Help, mijn aandelen dalen!

"Alle aandelen die ik heb gekocht dalen de laatste weken. Ik vraag mij af of ik het wel goed doe…?"

Veel mails van Beursgenoten. Laten we beginnen bij onze eigen adviezen. Elke dag onderbouwen wij op onze site waarom we een advies geven zoals dat is. Daar zitten veel goede adviezen bij en ook aandelen die we veel te vroeg als kansrijk zijn gesigneerd door analisten. We noemen als voorbeeld dan Fugro en PostNL. Beide noem ik gepijnigde aandelen. Op onze site kunt u lezen dat wij echt tot het uiterste gaan om te doorgronden wat er aan de hand is. Bij Fugro is dat nu wel duidelijk. Ze varen scherp aan de wind en het aandeel moet u zeker niet “overwegen” dus meer kopen dan normaal binnen uw portefeuille, ook al lijkt het aandeel spotgoedkoop. Lees verder bij stand van zaken die we ook aan u deze keer mailen onze mening over PostNL. Afgezien van aandelenadviezen roept Beursgenoten al langere tijd blijf om dicht bij de wal te blijven zwemmen. Houdt een deel van uw kruid droog.

Vermogensbeheerders die zich zouden moeten onderscheiden doen dat veelal niet. We zullen verder geen namen noemen, maar we krijgen daar veel mails over. We gaan een meeting hierover organiseren. “Zit ik bij de juiste vermogensbeheerder en hoe weet ik dat?”

Als het regent worden alle pannetjes nat

Besef dat niet alleen uw aandelen dalen. De hele beurs daalt. Wat beleggers zich wel moeten realiseren is dat wanneer uw portefeuille in slechte tijden een vette min geeft en in goede tijden maar een beperkte plus, dan gaat er iets gierend fout.

Wanneer moet je aandelen kopen en wanneer moet er worden verkocht? Aandelenbeleggers kijken meestal naar het aandeel van hun keuze, maar vergeten gas terug te nemen op basis van algemene macro economische omstandigheden. Er gaat geen bel bij het dieptepunt of op de top.

Iedereen wil vol belegd in aandelen zijn wanneer ze stijgen. En beleggers zijn nijdig op Jan en alleman wanneer ze aandelen hebben die dalen. De focus is dan niet op het feit dat alle aandelen dalen, neen hun aandelen dalen. Helemaal uit aandelen stappen is niet de manier blijkt uit de statistieken, er gaat nu eenmaal geen bel van ‘nu erin’ en ‘nu eruit’. Wat we wel kunnen zien is of een economische cyclus ten einde lijkt te lopen of juist niet. Wij denken nu van wel, maar een totale verkoop van aandelen zou niet verstandig zijn. Potjes geld creëren om op lagere koersen pareltjes op te pikken.

Herinnert u ons verkoopadvies van BE Semiconductor nog een tijdje terug op tv ? Nou dat hebben we geweten. De koersdoelen van €30 en hoger van analisten vlogen ons om de oren, maar mails met boze opzeggingen waren er ook bij. Heilige huisjes, kom er niet aan… Nu zullen deze mensen bij zichzelf denken: had ik dat advies maar gevolgd. Het lastige is dat je dat pas achteraf weet. Wat wij wel weten is dat fundamenten van de bedrijven vroeg of laat de waarde van de aandelen bepalen. Dat geld ook voor PostNL, Aegon, ABN en ING om een paar te noemen.

Beleggers moeten in deze beurstijden elke dag bepalen welke beleggingen ze in de portefeuille willen houden en welke niet. Ze moeten ook durven ruilen. Nog dagelijks krijgen we mailtjes over Deutsche Bank, een van onze teleurstellingen. Maar hoe vaak hebben wij al aangegeven dat ING vanaf een koers van €16 nu ook al gedaald is naar iets boven de €9. Neem de pijn op Deutsche Bank en profiteer van de gemiste pijn met het aandeel ING. Verkassen brengt vreugde! Rustige beleggers doen dat weloverwogen. Op de vraagbaak kunt u ons ook vragen om raad. Actieve beleggers moeten goed opletten en bepalen hoe in te kunnen spelen op koersbewegingen die zich mogelijk in de komende dagen zullen voordoen. Maar dat is zeer moeilijk. Deze beleggers wil ik een tip meegeven. Zorg ervoor dat u bij een mislukte speculatie nog een goede lange termijn belegging hebt. Dan kunt u in de herkansing.

Gebruik ook technieken die er zijn. Schrijf opties. Wanneer wij u vertellen dan 70% van de geschreven opties in uw voordeel aflopen, wat is dan uw gedachte?

Stand van Zaken overzicht

PostNL

Geplaatst op:3 juni 2019

PostNL: het zou een zegen zijn dat de CEO Herma Verhagen gewoon zei tegen de aandeelhouders “Ik heb me gekeerd tegen de bieding van €5,75 per aandeel PosNL die Belgische Post deed, dat was fout en dat is zuur op een koers van €1,50 zuur voor de aandeelhouders. ” “Het lukt mij niet het vertrouwen te winnen van aandeelhouders en nu de koers van het aandeel verpulverd is onder mijn beleid hou ik de eer aan mij zelf.” “Ook al spreken de vriendjes in de RvC van PostNL uit dat ik de beste persoon om de onderneming te leiden binnen de huidige transitie laten de honderdduizenden beleggers zien dat ze vinden dat ik mijn verantwoordelijkheden neem.” Na het “transitiejaar” 2020 verwacht Beursgenoten dat de winsten, het dividend en de vrije kasstroom flink kunnen gaan stijgen, mede door een sterke daling van de pensioenkosten en investeringen, synergiën door de fusie met Sandd (als die wel doorgaat) en de groei binnen pakketbezorging. Echte triggers voor de korte termijn ontbreken, waardoor beleggers hun heil in andere aandelen schijnen te zoeken en het kind met het badwater lijken weg te gooien. Beursgenoten houdt vast aan haar gegeven advies voor de aandelen: Kopen.

Royal Dutch Shell

Geplaatst op:3 juni 2019

Royal Dutch: de Amerikaanse dreiging van forse importheffingen voor Mexicaanse goederen heeft het verlies in de oliehandel fors versterkt. Amerikaanse WTI-olie, waaruit benzine wordt gedestilleerd, zakte vrijdagavond ruim 5,5%. Dat is de sterkste krimp in zeven jaar tijd. Voor het eerst sinds maart dipte WTI onder het niveau van $55. Ook de Europese olieprijs Brent ligt al dagenlang onder druk. In tien dagen tijd is deze met 10 procent gezakt: Houden.

Air France – KLM

Geplaatst op:3 juni 2019

Air France – KLM: de IATA (vertegenwoordiger van 290 luchtvaartmaatschappijen) heeft haar winstvoorspelling voor 2019 met 21 procent verlaagd tot $28 miljard. Als redenen worden aangevoerd de spanningen tussen de verschillende grootmachten en de gestegen olieprijzen. De organisatie verwacht dat de mondiale capaciteit voor passagiersvervoer dit jaar met 4,7 procent zal stijgen (6,9% in 2018) terwijl prijzen stabiel zullen blijven. Ook wordt een vermindering van het aantal aanbieders in Europa op termijn niet uitgesloten. Beursgenoten sluit echter niet uit dat het aandeel op de kortere termijn iets zou kunnen herstellen als gevolg van de (fors) gedaalde olieprijs over de afgelopen maand: Houden.

Bayer

Geplaatst op:3 juni 2019

Bayer: volgens de Financial Times zijn er verschillende private equity partijen geïnteresseerd in de medicijnen activiteiten voor dieren die de Duitse groep overweegt te verkopen. Zo zou het Engelse BC Partners samen met een niet genoemde partner een bod bestuderen. Analisten verwachten dat het onderdeel €6 - 8 miljard zou moeten kunnen opleveren. In de markt wordt erop gerekend dat het officiële verkoopproces gedurende de komende weken wordt opgestart. Ook CVC heeft adviseurs in de hand genomen om naar de activiteiten te kijken terwijl Cinven en Permira zouden overwegen samen op te teamen: Kopen.

Deutsche Bank

Geplaatst op:3 juni 2019

Deutsche Bank: persbureau Bloomberg meldt dat Deutsche Bank en het Zwitserse UBS eerder dit jaar een fusie hebben overwogen. Beide groepen zouden verkennende gesprekken hebben gevoerd welke tot niets hebben geleid. Als de fusie was doorgegaan, was de grootste bank van Europa ontstaan. Oorspronkelijk werd gesproken over het samenvoegen van de vermogensbeheerstakken van de beide banken. Dat leidde tot gesprekken over een fusie. Uiteindelijk leidde dat op beide fronten niet tot een overeenkomst. We adviseren om te ruilen naar ING-aandelen: Houden.

Er zijn momenteel geen stijgers bekend.
Er zijn momenteel geen dalers bekend.