ASR voelt weinig pijn van coronacrisis

Geplaatst op vrijdag 18 december 2020 om 15:13.

ASR Nederland is een van de grootste Nederlandse verzekeraars. De onderneming biedt een breed pakket producten en diensten aan, waaronder levens- en schadeverzekeringen, individuele en collectieve pensioenen, en vermogensbeheer. ASR was de verzekeringspoot van het Fortis-concern, dat in 2008 ten onder ging en vervolgens in Nederland en België werd genationaliseerd.

In 2016 werden de Nederlandse verzekeringsactiviteiten onder de naam ASR Nederland naar de beurs gebracht. De staat verkocht medio 2017 de laatste aandelen in de onderneming, waarmee de privatisering was voltooid. De producten worden aangeboden onder verschillende merken, zoals a.s.r. (levensen schadeverzekeringen, pensioenen en vermogensbeheer), Ditzo (online verzekeraar), De Amersfoortse (oplossingen voor inkomensverlies, ziekte en arbeidsongeschiktheid), Europeesche Verzekeringen (reisverzekeringen) en Ardanta (uitvaartverzekeringen). Via een acquisitie werden hier in mei 2019 de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen van Loyalis aan toegevoegd. Een andere grotere acquisitie sinds de privatisering was die van Generali Nederland, terwijl daarnaast ook een aantal kleinere overnames werd verricht.

In het eerste halfjaar daalde het operationele resultaat met 4% tot € 446 miljoen. De grootste bijdrage was afkomstig van het levenbedrijf met € 361 miljoen, gevolgd door het schadebedrijf met € 124 miljoen. De daling was voor ongeveer € 3 miljoen het netto-effect van de coronacrisis, terwijl daarnaast de holdingkosten opliepen. Het leven- en het schadebedrijf leverden een gelijke bijdrage aan de stijging van de bruto premies, die met 15% stegen tot € 3 miljard. Ook het beheerde vermogen nam toe. Dankzij lagere schades, kosten en vergoedingen verbeterde de combined ratio (de verhouding tussen kosten en opbrengsten) van het schadebedrijf van 93,5% tot 92,9%.

Gratis

Gratis verder lezen?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis.

Privacyverklaring
  
Premium

Onbeperkt verder lezen

Premium lid worden?

Probeer direct
en lees meteen verder!
Al abonnee? Log dan in.
Er zijn momenteel geen stijgers bekend.
Er zijn momenteel geen dalers bekend.