Dividend over aandelen

Dividend over aandelen

Wanneer u gaat beleggen in aandelen, krijgt u ongetwijfeld te maken met dividend over aandelen. Wat dividend is en waarom het voor bedrijven en investeerders aantrekkelijk is, vertellen wij u graag.

Alles over dividend


Wat is dividend over aandelen?

Wanneer u aandelen van een bedrijf bezit, bent u aandeelhouder. Wanneer deze bedrijven winst maken, kan een bedrijf er voor kiezen deze winst te investeren. Er kan ook gekozen worden om (een deel) van de winst uit te keren aan aandeelhouders. Dit wordt dividend genoemd. Aandeelhouders worden op deze manier beloond voor hun vertrouwen in het bedrijf. Dividend over aandelen wordt vaak jaarlijks, per kwartaal of maandelijks uitgekeerd.

Welke soorten dividend zijn er?

Als een bedrijf ervoor kiest om zijn aandeelhouders dividend uit te keren, dan heeft een bedrijf keuze uit twee soorten dividend: cashdividend en stockdividend

Cashdividend

Wanneer het bedrijf winst heeft gemaakt, kan het ervoor kiezen om hiervan een deel uit te keren aan de aandeelhouders. Wanneer dit in geld wordt uitgekeerd, wordt dit cashdividend genoemd. Wanneer u als aandeelhouder bijvoorbeeld €30.000 aan aandeelwaarde bezit, en de dividenduitkering bedraagt 5%, dan ontvangt u €1.500 aan cashdividend.

Stockdividend

Stockdividend is dividend dat wordt uitgekeerd in de vorm van aandelen. Aandeelhouders ontvangen geen bedrag, maar een aantal aandelen dat de waarde van het dividend vertegenwoordigd. Stel dat een bedrijf een stockdividend uitkeert van €2 op een waarde van het aandeel van €20. Het dividend bedraagt in dit geval 10%. Wanneer u als aandeelhouder 100 aandelen bezit, krijgt u in plaats van €200 cashdividend, 10 nieuwe aandelen uitgekeerd.

Een praktijkvoorbeeld van dividend over aandelen

Een bedrijf dat jaarlijks dividend over aandelen uitkeert aan zijn beleggers is Shell. Shell keert elk kwartaal cashdividend uit aan haar aandeelhouders. In het eerste kwartaal van 2020 was het dividend voor het eerst sinds de tweede wereldoorlog verlaagd. De koers van Shell daalde flink in 2020, desondanks werd het dividend het het derde kwartaal weer verhoogd. Hiermee wil Shell vertrouwen uitspreken naar de aandeelhouders en laten zien dat zij een sterke onderneming zijn.

Wat zijn de risico’s?

Wanneer u gaat beleggen, zijn er altijd risico’s aan verbonden. Beleggen in hoog dividend aandelen biedt kansen op mooie rendementen. Dit brengt echter ook meer risico’s met zich mee.

Dividend wordt niet uitgekeerd

Het grootste risico van beleggen in dividendaandelen is dat het dividend niet wordt uitgekeerd. Als het bedrijf minder winst maakt, kan het nodig zijn om het dividend niet uit te keren. Dit kan leiden tot een sterke koersdaling.

Als eerste in de verkoop

Dividendaandelen zijn in de meeste gevallen grote liquide bedrijven. Deze bedrijven hebben solide balansen en hoge dividenduitkeringen. Desondanks zijn dit wel de aandelen die in tijden van een crisis als eerste worden verkocht.

Waarom beleggen in dividend aandelen?

Beleggers investeren in aandelen omdat ze een waardestijging van het aandeel verwachten en/of een stijgende dividenduitkering verwachten.

Passief inkomen

De belangrijkste reden voor beleggers om te beleggen in dividendaandelen is het creëren van een passief inkomen. Wanneer u het geld niet nodig heeft voor levensonderhoud en ervoor kiest om de winst weer te investeren, zorgt dit voor exponentiële groei van uw passieve inkomen.

Minder volatiel

Beleggen in dividendaandelen zorgt voor iets meer zekerheid. Tijdens een crash van de beurs, is in het verleden gebleken dat dividendaandelen minder hard dalen. Dit komt doordat dit vaak bedrijven zijn die stevig in de markt staan, hierdoor investeren beleggers vaak in tijden van een crisis in dit soort bedrijven, waardoor de dividendaandelen relatief hoog blijven. Echter is dit geen garantie voor een toekomstige beurscrash.

Een voorsprong op beleggen met Beursgenoten

Denkt u eraan om te gaan beleggen in aandelen? Er zijn meerdere manieren om te beleggen. Bijvoorbeeld in aandelen, waarover dividend uitgekeerd kan worden. Wellicht past beleggen in obligaties of beleggen in vastgoed beter bij u. Ga bij uzelf na waarom u wilt beleggen. Vanuit daar kunt u bepalen waarin u gaat beleggen.

Met de scherpe analyses van Beursgenoten heeft u in elk geval een voorsprong op beleggen. Word ook lid en profiteer van alle voordelen.


Lees meer over: beleggen in aandelen, beleggen in preferente aandelenbeleggen in obligaties, beleggen in derivaten, beleggen in opties, beleggen in warrantsbeleggen in vastgoed of vastgoedfonds, beleggen in beleggingsfonds, duurzaam beleggen, beleggen in goud, beleggen in windenergie, beleggen in bitcoin, defensief of offensief beleggenzelf beleggen of beheerd beleggen?