Beleggen in Ripple

Beleggen in Ripple

Beleggen in cryptocurrency wint nog steeds aan populariteit. Een naam die we steeds vaker tegenkomen naast Bitcoin en Ethereum is Ripple. Ripple is in 2012 opgericht met als doel het verbeteren en versnellen van het betalingsverkeer. Een onderlinge geldstroom tussen banken dus. Voor de realisatie hiervan heeft Ripple een drietal platformen opgericht die de geldstroom faciliteren, dit zijn Xcurrent, Xvia en Xrapid. Daarnaast hebben ze bij Ripple ook een cryptomunt ontwikkeld, XRP genaamd. Hoe Ripple precies in elkaar steekt en of het interessant is om te beleggen in Ripple, behandelen we in dit artikel

Alles over Ripple


Wat is Ripple?

Ripple is een digitale infrastructuur die is ontwikkeld om op een snelle en efficiënte wijze financiële transacties uit te voeren. Ripple is dus geen cryptocurrency of valuta. Wel heeft Ripple en eigen digitale coin ontwikkeld, dat is namelijk de XRP. 

Wilt u op dit moment in uw eigen valuta iets overboeken naar iemand die gebruik maakt van een andere valuta, dan is dit nog best een intensief en kostbaar traject. Met Ripple is het mogelijk om binnen enkele seconden elke valuta naar elke valuta over te boeken. 

Geld overboeken met Ripple

Om deze transactie van verschillende valuta's zo snel en goedkoop mogelijk te maken, hebben ze bij Ripple een eigen valuta gemaakt: XRP. De XRP wordt beschouwd als een gemeenschappelijke valuta tijdens een transactie. Stel Piet maakt in euro's iets over naar zijn tante in Polen, waar ze met zloty's betalen, dan wordt de XRP ingezet als gemeenschappelijke valuta. Het bedrag in euro's wordt omgezet in XRP en dat wordt vervolgens omgerekend naar zloty's. Zetten we dit om in stappen, dan ziet een transactie via Ripple er als volgt uit;

  • Stap 1: U verstuurt een betaling
  • Stap 2: De bank waar u klant bent, koopt Ripple (XRP) met het bedrag van uw betaling.
  • Stap 3: De bank verstuurd de aangekochte Ripple naar de bank van de ontvanger.
  • Stap 4: De bank van de ontvanger verkoopt de Ripple voor de juiste valuta
  • Stap 5: De waarde van de verkoop wordt op de rekening van de ontvanger gestort.

Dit hele proces duurt via Ripple slechts vier seconden. Een fractie van de tijd dat het op dit moment duurt via geldwisselkantoren zoals Western Union. Dat scheelt een hoop tijd en geld! Daarom hebben al diverse banken zich aangesloten bij Ripple om gebruik te maken van dit systeem. 

Ripple versus Bitcoin

Wat is het verschil tussen Bitcoin en Ripple? Allereerst is Ripple gebouwd met het doel om het internationale betalingsverkeer efficiënter, sneller en goedkoper te maken. De XRP munt die daarbij is ontwikkeld, is met name bedoeld om de transacties op dit platform te bekostigen. Terwijl de Bitcoin op steeds meer plekken als geldig betaalmiddel wordt gezien. 

Daarnaast is het systeem van Bitcoin en Ripple anders. Bij Bitcoin wordt het netwerk onderhouden door de gebruikers ervan; het is decentraal ingericht. Bij Ripple is het bedrijf dat het netwerk heeft opgericht verantwoordelijk voor de ontwikkeling en onderhoud van het netwerk. Het is dus een gecentraliseerd netwerk. De focus ligt bij Ripple meer op het netwerk an sich in plaats van op de munt. 

Net als bij Bitcoin is het mogelijk om te handelen in de munt van Ripple, XRP. Net als bij Bitcoin wordt de waarde bepaald door het spel van vraag en aanbod. En net als bij Bitcoin en andere cryptocurrency, is ook dit product vrij volatiel. 

Hoe kunt u beleggen in Ripple?

Omdat Ripple inmiddels een van de meest toonaangevende cryptos is, is de munt bij de meeste brokers of handelsplatformen te koop. Het is aan uzelf om te kiezen welke broker het beste bij u past. Dit kan bijvoorbeeld op basis van eerdere ervaringen, de hoogte van de handelskosten, etc.

Rendement

Cryptocurrency’s zijn booming. Al sinds de komst van de Bitcoin in 2008 is het een interessant product gebleken om in te beleggen. De koers van bijvoorbeeld Bitcoin schommelt enorm. Zo is het ook met de koers van Ripple. De koers van Ripple kent pieken en dalen. Het product is erg volatiel, waardoor het ook risicovoller is om in te beleggen. Daarentegen zijn er ook mooie rendementen te behalen met Ripple. Een investering kan zomaar ineens veel meer waar worden. Als we bijvoorbeeld kijken naar de koers op 1 januari 2021 t.o.v. 9 december 2020, zien we dat men een rendement heeft behaald van 217%. Dat zijn mooie cijfers!

Er vallen dus mooie rendementen te behalen met Ripple. Maar net als bij andere beleggingen, is het ook mogelijk om uw inleg te verliezen. Daarom is het aan te raden om alleen te beleggen in dit product met een bedrag dat u kunt missen en niet voor levensonderhoud o.i.d. nodig heeft.

De risico’s van beleggen in Ripple

Het beleggen in Ripple kent risico’s, hieronder behandelen wij er drie.

Grote hoeveelheid

Ripple wordt in grote getalen/hoeveelheden in de markt gezet. Dit zorgt ervoor dat de crypto moeilijk ‘explosief’ kan stijgen zoals we dat bij andere crypto’s hebben gezien in het verleden. 

Aandeel

Een groot aandeel van XRP (Ripple), is in het bezit van het bedrijf zelf. Hierdoor behouden zij erg veel macht en invloed op de markt en de prijs. 

Volatiel

Net als bij andere cryptocurrency’s is Ripple erg volatiel. 

Waarom beleggen in Ripple?

Gelukkig kent beleggen in Ripple ook een aantal voordelen, hieronder worden er drie behandeld.

De keuze is reuze

Omdat Ripple een populaire cryptomunt is, is deze beschikbaar bij een groot aantal brokers en platformen. Dit betekent dat de zoektocht naar een broker/platform dat bij u past, een stuk gemakkelijker wordt. Zoals eerder vermeldt heeft elke/broker zijn voor- en nadelen en is het aan u om deze af te wegen. 

Bright future

De visie van Ripple is het aansluiten van zoveel mogelijk banken op hun betaalsysteem, en so far so good. Ripple is inmiddels al populairder dan Paypal, wat een wereldwijd bekend online betaalsysteem is. De toekomst lijkt dus positief voor Ripple, maar is natuurlijk niet specifiek te voorspellen. 

Waardering

Steeds meer mensen beginnen de blockchain systemen te waarderen en zien het gemak in. Dit biedt perspectief voor Ripple op de lange termijn, omdat het een aantal voordelen kent voor de klanten van banken, zoals de eerder vermelde verwerkingstijd en transactiekosten.  

Wilt u meer informatie over Ripple of cryptocurrencies in het algemeen? Word lid van Beursgenoten! Dagelijks nemen wij de beurs onder de loep en geven we adviezen over welke aandelen interessant zijn om te kopen of te verkopen. 

Dat klinkt goed, vertel mij meer!