Olieprijs boven de $60 zal extra aanbod ontlokken

Geplaatst 24 juli 2020 in de categorie Grondstoffen

De productie van Amerikaanse schalieolie is gedaald sinds medio maart. De lagere vraag naar energie door de pandemie leidt er toe dat de productie niet volledig zal herstellen de komende jaren.

Dat de Amerikaanse schalieolie heeft geworsteld sinds half maart is een understatement. De dubbele klap van Covid-gerelateerde vernietiging van de vraag in combinatie met de Saoedi-Russische prijzenoorlog begin maart stuurde de olieprijzen in een spiraal naar beneden, waardoor er een aanzienlijke druk op de Amerikaanse schalie is ontstaan. De Amerikaanse onshore olieproductie is gedaald met ongeveer 20%, oftewel 2 miljoen vaten per dag sinds maart. Het is onwaarschijnlijk dat we een grote rebound te zien krijgen in de nabije toekomst of middellange termijn denken experts.

Schulden

Schalie exploitanten worden geconfronteerd met een berg van schulden die binnenkort terugbetaald dienen te worden. Ongeveer 24 oliemaatschappijen hebben een Chapter 11 (een soort van surseance) en er zijn al 11 faillissement tot nu toe.

Verder lezen?

Dit artikel is alleen voor abonnees van Beursgenoten. Indien u nog geen abonnee bent, overweegt u dan ook een abonnement op Beursgenoten.


Er zijn momenteel geen stijgers bekend.
Er zijn momenteel geen dalers bekend.