Verlies HAL Holding door incidentele tegenvallers

Geplaatst op vrijdag 9 september 2022 om 14:15.

Foto: Stadsarchief Rotterdam

Investeringsmaatschappij HAL Holding heeft in het eerste halfjaar een verlies geleden van €161 miljoen (€1,86 per aandeel), nadat er in dezelfde periode van vorig jaar nog sprake was van een winst van €597 miljoen. Het slechtere resultaat was vooral het gevolg van enkele incidentele posten.

HAL is voortgekomen uit de Holland America Lijn, die in 1873 begon met passagiersdiensten tussen Rotterdam en Noord-Amerika, en die zich als gevolg van de opkomst van het vliegverkeer in de jaren zestig van de vorige eeuw specialiseerde in cruisevaarten. In 1989 werden de cruise-activiteiten verkocht aan het Amerikaanse Carnival en de opbrengsten werden in de loop der jaren geïnvesteerd in een reeks uiteenlopende bedrijven. HAL beperkt zich niet tot bepaalde branches en heeft ook geen duidelijke beleggingshorizon zoals veel andere private-equitybedrijven. De onderneming richtte zich lange tijd vooral op tamelijk traditionele bedrijven, veelal water- of energiegerelateerd, maar lijkt zich de laatste tijd voorzichtig wat meer in de richting van technologie-ondernemingen te bewegen.

De daling van het resultaat was vooral het gevolg van buitengewone lasten bij Vopak (een 48%-deelneming) en een afboeking van goodwill bij Pro Gamers Group (in totaal €374 miljoen). Daar kwam het wegvallen van de winstbijdrage van GrandVision van €355 miljoen in het eerste halfjaar van 2021 nog bij. HAL verkocht medio vorig jaar haar 77%-belang in deze opticiensgroep (onder meer moederbedrijf van Pearle) voor een bedrag van €5,5 miljard, waarbij een winst werd behaald van €3,5 miljard.

Gratis

Gratis verder lezen?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis.

Privacyverklaring
  
Premium

Onbeperkt verder lezen

Premium lid worden?

Probeer direct
en lees meteen verder!
Al abonnee? Log dan in.