Disclaimer: onderstaand artikel bevat mogelijk verouderde informatie.
Veel mensen hebben aandelen die, ondanks dat de AEX records heeft verbroken dit jaar, nog steeds in de min staan. Stijgen de aandelen verder, of krijgen de effectenbeurzen zoals velen verkondigen een klap?
Vastgoed is het ontdekte paradepaardje van menig belegger, maar is dat het dan? Menig vastgoedfonds op Beursplein5 noteert op 50% van zijn eerdere koers en staat zwaar beneden zijn intrinsieke waarde, waarmee we bedoelen dat de aankoopprijs van de panden (Boekwaarde) 100% hoger is dan de huidige aandelenkoers. Hoe kan dat? Is er een onzichtbare vinger die ons op de gevaren wijst, zijn het kansen of gevaren met deze aandelen?
Veel beleggers kopen of verkopen op het verkeerde moment de aandelen, hoe kan dat? Geert Schaaij zal proberen duidelijk te maken dat dit vaak is te voorkomen. Het spreekwoord “geduld is een schone zaak” hebben veel beleggers lak aan. We kijken eens terug en u kunt u vragen stellen omtrent aandelen die u juist hebt verkocht of gekocht.
Het probleem is dat het moeilijk te voorspellen is wanneer aandelen stijgen of dalen. Maar één ding kunnen we wel beredeneren: is een aandeel koopwaardig of juist niet - en dan nog: in een bearmarkt (meer dan 20% daling) dalen goede én slechte aandelen en er gaat geen belletje rinkelen wanneer dit gaan gebeuren.
Sinds 1029 zijn er al maar liefst 21 bearmarkten geweest. Maar daarnaast waren er ook nog eens pakweg 27 koersdalingen van minder dan 20% die niet als bearmarkten worden gezien, maar de beleggers wel flink pijn kunnen doen. Draai dit om: “kijk er naar uit” zegt Geert Schaaij. Hoe kan hij dit nu zeggen? Dit onderwerp willen we aanstaande dinsdag tijdens het webinar bespreken. Ook zullen we de technieken bespreken die u kunt gebruiken om uw portefeuilleverliezen te verminderen en om eventueel geld te verdienen aan deze grote boze beer.
Beleggen is niet alleen belangrijk om de inflatie bij te benen en om uw vermogen te laten renderen, maar beleggen kan ook een heel mooie hobby zijn. Beleggen is niet moeilijk, wat wel moeilijk is, is het consequent omgaan met een profiel wat een belegger heeft of juist moet hebben. Kent u uw profiel? Als een belegger eenmaal zijn profiel loslaat om een klapper te maken, drinkt hij uit de gifbeker: als het hem immers één keer lukt, dan zal het ook wel een tweede keer lukken. Zo ontwikkelt zich het gedrag van de overmoedige gokker, die diep in de problemen kan komen. Volksstammen beleggers raakten aan de bedelstaf door zulk gedrag. Bij de krach in 1929 sprongen de beleggers volledig geruïneerd zelfs uit de ramen. En in 2009 pleegde Adolf Merckle zelfmoord omdat hij te groot en te eenzijdig op een daling van het aandeel Volkswagen had gespeculeerd. Moraal van dit verhaal: blijf bij het gekozen profiel en drink niet uit de gifbeker. Beleggers die standvastig vasthouden aan een gekozen profiel, werden en worden rijk, zo leert ons de geschiedenis. Warren Buffet is zo’n standvastige belegger. Warren zocht goede aandelen uit, op basis van de werkelijke activiteiten van het bedrijf.
Sonny Motké (journalist van het Financiële Dagblad) noemde enige weken geleden Geert Schaaij de grootste beleggingsgoeroe van Nederland. Beleggen met succes kan dus toen en zeker nu! Beursgenoten heeft veel beleggers die hoge rendement hebben en parels uit de beurszee vissen. Toch zijn er ook leden van Beursgenoten die aandelen bezitten die lager staan dan toen ze deze aandelen kochten. We zullen hier aandacht aan besteden, want is het te voorkomen dat je missers hebt? Geert zal uitgebreid met voorbeelden komen van aandelen die een koerspatroon lieten zien die ook hem even van zijn stuk brachten.
Met verwondering zien wij vaak hoeveel moeite mensen zich getroosten om de mooiste auto, het mooiste huis en de beste TV voor de zachtste prijs binnen te kunnen slepen. En hoe goed ze hun huiswerk doen: ze lezen consumentengidsen, gelikte folders, maken testritten met auto’s en Googelen naar reviews. Beleggen is een zaak is van de lange adem. Maar wat is dan een redelijke lange adem?
Beleggen is gelukkig niet alleen maar een pad vol valkuilen, successen zijn er ook. Zo was er eens een boekhouder bij een groot bedrijf, die naar zijn baas toe stapte om zijn ‘buitensporige levensstijl’ toe te lichten. Het grote huis, de fijne vakanties en vooral de grotere auto dan de ‘baas’ had argwaan gewekt bij zijn collega’s. Deze man had echter gewoon een neus voor de teneur in de kranten en handelde met zijn aandelen dusdanig, dat zijn winst daarop vele malen groter was dan zijn salaris.