Prosus gooit het over een andere boeg

Geplaatst op donderdag 15 december 2022 om 08:00.

Na jarenlang te hebben geïnvesteerd in diverse activiteiten en marketing heeft Prosus besloten zich te focussen op het winstgevend maken van met name zijn e-commerceactiviteiten. Het afgelopen halfjaar trokken de resultaten van de kernactiviteiten flink aan, maar werd er nog wel verlies geleden. Verder blijft Prosus de komende tijd eigen aandelen inkopen, die worden gefinancierd door het belang in Tencent te verkleinen.

Prosus zag over het eerste halfjaar van het gebroken boekjaar, dat eindigde op 30 september, de omzet met 9% toenemen tot $16,5 miljard. Een groot deel van de omzetgroei kwam van de e-commerceactiviteiten, waar de omzet met 41% toenam tot $5,2 miljard. Door een lagere bijdrage van Tencent en de investeringen in e-commerce daalde de zogenoemde handelswinst met 37% tot $1,4 miljard. De kernwinst van Prosus daalde met 60% naar $897 miljoen en er zit nog $600 miljoen in kas.

Het onderdeel OLX Group, waar diverse marktplaatsen onder vallen en dat vooral groot is in India en Brazilië, zag de omzet met 60% toenemen tot $1,34 miljard. Om deze platformen verder op te kunnen schalen steeg het handelsverlies van OLX Group naar $159 miljoen. De omzet van de divisie Food Delivery nam met 52% toe tot $1,9 miljard, terwijl het handelsverlies opliep van $69 miljoen tot $381 miljoen. Het hogere verlies komt onder meer voort uit de aankoop van het belang van 33% van Just Eat Takeaway in iFood, waardoor Prosus de Braziliaanse maaltijdbezorger nu volledig in handen heeft. Just Eat Takeaway ontvangt voor zijn belang in iFood €1,5 miljard plus een voorwaardelijke vergoeding van maximaal €300 miljoen. Volgens Prosus heeft iFood de afgelopen zes maanden uitstekend gepresteerd en is de Braziliaanse maaltijdbezorger op weg naar een winstgevende groei.

Verder lezen?

Dit artikel is alleen voor abonnees van Beursgenoten. Indien u nog geen abonnee bent, overweegt u dan ook een abonnement op Beursgenoten.

Er zijn momenteel geen stijgers bekend.
Er zijn momenteel geen dalers bekend.