test van de GGD, omdat de test minder diep in de neus wordt afgenomen en mensen binnen een kwartier de uitslag hebben, waar dat bij de GGD vaak een etmaal is. Wel is de zelftest minder sensitief, wat betekent dat niet met volledige zekerheid kan worden vastgesteld of iemand het coronavirus draagt. De zelftest is dan ook geen vervanger voor de pcr-test en is bedoeld voor mensen die zonder klachten voor de zekerheid willen weten of zij toch niet positief zijn.

Gratis

Gratis verder lezen?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis.

Privacyverklaring
  
Premium

Onbeperkt verder lezen

Premium lid worden?

Probeer direct
en lees meteen verder!
Al abonnee? Log dan in.