Europese defensieaandelen zijn op lange termijn nog aantrekkelijk geprijsd

De Russische invasie van Oekraïne legt de vinger op wond: Europa geeft te weinig uit aan defensie

Geplaatst op maandag 7 maart 2022 om 14:50.

Jarenlang hebben de Verenigde Staten erop aangedrongen dat de Europese NAVO-leden een grotere bijdrage zouden leveren aan de verdediging van hun grondgebied. De meeste regeringsleiders stelden echter andere prioriteiten. De pandemie pleegde een zware aanslag op de diverse begrotingen, zodat er geen geld overbleef om in defensie te investeren. De Russische invasie van Oekraïne legt echter de vinger op de wond: Europa geeft te weinig uit aan defensie. Daar kan nu op relatief korte termijn verandering in komen. Duitsland heeft al de oprichting van een speciaal investeringsfonds ter waarde van €113 miljard aangekondigd en naar verwachting zullen andere landen nu snel volgen. Een aantal bedrijven dat actief is in de defensiesector, profiteert uiteraard van die investeringen. Hoewel de koersen van de aandelen van die bedrijven als reactie op het uitbreken van het conflict in Oekraïne weliswaar sterk zijn gestegen, zijn ze historisch gezien nog steeds goedkoop. We selecteerden voor u vijf interessante bedrijven.

Duitsland neemt het voortouw

De meeste Europese landen zijn door de Russische invasie van Oekraïne op brute wijze wakker geschud. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz verklaarde enkele dagen na de inval dat de defensie-uitgaven van Duitsland zullen worden verhoogd tot 2% van het bruto binnenlands product (bbp). Volgens schattingen van de NAVO bedroegen die uitgaven in 2021 nog 1,53%. Binnen de NAVO werd in 2006 afgesproken dat alle Europese NAVO-leden hun uitgaven voor defensie zouden optrekken tot 2% van het bbp. Ondanks grote internationale druk (lees: Amerikaanse) om de uitgaven op te trekken, boden de meeste landen in het verleden echter koppig weerstand aan de druk om de militaire uitgaven te verhogen. In het geval van Duitsland had dat deels te maken met de geschiedenis van dat land in de vorige eeuw. Andere landen volgden gretig het voorbeeld van Duitsland en hielden zich niet aan de gemaakte afspraken. In een aantal landen lijkt het nationale leger inmiddels niet meer in staat om het eigen grondgebied te verdedigen. Een voorbeeld daarvan is België, dat Oekraïne tweehonderd antitankwapens uit de eigen militaire depots beloofde. Dat gebeurde echter onder luid protest van de legerleiding, die te kennen gaf dat ze die antitankwapens zelf wel eens nodig zou kunnen hebben. België is een schoolvoorbeeld van een land dat fors heeft bespaard op zijn leger, maar het is zeker geen alleenstaand geval.

Op weg naar een volwassen Europese defensiesector?

Het beleggen in defensieaandelen was de afgelopen jaren niet populair en de sector kwam onder druk te staan door de toegenomen focus van de beleggers op ESG (duurzaam beleggen). Door de crisis in Oekraïne kan die focus echter verschuiven naar bedrijven die actief zijn in de defensiesector. Als er meer middelen worden vrijgemaakt door de Europese NAVO-leden kan dat ertoe bijdragen dat er in Europa een grotere, volwassener defensiesector ontstaat, die beter kan concurreren met zijn Amerikaanse tegenhanger. Op korte termijn zullen vooral de Amerikaanse bedrijven profiteren van de toegenomen oorlogsdreiging, maar op wat langere termijn zullen de Europese bedrijven gaan profiteren van de extra aandacht voor de sector. De Europese defensiesector noteert bovendien nog steeds ongeveer een kwart onder de piekkoersen die zijn opgetekend in 2018.

Gratis

Gratis verder lezen?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis.

Privacyverklaring
  
Premium

Onbeperkt verder lezen

Premium lid worden?

Probeer direct
en lees meteen verder!
Al abonnee? Log dan in.