Help, mijn aandelen dalen!

Beursgenoten krijgt veel berichten van beleggers die in paniek zijn:

 • Hoe kunt u toch het koopadvies op Fugro blijven herhalen?
 • Waarom adviseert u om ING te kopen terwijl deze daalt?
 • Royal Dutch Shell heb ik op verkopen gezet. Dit in tegenstelling tot het advies van Beursgenoten om de aandelen te houden?
 • Waarom verkoopadvies op Be Semiconductor?
 • Kunnen jullie een koopadvies geven op Kasbank?

Beste beleggers, alle aandelen dalen. Niet alleen uw aandelen!

Als het regent worden alle pannetjes nat. Dat heeft niks met u te maken, maar heeft ook niks met Beursgenoten te maken. Dat heeft te maken met de politiek en de economische gang van zaken over de gehele wereld.

Beursgenoten wil er graag zijn voor haar beleggers en vindt het daarom ook niet erg dat ze de schuld krijgt van een koersdaling van het aandeel welke in uw aandelenportefeuille zit en maar blijft dalen. Voordat wij de verdediging nemen willen wij beleggers ook een spiegel voor houden.

Beursgenoten was wel de eerste in Nederland die voorspelde dat de beurs lastiger zou worden en het laag hangende fruit geplukt was. Beursgenoten was zelfs de enige die een officieel persbericht heeft uitgegeven waarbij we waarschuwden dat de AEX index wel eens naar 300 punten zou kunnen zakken. Dat was nogal wat. Bekijk dit korte filmfragment eens:

Gooi het kind niet met het badwater weg

Wat heeft u daarmee gedaan? Beursgenoten leert beleggers al jaren om te spreiden, om de eieren niet in één mandje te leggen en om de lat eens lager te leggen. Natuurlijk kunnen aandelen dalen. Dat is vervelend, koersdalingen kunnen uitblijven, maar dividenden komen jaar in en jaar uit! Nog steeds is het de taak van de belegger om te zorgen voor een verantwoorde spreiding en daar wil Beursgenoten u bij helpen. Spreiden over de sectoren. Voeding, chemie, olie, banken, industrie, farmacie etc.

Achterin het Beursgenoten Magazine die leden maandelijks ontvangen staat de toplijst van grootste stijgers en dalers. U zult schrikken wanneer u de dalingen ziet. Niet alleen uw aandelen daalden, maar ook die van uw buurman en die van Geert Schaaij. Verdeel en heers, is de manier van beleggen tijdens elke beurs. Wanneer u nu aandelen met verlies verkoopt, dan verliest u veel geld. Moet u dat dan doen? Wij vinden van niet. Sterker nog, wij vinden de aandelen koopwaardig op fundamentele gronden, maar koop gestaffeld in plukjes naar beneden en maak zeker geen haast. De beurs kan nog wel lager. Maar wie zijn portefeuille niet goed heeft gespreid moet daar aandacht aan besteden. Heeft u bijvoorbeeld geen banken, dan kan het stuivertje verwisselen pijnloos gebeuren. We hebben even een stuk uit de tabel geknipt om u aan te tonen dat ING bijna net zo veel is gedaald als een aandeel Fugro. Wat u dus op de een verliest zal u besparen op de ander. We zijn er van overtuigt dat dit voor veel aandelen uit uw portefeuille geldt.

No pain, no gain

Wie licht is overwogen in Fugro voelt nu de pijn extra, maar we gaan er van uit dat beleggers daar straks de vreugde ook van ervaren. Drie analisten geven als advies ‘Strong Buy’, twee analisten geven een ‘Buy' advies en één analist heeft de lat iets lager gelegd en geeft een houden advies. Het gemiddelde koersdoel van deze analisten bedraagt €15,42. De gemiddelde beleggingstermijn voor deze adviezen van de analisten zijn onder normale omstandigheden 18 tot 24 maanden.

Dat beleggers teleurgesteld zijn in het kopen van aandelen begrijpen wij als geen ander. Maar wie de grafiek van de AEX bekijkt weet dat het schommelen een onderdeel is wat inherent is aan beleggen. Wat we vooral zien is dat in paniek rakende beleggers aandelen verkopen om rust te vinden in hun hoofd. Als je verkoopt dan wordt de negatieve spiraal die elke dag op de koersenborden prijkt doorbroken. Angst is een slechte raadgever, maar alles wat wij opnoemen zal een in paniek rakende belegger niet tot reden brengen. Dit zijn straks ook de beleggers die op de toppen vaststellen dat ze dom waren om te verkopen en zullen dan weer (te laat) aan boord klimmen.

Grafiek: koersverloop AEX

 

Beleggen is voortschrijdend inzicht. Wij kunnen niet voorspellen wat Trump gaat uithalen. Wij kunnen niet voorspellen of de Brexit hard of zacht zal landen. Beursgenoten kan wel op basis van de fundamentele feiten naar ratio een koers uitzetten en die naar boven of beneden aanpassen als de omstandigheden veranderen. Flauw gezegd: U stapt in uw auto, trein of fiets om van A naar B te gaan. Hierbij weet u wat uw aankomsttijd zal zijn, want u weet niet of er omstandigheden zijn die voor vertraging zorgen. Bij beleggen is dat niet anders. Maar wat de geschiedenis ons wel leert is dat decennia in en decennia uit aandelen veruit favoriet zijn om de inflatie bij te benen. Dat aandelen decennia in en decennia uit het beste rendement geven. De weg, de route gaat gepaard met vallen en opstaan. De geschiedenis leert dat zelfs toen er de verschrikkelijkste vertragingen waren op de “beleggersweg” deze overwonnen werd. Denk maar eens aan de Eerste Wereldoorlog, de grote depressie in 1929, de Tweede Wereldoorlog, de Golfoorlog, de aanslagen op 11 september en vandaag de dag het Trumpaanse tijdperk en het krakend verenigd Europa. Wie het boek “de wolf jaagt op uw geld” van Geert Schaaij heeft gelezen, zal meer dan ooit begrijpen dat het beter is om dalende aandelen te bezitten dan een zogenaamde “veilige” spaarrekening.

 • Beleggen is overleven.
 • Beleggen is doorstaan.
 • Beleggen is ondergaan.
 • Beleggen is feiten kennen.
 • Beleggen is spreiden.
 • Beleggen is dividend ontvangen.
 • Beleggen is opties schrijven.
 • Beleggen is de ratio volgen.
 • Beleggen emotieloos.
 • Beleggen is verdelen en heersen.
 • Beleggen is meten en weten.
 • Tot slot; Beleggen doe je samen.

Hoe lager de Beurs, hoe groter de parels

Leden van Beursgenoten kunnen vragen stellen via de vraagbaak. Wilt u een algemene opinie over uw portefeuille of over uw beheerde portefeuille die uw hebt bij een vermogensbeheerder of bank? Stuur deze door naar de vraagbaak! U kunt zoveel vragen stellen als u wilt, het zit allemaal bij het abonnement inbegrepen!

Kijkt bij de rubriek “Stand van zaken” naar de dagelijkse gang van zaken rond aandelen. Heet van de naald zetten we hier ons actuele mening bij; kopen, verkopen of toch maar houden? Als u ze in de alert service zet krijgt u automatisch bericht in uw mailbox of op uw smartphone. U mist dus niks.

Er zijn momenteel geen stijgers bekend.
Er zijn momenteel geen dalers bekend.