De vraag naar fysiek goud en zilver is groter dan ooit

De vraag naar fysiek goud en zilver is groter dan ooit bij particuliere beleggers. Beursgenoten dacht daar doen we iets mee.

Wat is er eigenlijk aan de hand met de edelmetalen? De wereld is er in de afgelopen jaren zeker niet veiliger op geworden. In verschillende landen woedt oorlog en ook aan financiële, economische en monetaire problemen geen gebrek. De centrale banken kopen op grote schaal eigen obligaties in, wat in feite neerkomt op het drukken van geld. In een dergelijke omgeving zouden de goud- en zilverprijs hoge toppen moeten scheren, wat echter niet het geval is. Integendeel zelfs, de prijzen voor beide edelmetalen slagen er maar niet in de weg omhoog terug te vinden.

Inflatie

Misschien moet het probleem bij de inflatie worden gezocht, want goud en zilver doen het meestal goed in een inflatoire omgeving. Van inflatie valt voorlopig echter niets te bespeuren, de wereld wordt eerder met deflatie bedreigd. Om de inflatie weer op een wenselijk niveau te krijgen, zouden de lonen moeten stijgen, wat tot dusver (nog) niet is gebeurd. Ook de prijzen voor grondstoffen, afgewerkte producten en diensten stijgen wereldwijd nauwelijks. De meeste analisten zijn dan ook stomverbaasd over de zwakke prestaties die de edelmetalen in de afgelopen jaren hebben geleverd: zowel de goud- als de zilverprijs staan al maandenlang zwaar onder druk.

Gezocht: gouden en zilveren munten

Daarom valt het des te meer op dat particuliere beleggers nog altijd grote interesse hebben in gouden en zilveren munten. De Australische Perth Mint berichtte onlangs dat de vraag naar zilveren munten in Australië door het dak is gevlogen. De grote vraag naar deze munten wordt bevestigd door de U.S. Mint, die tijdens het derde kwartaal voor een totaal gewicht van 14,26 miljoen troy ounce aan American Silver Eagle munten verkocht, wat het hoogste aantal is sinds 1986. Noch de Australiërs, noch de Amerikanen kunnen een reden geven waarom de vraag naar gouden en zilveren munten zo enorm groot is. Ze kunnen alleen maar vaststellen dat de vraag vooral van de kant van de particulieren komt.

Koopjesjagers?

Mogelijk is er in het geval van zilver sprake van koopjesjagers, want de zilverprijs bereikte in juli een dieptepunt voor de afgelopen zes jaar. De centrale bankiers hebben op grote schaal geld in het financieel systeem gepompt. Van een economische groeiversnelling is echter nog geen sprake, integendeel zelfs. Al het extra geld dat in het systeem wordt gepompt, kan vroeg of laat de inflatie vrij spel geven. Op dat moment kan het uur van goud en zilver opnieuw aanbreken.

Gouden en zilveren munten zijn vlot verhandelbaar

Moeten we de voorkeur geven aan goud of aan zilver? Momenteel lijkt zilver ondergewaardeerd ten opzichte van goud. De zilverprijs kan exploderen wanneer de goudprijs eindelijk zijn opwaartse trend hervat.

Er zijn momenteel geen stijgers bekend.
Er zijn momenteel geen dalers bekend.