Farmaceuten werken koortsachtig aan een medicijn tegen het coronavirus

Geplaatst op vrijdag 3 april 2020 om 15:40.

Nu de financiële markten in de grip zijn van het coronavirus, is het interessant te onderzoeken uit welke hoek mogelijke oplossingen komen. In laboratoria wordt met man en macht gezocht naar mogelijke medicijnen. Er zijn nog veel hindernissen te nemen, maar universiteiten, onderzoeksinstellingen, overheden, supranationale instanties werken intensief samen met het bedrijfsleven om werkende middelen en therapieën zo snel mogelijk marktrijp te maken. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is Remdesivir, van de Amerikaanse biotechgigant Gilead Sciences, op korte termijn het medicijn met de beste vooruitzichten. We beschrijven kort de belangrijkste ontwikkelingen in de strijd tegen COVID-19 en noemen vier bedrijven die aan het front staan. Twee van die bedrijven lichten we nader toe, van wie het genoemde Gilead nu het meest in de belangstelling staat.

Voortgang onderzoek

In de farmacie bestaat een duidelijk onderscheid tussen enerzijds een vaccin tegen een virale aandoening en anderzijds een medicijn. Een vaccin heeft ten doel om mensen op voorhand immuun te maken tegen virale infecties, terwijl een medicijn pas toegediend wordt aan personen die al geïnfecteerd zijn. Een medicijn kan niet verhinderen dat mensen besmet worden, maar het kan wel helpen om een virus of de gevolgen van een infectie te bestrijden.

Tot op heden is voor andere coronavirussen, zoals SARS of MERS, nog geen effectief vaccin gevonden, waardoor het mogelijk ook lang kan duren voordat er voor COVID-19 een echt vaccin is gevonden. In de ontwikkeling van medicijnen die of het virus zelf of de symptomen bestrijden, wordt echter wel vooruitgang geboekt.

Gratis

Gratis verder lezen?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis.

Privacyverklaring
  
Premium

Onbeperkt verder lezen

Premium lid worden?

Probeer direct
en lees meteen verder!
Al abonnee? Log dan in.