Kansen zoeken is nog wel een dingetje, parels vinden al helemaal

Beursgenoten volgt alle aandelen op Beursplein 5 en de Euronext. Wij zetten enige tijd geleden Ordina op kopen op een koers van €1,40 en onze leden vieren nu feest. En het kan nog hoger. Lastiger wordt het wanneer we buiten de gebaande paden kijken naar kansen. We zetten onze eerste indruk met een paar regels op papier. Daarna bespreken we welke aandelen wij in het Beursgenoten team de voorkeur hebben. Met een arendsoog speurt Geert Schaaij samen met zijn team of er ook een parel tussen zit. Een aantal van deze aandelen zijn we nu diepgaand aan het analyseren. Dat gaat ver: de jaarverslagen doorspitten, de mening van wereldwijde topanalisten ernaast leggen, bezoeken aan de ondernemingen etc. behoren allemaal tot de mogelijkhed

Tot slot beoordelen we dan nog het algemene beleggingsklimaat. Als het bij de een regent, drupt het bij de ander. Hoe leuk is het om in de keuken te kijken van Beursgenoten? Van welke aandelen zou u van de hoed en de rand willen weten? Lees eens mee welke kansen er allemaal zijn. Beursgenoten heeft de belegger veel te bieden. Beleggen doe je samen!


Growmax

Canadees bedrijf in exploratie van fosfaat en potash (Kalium). Het bezit een aantal licenties voor exploratie en ontwikkeling van potassiumrijke gronden in Bayovar, Peru. Het heeft een exploitatieovereenkomst met Kisan/IFFCO. De prijs van fosfaat en potash staat onder druk en bovendien zijn de exploitatiekosten onzeker. Daardoor is de koers enorm gedaald, zodat het een pennystock is geworden met een market cap van $ 22 miljoen. Het bedrijf is nu erg goedkoop, want de P/B (koers-boekwaarde) is maar 0,32x en het bedrijf heeft $40 miljoen aan liquiditeiten in kas. De Koers/Cash-verhouding is 60%, wat betekent dat het bedrijf veel meer cash bezit dan zijn beurswaarde. Het heeft bovendien nauwelijks schulden.

Peach Property

Peach Property is een klein tot middelgrote Zwitsers vastgoedbedrijf met een market cap van 160 miljoen Zwitserse Frank. Het is met name actief in residentieel vastgoed in Duitsland en Zwitserland waar het in totaal ongeveer 7.000 woningen bezit. Deze woningen liggen vooral in kleinere steden in de nabijheid van grote steden. Duits vastgoed heeft het goed gedaan, wat goed is voor Peach, maar toch is het aandeel fors achtergebleven bij de markt. De portefeuille is nu ruim CHF 520 miljoen waard en zal verder doorstijgen. Het management wil namelijk met name door projectontwikkeling het aantal woningen in bezit uitbreiden naar 9.000. Het eigen vermogen bedraagt meer dan 42% van het balanstotaal, wat voor een vastgoedbedrijf relatief solvabel is. De waardering is zeer aantrekkelijk omdat de portefeuillewaarde meer dan 50% hoger ligt dan de market cap. De koerswinstverhouding over 2017 was 4,5x.

First Pacific

Houdstermaatschappij van de familie Salim uit Hongkong met een market cap van HKD 17,6 miljard. De holding heeft met name veel belangen in de Filipijnen en Indonesië. De dochtermaatschappijen zijn actief in voeding, infrastructuur, mijnbouw en telecom. Begin vorig jaar waren er problemen bij de food-divisie, omdat de herkomst van palmolie onduidelijk was. Daarop is het aandeel zwaar afgestraft en noteert het nu nog maar op 40% van de NAV. Veel te goedkoop.

Asseco Poland

Een relatief groot Pools IT-bedrijf, dat actief is in consultancy en ontwerpen en leveren van software/hardware. Markt cap PLN 3,8 miljard (€ 900 miljoen). Het noteert op 48% van de omzet, koers/winst verhouding ongeveer 13x, dividendrendement ongeveer 6,5%. Goedkoop en snelgroeiend IT-bedrijf. Omzet groeit al vrij lang consistent door van jaar op jaar, winstgevendheid blijft wat achter, wat kansen biedt.

Acrux Ltd

Australische biotech/farmacie. Markt cap AUD 27 miljoen bij een koers van AUD 0,165. Na stopzetten van de licentie met Eli Lilly, wegens vereist aanvullend onderzoek door de FDA voor het medicijn Axiron, ging de koers bijna 50% onderuit. Daardoor noteren ze nu maar op 75% van het cash-niveau. Het bedrijf richt zich nu op de generieke medicijnmarkt in de VS, vanwege de lagere risico's en de snellere markttoetreding. Het heeft hiervoor een zevental producten in de pijplijn. De marktomvang van de groep generieke medicijnen waar het bedrijf zich op richt, is ongeveer $ 1,0 miljard groot. De eerste aanvraag van deze generieke medicijnen wordt halverwege 2018 verwacht.

Acomo

Is een goed Nederlands aandeel voor beleggers die dividend en veiligheid belangrijk vinden. In tegenstelling tot wat de naam suggereert (commodity), is het aandeel helemaal niet cyclisch. De handelswaar is vooral gerelateerd aan voeding, waardoor het defensief is. Koers is wat teruggevallen, waardoor het technisch nu ook wel een goed instapmoment is.

LPL

LG Display is een van de grootste fabrikanten die LCD- en OLED-schermen. Was ooit een joint venture tussen Philips en het Koreaanse LG. Apple is een grote klant en er is veel te doen over de opkomst van OLED-schermen. De resultaten zijn zeer volatiel, maar de balans is prima en het aandeel is zeer goedkoop. Ebit was negatief in Q1 2018, maar EV/ebit over 2017 was maar 4,6x en EV/ebitda 2,0x. Trailing EV/ebit 8,5x en EV/ebitda 2,4x. Goede cashflow. K/W= 7,9x.

Lazydays (LAZY)

Een van de grootste dealers in de VS van campers en andere “recreational vehicles”. Is een interessante groeimarkt die profiteert van vergrijzing en toenemende vrijetijdsbestedingen. Het aandeel is bovendien goedkoop (EV/Ebitda 4,5x) en groeit flink door.

China XD Plastics company (CXDC)

Chinese producent van plastics, die vooral worden geleverd aan de automobielindustrie. Chinese bedrijven hebben niet altijd een goede reputatie, maar dit bedrijf heeft een notering in New York, wat risico’s enigszins afdekt. Het aantrekkelijke zit in de balans en de waardering. Het is op deze koers namelijk een echte “NETNET”. De netto kaspositie is tweemaal zo hoog als de beurswaarde. De koers is maar een kwart van de boekwaarde van het eigen vermogen!

Gamestop (GME)

GME is een keten van winkels die Games verkoopt. De omzet daarvan daalt natuurlijk, een goede business is het beslist niet. Maar de koers is zover in elkaar gestampt dat het te goedkoop is geworden. Het bedrijf is namelijk gewoon nog winstgevend en genereert positieve cashflow. Het heeft $ 800 miljoen in kas, de EV/ebit is maar 2,4x en EV/ebitda 1,9x. Dividend rendement is nu 12,0%! Goede cashflow. Het bedrijf zal zijn activiteiten moeten uitbreiden naar eGaming.

Meyer Burger Technologie (MBTN)

Zwitserse zonnecelfabrikant, soort ASML onder de zonnepaneelmachines. Het bedrijf stond een tijd flink in de belangstelling, maar we vonden het te duur. De koers is eerder dit jaar echter gehalveerd geweest en begint daardoor nu weer aantrekkelijk te worden. Materiele boekwaarde p/a CHF 0,35. Schuldenvrij, netto vermogen CHF 67 miljoen.


Investeer in kennis

Beursgenoten heeft de belegger veel te bieden. Kijk eens naar onze site. Beursgenoten wil niet alleen de beste beleggingscommunity van Nederland worden, volgens de reacties van onze leden zijn we dat al! We hebben een geweldige symposium voor de boeg, wat gehouden wordt op 7 december 2018 in de RAI Amsterdam. En we bieden nog vele andere extra’s. Beursgenoten is de snelst groeiende beleggingsorganisatie van Nederland. Dat is onze ambitie ook. Ons motto: Beleggen doe je samen!

Er zijn momenteel geen stijgers bekend.
Er zijn momenteel geen dalers bekend.