Omgeving voor aandelen blijft goed maar de korte termijn risico’s nemen toe!

Disclaimer: onderstaand artikel bevat mogelijk verouderde informatie. 

Over de afgelopen zes maanden is de AEX index met 19 procent gestegen terwijl de AMX index (+21 procent) en de ASCX index (+23 procent) het zelfs nog beter deden. Ondanks de algemene bezorgdheid voor een correctie is de beweeglijkheid op mondiale beurzen gedaald tot het laagste niveau sinds lange tijd en zijn aandelen tot dusver (bij verre) de best presterende beleggingscategorie in 2017.

Ook dit kwartaal is het cijferseizoen in Europa weer goed begonnen. Tot en met afgelopen weekend heeft 43 procent van alle bedrijven die tot nu toe gerapporteerd hebben het 5 procent beter gedaan dan verwacht terwijl 20 procent teleurstelde. Hierdoor is er op netto basis sprake van een positieve score van 23 procent waarmee het één van de beste kwartalen over de afgelopen jaren zou zijn als deze trend zich voortzet.

Beursgenoten blijft van mening dat de langere termijn vooruitzichten voor aandelen onverminderd positief zijn gedreven door een sterk winstherstel van bedrijven en de vooruitzichten voor blijvende relatief lage rentestanden voor de nabije toekomst. Wel zijn we van mening dat onze leden op dit moment niet moeten schromen om hier en daar winst te nemen. Over de afgelopen weken hebben wij meer van onze adviezen verlaagd dan verhoogd wat een teken is dat de kortere termijn kansen even minder lijken.

Over de afgelopen veertig jaar werd er in de maand april gemiddeld genomen het beste rendement gerealiseerd maar brak er in mei vaak een slechtere periode voor mondiale beurzen aan. Hier komt de beurswijsheid ‘sell in May and go away, but always remember to come back in September’ vandaan.Technisch gezien ziet, met name de Amerikaanse markt er op dit moment iets minder goed uit. De volatiliteitsgraadmeter VIX (beweeglijkheid van de aandelenindex) begeeft zich op een historisch laag niveau terwijl cyclische aandelen ‘overbought’ lijken versus de meer defensief ingestelde waarden. Ook bankaandelen lijken toe aan een correctie na een periode van forse koersstijgingen.

Daarbij komt dat de prijzen van belangrijke grondstoffen (olie en ijzererts) wederom onder druk zijn gekomen waardoor inflatieverwachtingen naar beneden bijgesteld kunnen gaan worden. Ook het feit dat de Chinese PMI index in april op het laagste niveau in zeven maanden uitkwam is voor Beursgenoten een reden voor enige kortere termijn bezorgdheid.

Bent u een BUY en HOLD-belegger, dan ontvangt u het dividend en maakt het u niets uit dat een aandeel daalt. De langer termijn vooruitzichten blijven immers goed. Actievere beleggers denken anders handelen anders.

Recent hebben we ook bijna alle slimme aandelen optiestrategieën die wij in het Beursgenoten magazine deelden met onze leden met vette winsten gesloten. Een veelbelovende strategie laten we lopen, dit aandeel is ook achtergebleven vinden wij. Besef dat niet alle katten in het donker zwart zijn.

Beursgenoten volgen de dagelijkse rubriek “stand van zaken” op onze website goed. Dit onderdeel van Beursgenoten is groots. Topanalisten van Beursgenoten beoordelen samen met Geert Schaaij elke morgen voor dag en dauw de cijfers die de bedrijven dagelijks publiceren. Voor aandelen uit uw portefeuille kunnen leden de alert service instellen op onze site, dan komen belangrijke berichten over uw aandelen automatisch naar u toe en mist u geen belangrijke advieswijziging. Dagelijks volgen wij het belangrijkste nieuws en, daar waar nodig, schromen wij niet om onze adviezen aan te passen. Wat ons betreft geldt voor de kortere termijn de volgende beurswijsheid: van winst nemen werd nimmer iemand armer.