Geen koffiedik kijken bij JDE Peet’s

Geplaatst op vrijdag 13 augustus 2021 om 14:10.

JDE Peet’s wist beleggers en analisten onlangs positief te verrassen door solide halfjaarcijfers te presenteren. Als gevolg van vorstschade aan de Zuid-Amerikaanse koffieplantages en door problemen binnen de wereldwijde koffietoeleveringsketen zijn de prijzen voor koffiebonen nog nooit zo hoog geweest. Hoewel deze ontwikkelingen gevolgen hebben voor de winstmarges van JDE Peet’s, drinken consumenten er thuis geen ‘bakkie’ minder om.

JDE Peet’s, bekend van koffiemerken als Douwe Egberts, Senseo en L’OR, behaalde over de eerste zes maanden van dit jaar een omzet van €3,2 miljard, wat op jaarbasis neerkomt op een autonome groei van 4,2%. De omzetstijging was vooral te danken aan de gestegen thuisconsumptie met 4,9% op jaarbasis, maar ook de omzet vanuit de horecabranche noteerde weer een bescheiden omzetgroei van 0,7%. Het aangepaste bedrijfsresultaat steeg op autonome basis met 0,8% naar €636 miljoen. De onderliggende winst verbeterde ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 13,5% naar €446 miljoen. De onderliggende winst per aandeel kwam hiermee uit op €0,89. Ook wist het koffiebedrijf zijn schuldpositie te verbeteren en stond de schuldratio eind juni op 2,98, tegenover 3,23 eind 2020. De vrije kasstroom bedroeg eind juni €553 miljoen. Topman Fabien Simon gaf aan dat er op basis van deze resultaten geen reden is om af te wijken van de huidige outlook, waarbij er voor heel 2021 wordt gerekend op een autonome omzetgroei van 3-5%. Voor het aangepaste bedrijfsresultaat verwacht JDE Peet’s een lage enkelcijferige groei op autonome basis. Ook in de komende jaren wordt er uitgegaan van een autonome omzetgroei van 3-5% bij verbetering van het aangepaste bedrijfsresultaat van ongeveer 5%.


Halfjaarcijfers JDE Peet's. Bron: JDE Peet's.

Om aan deze verwachtingen te kunnen voldoen liet topman Simon weten dat er de komende jaren meer in groei geïnvesteerd zal worden. Deze ambitie valt terug te zien in de recente inlijving van het Australische koffiebedrijf Campos.

Gratis

Gratis verder lezen?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis.

Privacyverklaring
  
Premium

Onbeperkt verder lezen

Premium lid worden?

Probeer direct
en lees meteen verder!
Al abonnee? Log dan in.