Online broker

Wanneer u gaat beleggen, heeft u een broker nodig. Een broker is een tussenpersoon tussen u en de aandelenmarkt. Dit kan een traditionele bank zijn, een beleggingsadviseur, maar ook een online broker. Wat een online broker precies doet en wat de voor- en nadelen van een online broker zijn, leggen we uit in dit artikel.

Alles over online broker


Wat is een online broker?

Een online broker is een tussenpersoon die zich uitsluitend op het internet bevindt. In tegenstelling tot een bank of beleggingsadviseur, heeft een online broker geen fysieke vestiging. In Nederland is er een breed aanbod van online brokers. Er bestaan diverse vergelijkingssites om uit te zoeken wie voor u de beste online broker is.

De voordelen van een online broker

Beleggen bij een online broker brengt een aantal voordelen met zich mee ten opzichte van een bank of beleggingsadviseur. We hebben de belangrijkste voordelen voor u op een rijtje gezet.

Lagere kosten

Wanneer u gaat beleggen, krijgt u altijd te maken met transactiekosten. De broker rekent in veel gevallen een percentage van de transactie die u maakt. Wanneer u actief aan het beleggen bent, kunnen de kosten hoog oplopen. Bij een online broker liggen deze kosten veel lager. Dit komt doordat bij een online broker veel geautomatiseerd is, waardoor de kosten per transactie laag kunnen blijven.

Snelheid

Snelheid is belangrijk bij beleggen. Wanneer er veranderingen plaatsvinden op de markt, moet u daar snel op kunnen reageren. Bij online brokers is snelheid geen probleem. Wanneer u een transactie wilt uitvoeren is dit binnen elke seconden geregeld, waardoor u direct kunt reageren op de markt.

Realtime inzicht

Bij een online broker heeft u altijd de mogelijkheid om uw beleggingen in te zien. Bij een bank of beleggingsadviseur kan het soms even duren wanneer u de waarde van uw beleggingen opvraagt. Tenzij deze partij hun diensten via een app of online platform beschikbaar stellen (wat steeds vaker het geval is). 

De nadelen van een online broker

Een online broker biedt veel voordelen en gemak, maar er zijn ook een aantal nadelen en risico’s bij het beleggen via een online broker. Om u een goed beeld te geven van beleggen via een online broker, lichten we de nadelen toe. 

Te makkelijk beleggen

Beleggen bij een online broker is vaak erg makkelijk en toegankelijk. Het risico hiervan is dat u te impulsief gaat beleggen en daardoor te veel investeert zonder dat u er zich goed in verdiept heeft. Daarnaast kan het verslavend werken, doordat een online broker het zo makkelijk maakt en u ieder moment van de dag kunt kopen en verkopen, kan het verslavend werken.

Internet verbinding

Een goede internet verbinding bij het beleggen via een online broker is erg belangrijk. Wanneer uw verbinding traag of zelfs onderbroken wordt terwijl u juist snel wilt anticiperen op de markt door een bijvoorbeeld aandelen te kopen of verkopen, kan dat gevolgen hebben. Daarom is het hebben van een stabiele, snelle internetverbinding erg belangrijk bij het beleggen via een online broker.

Minder service

Een online broker biedt minder service dan een bank of adviseur. Wanneer u nieuw bent in de aandelenmarkt kan goede service belangrijk zijn. Een bank of beleggingsadviseur kan u voorzien van beleggingsadvies (vaak tegen kosten), terwijl een online broker dit niet doet.

Welke online brokers zijn er in Nederland?

Wanneer u in Nederland een online broker zoekt, is de keuze enorm. Elke broker heeft zijn eigen voordelen. De drie bekendste online brokers in Nederland zijn Plus500, Etoro en DEGIRO. 

Plus 500

Plus500 is vooral bekend om het aanbod CFD’s en hefboomproducten. Ze hebben een gratis demo functie, waardoor u wegwijs kunt worden in de software zonder daarbij al te investeren.

eToro

eToro is een platform dat erg geschikt is voor beginnende beleggers. Er kan belegd worden in aandelen, CFD’s, ETF’s, maar ook in grondstoffen en en cryptocurrency.

DEGIRO

DEGIRO is erg populair vanwege de lage kosten per transactie. Dit maakt het erg populair onder de beleggers die met kleine bedragen beleggen. Een nadeel van DEGIRO is dat ze geen demo functie hebben.

Welke broker voor u de beste broker is, is een persoonlijke keuze. Bekijk bij de diverse online brokers hoe ze te werk gaan en wat de voorwaarden zijn. Op basis daarvan kunt u besluiten welke partij de beste broker voor u is. 

Waarom kiezen voor een online broker?

De belangrijkste redenen om te kiezen voor een online broker zijn de lage kosten en de snelheid waarmee er gehandeld kan worden. U heeft realtime inzicht in uw beleggingen en kunt daardoor direct inspelen op veranderingen in de markt.

Het voordeel van Beursgenoten

Heeft u interesse in beleggen via een online broker? Wij adviseren u om u goed in te lezen voordat u begint met beleggen. Met Beursgenoten bent u op de hoogte van de laatste stand van zaken op de beurs en ontvangt u geregeld beurstips in uw mailbox. Door via een online broker te beleggen, kunt u vervolgens snel handelen. Een win-win situatie!

Vertel mij meer over Beursgenoten


Lees meer over: beleggen in aandelen, beleggen in preferente aandelenbeleggen in obligaties, beleggen in derivaten, beleggen in opties, beleggen in warrants, beleggen in turbo'sbeleggen in vastgoed of vastgoedfonds, beleggen in beleggingsfonds, duurzaam beleggen, beleggen in goud, beleggen in zilver, beleggen in oliebeleggen in windenergie, beleggen in bitcoin, defensief of offensief beleggenzelf beleggen of beheerd beleggen?, vermogensbeheer