Beleggen in cryptocurrency

Beleggen is een spel dat lang niet altijd met fysieke goederen gespeeld wordt. Ook digitale goederen zijn zeer geschikt om mee te handelen. Beleggen in cryptocurrency is zo’n nieuwe trend. Maar hoe gaat dat beleggen in zijn werk en wat zijn de valkuilen? Is het de moeite waard om naar om te kijken? Wij delen onze expertise met u en geven in graag een voorsprong in beleggen. 


Alles over beleggen in crypto


Wat is beleggen in crypto?

Beleggen in cryptocurrency, ook wel beleggen in crypto genoemd, is een vorm van valutahandel. Maar in plaats van dat er gehandeld wordt in echt geld, wordt er een soort programmeercode verhandeld. Deze digitale valuta is onderdeel van een grotere ‘blockchain’ en elke digitale munt, of cryptocoin, is een puzzelstuk van het grote geheel. U kunt in deze digitale markt investeren door cryptomunten aan te schaffen, om deze later weer van de hand te doen.

Hoe en in welke crypto kunt u beleggen?

Cryptocurrency is eigenlijk een verzamelnaam voor alle verschillende cryptomunten die aanwezig zijn op de markt. Daarbij werkt niet elke munt met eenzelfde patroon of netwerk, waardoor het soms appels met peren vergelijken is. Elke digitale munt moet dus als een losstaand product gezien worden. Wie wil investeren in cryptocurrency kan zich focussen op het inkopen van een aantal grote munten.

Voorbeelden van crypto aandelen 

Alle cryptocurrency dat geen bitcoin is, worden ook wel altcoins genoemd. Oftewel een alternatief voor de welbekende bitcoin. 

Een praktijkvoorbeeld

Als voorbeeld pakken we de bitcoin erbij, de bekendste cryptomunt van het moment. Op 1 januari 2019 besluit u een aantal munten in te kopen. De actuele prijs van één bitcoin ligt op dat moment op € 3.114,04. U schaft een portefeuille van 15 munten aan met een totaalprijs van € 46.710,60. Een paar maanden later, in augustus 2019, schiet de koers plots omhoog door een toename in populariteit. U ziet uw kans schoon en ontdoet u van de 15 munten. De koers op dat moment ligt dan op € 10.747,79. Voor die portefeuille ontvangt u op dat moment in totaal € 161.216,85. Dat is een nettowinst van (€ 161.216,85 - € 46.710,60 =) € 114.506,25.  

Geert Schaaij over het beleggen in cryptocurrency

Geert Schaaij ziet beleggen in crypto's niet echt als beleggen. Bij cryptocurrency is er namelijk niemand die bijvoorbeeld de objectieve waarde van één bitcoin kan bepalen. Een bitcoin is waard wat iemand bereid is ervoor te betalen. 

Bekijk de video voor Geert zijn beleggingsadvies wat betreft crypto. 

Het rendement

Zoals uit het voorbeeld al blijkt is het voornaamste rendement uit cryptocurrency de winst die overblijft bij een succesvolle verkoop. De koers van cryptomunten schommelt enorm en waar de koers van de Bitcoin in 2011 op slechts een paar cent lag, kan er tegenwoordig gemakkelijk een paar duizend euro verdiend worden met een enkele Bitcoin. De schommeling verschilt per cryptocurrency, maar het is een trend die op de hele markt waarneembaar is.

Een andere manier om de markt te betreden en rendement te behalen, is door zelf cryptocurrency te maken. Zo’n digitale munt is namelijk eigenlijk een ingewikkelde rekensom die onderdeel uitmaakt van een ‘blockchain’. Een paar jaar geleden ontstond daarom ook een run op het maken van eigen cryptominers die de hele dag aan het rekenen waren om maar cryptomunten te genereren. Vandaag de dag is dit mijnen een stuk ingewikkelder en is de waarde van nieuwe munten tevens flink gedaald, waardoor deze manier van rendement creëren een stuk minder lucratief is.

Is het verstandig? Dit zijn de risico’s van beleggen in crypto

Het venijnige van cryptomunten zit hem in de onvoorspelbaarheid van de markt. De koers kan alle kanten opgaan en is alles behalve stabiel. In december 2017 had de Bitcoin bijvoorbeeld een piek met een waarde van € 16.727,68. Iets meer dan een jaar later lag die koers nog maar op € 3.548,51. Waar sommige  investeerders wellicht prachtige rendementen hebben behaald, zijn er ook genoeg mensen die hun inzet compleet zijn kwijtgeraakt. Er zijn dus geen garanties bij de aanschaf van cryptocurrency en dat is iets om zeker rekening mee te houden.

Waarom beleggen in cryptocurrency? 

Volgens ons is beleggen in crypto interessant, vanwege de volgende argumenten: 

  1. De hoge rendementen die behaald kunnen worden
  2. Er geen bank nodig is als tussenpersoon voor transacties

1. De hoge rendementen die behaald kunnen worden

Zoals eerder al is aangehaald schommelt de koers van cryptomunten enorm. Een koersstijging van meer dan 100 procent per dag is zeker geen uitzondering en dat kan zelfs op korte termijn hele mooie resultaten bieden. Handelen in cryptomunten is een risicovolle onderneming, maar wel eentje waar flink wat winst uit te halen valt.

2. Er is geen bank nodig als tussenpersoon

Het mooie van cryptomunten is dat ze direct overgemaakt kunnen worden naar andere personen. Hiervoor is geen tussenpersoon als een bank nodig, waardoor er ook geen transactiekosten om de hoek komen kijken. Voor internationale transacties kan die soms gunstig uitpakken. U hebt bovendien zelf de controle in handen bij een eventuele handel in een cryptomunt.

Lees u goed in

Wilt u beleggen in cryptocurrency? Lees u dan goed in. Door meer kennis te vergaren over beleggen in cryptocurrency weet u beter waar u precies in belegt. Word bijvoorbeeld lid van een beleggersplatform als Beursgenoten, waar u op de hoogte gehouden wordt van de laatste beursanalyses. 

Vraag nu een gratis proefmagazine aan en krijg een voorsprong op beleggen!


Lees meer over: beleggen in aandelenbeleggen in preferente aandelenbeleggen in obligatiesbeleggen in derivatenbeleggen in optiesbeleggen in vastgoed of vastgoedfondsbeleggen in beleggingsfondsduurzaam beleggenbeleggen in goudbeleggen in windenergiebeleggen in bitcoindefensief of offensief beleggenzelf beleggen of beheerd beleggen?