Nieuws op de aandelenmarkt: mei 2019

Disclaimer: onderstaand artikel bevat mogelijk verouderde informatie. 

Op 4 mei jongstleden schreven wij in een nieuwsflash dat de kortere termijn risico’s voor aandelen, ondanks goede langere termijn vooruitzichten, toenamen. Sindsdien is de belangrijke STOXX Europe 600 Index met 7 procent gedaald. Mondiale obligatierentes zijn gedaald tot het laagste niveau van 2017, terwijl het sentiment onder beleggers negatiever is dan daarvoor.

De belangrijke aanpassingsratio van winstcijfers bereikte in mei het hoogste punt in zeven jaar waarna deze daalde tot het laagste niveau van het jaar in juli. Deze daling was het gevolg van een vertraging in het winstmomentum bij bedrijven. Over de afgelopen weken is er echter weer sprake van een herstel van de ratio waarbij deze zich inmiddels weer op neutraal terrein begeeft.

Belangrijker is dat de prijzen van een aantal belangrijkere grondstoffen over de zomerperiode fors hersteld zijn. Zo stegen de koersen van koper en olie recent met 20 procent terwijl die van ijzererts met zelfs 40 procent is opgelopen. Dergelijke prijsstijgingen leiden normaliter op kortere termijn tot een hogere inflatie terwijl een uitbodeming van de inflatie historisch vaak tot een daling van obligaties (en een stijging van de rente) leidde. Historisch is tevens gebleken dat er een sterke correlatie is tussen grondstofprijzen en de groei van mondiale winstcijfers.

In tegenstelling tot normale historische bewegingen is er op dit moment relatief weinig correlatie tussen de sterke PMI-cijfers en mondiale rentetarieven. Beursgenoten verwacht derhalve op kortere termijn oplopende rentestanden (dalende obligatiekoersen) waarbij het door ons verwachte afbouwen van stimuleringsmaatregelen door de FED (vierde kwartaal 2017) als olie op het vuur kan gaan werken. Waarschijnlijk kondigt de ECB soortgelijke geluiden aan in het eerste of tweede kwartaal van 2018.

De winstontwikkeling van belangrijke Europese sectoren als Energie en Materials zou de komende kwartalen positief beïnvloed kunnen worden door de opgelopen grondstofprijzen. Aan de andere kant is een mogelijke crisis in Korea een bedreiging, zeker omdat de VIX-index welke de beweeglijkheid van mondiale beurzen weergeeft zich op dit moment op een (historisch) extreem laag niveau begeeft. Beursgenoten gaat rondom Korea vooralsnog van een status quo uit aangezien geen enkele partij baat heeft bij een escalatie. Uit onderzoek door de Amerikaanse bank JP Morgan Cazenove is verder gebleken dat mondiale beurzen in rap tempo herstelden van de afgelopen zes nucleaire Koreaanse tests welke sinds 2006 werden uitgevoerd.

Buiten de geopolitieke bezorgdheid is veelal sprake van een sterke fundamentele ondertoon voor aandelen. De economische data flow blijft sterk waarbij de meest recente mondiale PMI-data over augustus vertrouwen geven. Positief is dat de Amerikaanse CESI (Citigroup’s Economic Surprise Index) na vijf maanden negatief te zijn geweest lijkt te draaien naar positief. Deze indicator wordt door professionele beleggers op grote schaal gevolgd en geeft aan of actuele economische data overeenkomen met de verwachtingen.

De Amerikaanse economie zou op kortere termijn beïnvloed kunnen worden door de orkanen Harvey en Irma maar in het verleden herstelden de zogenaamde jobless claims zeer snel van dergelijke gebeurtenissen en Beursgenoten verwacht derhalve niet dat grotere beleggers zich zullen herpositioneren.

Historisch is gebleken dat de richting van mondiale rentes belangrijke implicaties heeft voor beleggers over hoe zich te positioneren binnen de verschillende sectoren. De zogenaamde waarde aandelen doen het normaliter beter in een periode van stijgende rentes terwijl voor groeiaandelen doorgaans het tegenovergestelde geldt. Met name de bankensector profiteert als geen ander van oplopende rentes omdat de marge die gemaakt wordt op het aangetrokken geld groter wordt. Ook cyclische aandelen profiteren in de regel van een stijgende rente terwijl voor defensieve aandelen vaak het tegenovergestelde geldt.

Over de langere termijn genomen is het vierde kwartaal een goede periode om bullish op aandelen te zijn en we verwachten derhalve dat aandelen het op kortere termijn beter zullen doen dan over de afgelopen vier maanden. We adviseren leden om hun risicobereidheid te verhogen en weer actiever te worden op de beurs.

Over de afgelopen weken hebben we de adviezen van ING, Boskalis, Kas Bank, Grandvision en Beter Bed verhoogd naar kopen. Over de afgelopen weken hebben we de adviezen van ING, Boskalis, Kas Bank, Grandvision en Beter Bed verhoogd naar kopen. Banco Santander een Spaanse bank die rond de €5 noteert zien we als outsider. Op onze website kunt u in één oogopslag zien bij “beurzen” welke aandelen koopwaardig zijn. De groene duimpjes staan dan omhoog. Stel ook de alert service in bij aandelen van uw keuze. Dat kan zijn omdat u ze actief wilt volgen of omdat ze op uw verlanglijstje staan. U mist dan geen koop of verkoopadvies meer want u ontvangt automatisch een bericht van Beursgenoten als er iets over die aandelen te melden is. Gemak dient de belegger. We gaan ervan uit dat we de komende weken meer kansen zullen tegenkomen en adviseren leden om de rubriek stand van zaken op onze site goed in de gaten te houden.

Over de afgelopen weken hebben we de adviezen van veel aandelen verhoogd. Op de website van Beursgenoten kunt u in één oogopslag zien welke aandelen koopwaardig zijn. De groene duimpjes staan dan omhoog. Maar beleggers kunnen daar ook de alert service instellen bij aandelen van hun keuze. Dit kan zijn om dat u ze actief wilt volgen of omdat ze op uw verlanglijstje staan om te kopen. U mist dan nooit meer een koop of verkoopadvies, want u ontvangt automatisch een bericht van Beursgenoten als er iets over die aandelen te melden valt. Gemak dient de belegger. We gaan ervan uit dat we de komende weken veel kansen zullen tegenkomen en adviseren wanneer u abonnee wordt, om de rubriek “stand van zaken” op onze site goed in de gaten te houden. Beursgenoten geeft echt een voorsprong in beleggen, neem nu een abonnement en profiteer van de geweldige tv-tips waarmee wij dit seizoen komen.

Er zijn momenteel geen stijgers bekend.
Er zijn momenteel geen dalers bekend.