Oliegerelateerde bedrijven sterk geraakt door lage prijzen en coronacrisis

Geplaatst op dinsdag 12 mei 2020 om 10:33.

Op de internationale oliemarkt speelden zich in maart en april ongekende taferelen af. Vooral als gevolg van overaanbod stonden de prijzen al vanaf het begin van het jaar onder druk, maar vanaf eind februari versnelde de prijsdaling door een desastreuze samenloop van factoren. De prijzen daalden zo snel dat er eind april kortstondig zelfs sprake was van een negatieve prijs, een tot dat moment ongekend fenomeen.

Tegen het eind van de winter werd duidelijk dat het coronavirus, dat sinds december in China rondwaarde, een steeds grotere bedreiging voor de wereld en de mondiale economie begon te vormen. Uitbraken van het virus in onder meer Iran en Italië vormden in diverse landen aanleiding om maatregelen te nemen, die tot gevolg hadden dat het economische leven in steeds meer landen werd lamgelegd. De daling van de economische activiteit viel samen met een conflict tussen twee grote olieproducenten, Rusland en Saoedi-Arabië. Zij konden het niet eens worden over een verlaging van de productie, die noodzakelijk was om de geleidelijke afbrokkeling van de olieprijs tot staan te brengen. Beide landen verhoogden vervolgens hun productie, wat in combinatie met het sterk afnemende verbruik vrijwel overal ter wereld tot een ongekende prijsdaling leidde. In enkele dagen tijd daalde de prijs voor een vat van 159 liter van $50 tot minder dan $20.

Na enkele weken werd een akkoord gesloten over een productieverlaging van ruim 10 miljoen vaten per dag, maar dit was volstrekt onvoldoende gezien de daling van het verbruik, dat naar schatting minstens 30 miljoen vaten per dag bedroeg. Het overschot aan productie moest worden opgeslagen als gevolg waarvan de olieterminals en beschikbare tankers snel volliepen. Het overschot was eind april zo groot dat de prijs voor de zogenaamde West Texas Intermediate (WTI) olie met onmiddellijke levering negatief werd, incidenteel tot zelfs $37 per vat. De producenten waren vanwege het gebrek aan opslagcapaciteit bereid om bij levering bij te betalen.

Op het moment van schrijven (begin mei) is de prijs voor Brent licht opgelopen tot $25 en de vraag is hoe de prijs zich de komende tijd zal ontwikkelen. In China lijkt de virusuitbraak te zijn bedwongen en wordt het economische leven langzaam hervat, maar in veel andere landen is men nog niet zo ver. In Europa worden de eerste versoepelingen van de beperkende maatregelen doorgevoerd, maar het zal zeker nog maanden duren alvorens er weer van een normale situatie sprake zal zijn.

Gratis

Gratis verder lezen?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis.

Privacyverklaring
  
Premium

Onbeperkt verder lezen

Premium lid worden?

Probeer direct
en lees meteen verder!
Al abonnee? Log dan in.