De intrinsieke waarde per aandeel

Wilt u aandelen kopen of verkopen, maar eerst de intrinsieke waarde per aandeel berekenen? Lees hier wat het is en hoe deze berekend wordt aan de hand van een voorbeeldberekening. Tot slot vertellen wij nog wat het betekent als een bedrijf onder de intrinsieke waarde per aandeel noteert. 


De intrinsieke waarde per aandeel


Wat is de intrinsieke waarde?

Intrinsieke waarde is de waarde in geld, gebaseerd op alle bezittingen van de onderneming. Hier trekken we de schulden die er zijn vanaf. Het bedrag wat daaruit komt, gedeeld door het aantal uitstaande aandelen is de intrinsieke waarde per aandeel. Het kan zijn dat een bedrijf dood meer waard is dan levend. 

Intrinsieke waarde per aandeel berekenen 

Hoe berekent u nou de intrinsieke waarde per aandeel? Om de intrinsieke waarde per aandeel te achterhalen heeft u allereerst een aantal gegevens nodig. 

  • Eigen vermogen
  • Schulden
  • Aantal uitstaande aandelen

Heeft u deze gegevens bij de hand? Dan kunt u op de volgende manier de intrinsieke waarde per aandeel berekenen. 

Berekening:
(Eigen vermogen - schulden) / aantal uitstaande aandelen = de intrinsieke waarde per aandeel.

Voorbeeldberekening intrinsieke waarde per aandeel

 Stel, een bedrijf heeft aan bezittingen € 1.200 en aan schulden € 200. Dan is het eigen vermogen € 1.200 - € 200= € 1.000. Staan er 100  aandelen uit, dan delen wij het eigen vermogen door het aantal uitstaande aandelen. Dus de intrinsieke waarde per aandeel bedraagt dan, € 1.000 / 100 = € 10 per aandeel. 

Wat als een bedrijf zwaar onder zijn intrinsieke waarde noteert? 

Neem in dit voorbeeld een koers van 6 euro. Indien een belegger alle aandelen zou kopen en vervolgens de bezittingen van deze onderneming verkoopt, levert dit een winst op van 4 euro winst per aandeel. Mensen die zoiets doen, noemen we ‘raiders’. Ze zijn niet geliefd bij de ondernemingen en het is aan hen om te zorgen dat de belegger bereid is een reële prijs voor het aandeel neer te leggen. Deze berekening laat zien dat het aandeel in principe zwaar ondergewaardeerd is. De balans zal uitsluitsel kunnen geven waarom deze onderwaardering er is. Andersom kan ook. Een bedrijf heeft dan een negatief eigen vermogen. Niet best, maar ook daar kan een goede reden voor zijn. Dan is het belangrijk te achterhalen of er een positieve cashflow is. Deze waarderingen worden in kerncijfers uitgedrukt en vinden we in elk jaarverslag. Beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht deze te melden aan de aandeelhouder. 

Onderdeel van de fundamentele analyse

De intrinsieke waarde per aandeel kan onderdeel uitmaken van de fundamentele analyse. Dit is een uitgebreide manier om te bepalen of een aandeel interessant is om aan te kopen of niet. Hierbij worden meerdere factoren bekeken, in plaats van slechts één berekening. 

Alles leren over beleggen?

Wilt u niet alleen leren over het berekenen van de intrinsieke waarde per aandeel, maar juist over beleggen in het algemeen? Ga dan naar onze kennisbank over beleggen en pak uw voorsprong in beleggen. 


Lees meer over: beleggen in aandelen, beleggen in obligaties, beleggen in derivaten, beleggen in optiesbeleggen in vastgoed of vastgoedfonds, beleggen in beleggingsfonds, duurzaam beleggen, beleggen in goud, beleggen in windenergie, beleggen in bitcoin, defensief of offensief beleggenzelf beleggen of beheerd beleggen?