De eerste positieve stip aan de horizon

Geplaatst op maandag 7 november 2022 om 15:25.

Beleggers zijn rare vogels. Aandelenkoersen springen ineens omhoog omdat ‘men’ denkt dat er een einde komt aan de renteverhogingen. Een paar dagen later zitten beleggers weer in zak en as, en storten de koersen weer in elkaar. Met name de technologiesector is de gebeten hond. Aandelen als ASMi en ASML zijn net stuiterballen.

Op 2 november werd reikhalzend uitgekeken naar de aankondiging van de mogelijke renteverhoging in de Verenigde Staten. Analisten verwachtten een verhoging van 75 basispunten en die verwachting werd bevestigd, waarop de beurzen stegen. De toelichting van Fed-topman Jerome Powell was het allerbelangrijkst, want hij bepaalt de toekomst. De beste man was nog aan het woord, toen de Nasdaq al met 3% daalde. ‘Himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt’, een betere omschrijving voor het gedrag van beleggers schiet mij momenteel niet te binnen.

Laten we de boodschap van Powell eens goed bestuderen. Het lijkt erop dat extra verhogingen van 75 basispunten tijdens de komende vergaderingen van de Fed niet meer aan de orde zullen zijn. Dat is weliswaar goed nieuws, maar betekent nog niet dat er een einde komt aan de verhogingen. Toekomstige verhogingen zullen alleen kleiner zijn. Die aanpak geeft de Fed meer tijd om binnenkomende economische gegevens te analyseren en te wachten tot de eerdere verhogingen een impact hebben op de inflatie. En toen volgde iets wat beleggers niet wilden horen: "Het is zeer voorbarig om na te denken over pauzeren", aldus Powell.

Nieuwsgierig naar meer?

Dit artikel is exclusief voor Beursgenoten abonnees. Bent u al abonnee? Log hier in om verder te lezen! Nog geen abonnement? Ontdek hier wat Beursgenoten te bieden heeft.