Laat u niet verleiden door deze schijnbeweging

Kopen van langlopende staatsobligaties door Bank of England verraste beleggers.

Geplaatst op donderdag 29 september 2022 om 16:42.

Het besluit van de Bank of England om langlopende staatsobligaties te gaan kopen verraste beleggers en geeft het gevoel alsof het wereldwijde monetaire beleid aan de vooravond staat van een ommekeer. Maar schijn bedriegt.

De Britse centrale bank is hard op weg om het beleid aan te scherpen, zo werd de rente sinds december verhoogt en was de bank begonnen met het verkopen van haar posities in obligaties ter waarde van $ 1 biljoen die de bank sinds de financiële crisis had opgekocht. De plotselinge omschakeling naar het (opnieuw) kopen van obligaties, ingegeven door de snelle daling van het Britse pond en de daardoor ontstane rust op de markt, roept natuurlijk vragen op. Is dit eindelijk het punt waarop centrale banken, waaronder de Federal Reserve, naar op zoek waren – wanneer renteverhogingen de zaken breken? Als hogere rentes nu chaos beginnen te veroorzaken, staan er dan renteverlagingen voor de deur? Dat zou een eerste koopsignaal zijn, de eerste witte raaf..

In de afgelopen weken zijn aandelen verder gedaald. De druk op de beurzen is een weerspiegeling van de onrust die we ook zien op de obligatiemarkten omdat de rente stijgt. Die gedachte lijkt redelijk, maar dat is naar onze mening ten onrechte.

Verder lezen?

Dit artikel is alleen voor abonnees van Beursgenoten. Indien u nog geen abonnee bent, overweegt u dan ook een abonnement op Beursgenoten.

Er zijn momenteel geen stijgers bekend.
Er zijn momenteel geen dalers bekend.